»

Kako je Amazon priskutil ime Alexa

Slo-Tech - Priljubljenost imen se s časom spreminja, kar je odvisno od več dejavnikov. Včasih pa se zgodi, da en sam dogodek povzroči veliko spremembo, denimo kakšna priljubljena knjiga ali televizijska nadaljevanka ali pa kakšna znana osebnost. Pred sedmimi leti pa je Amazon izdal pomočnico Alexo, kar je sprva povečalo popularnost tega imena, kasneje pa jo je sklestilo na zgodovinsko nizke ravni.

Ko je Alexa izšla leta 2014, se je v ZDA ime Alexa pojavljajo približno pri 1000 novorojenčkih na milijon, kar je bila sorazmerno stabilna frekvenca. V letu 2015 je narasla na 1500, odtlej pa je konstantno padala in se spustila pod 400 na milijon rojstev. To ni nov vzorec, saj se dostikrat ponovi z imeni hurikanov (ki so tudi poimenovani s človeškimi imeni), ki jim priljubljenost najprej hitro zraste, potem pa močno upade, ko se ime povezuje s škodo.

Podobne negativne zgodbe so tudi z nekaterimi drugimi imeni, kot je denimo Hillary, ki je po mandatu njenega moža na čelu ZDA izgubilo vso draž. To...

4 komentarji

Nvidia z dobičkom

Nvidia - Nvidia je objavila finančno poročilo za prvo četertletje letošnjega leta, ki govori o 844,3 milijonih ameriških dolarjev prihodkov in 132,3 milijonov dolarjev dobička. Sicer sta obe vrednosti nižji kot v zadnjem četrtletju lanskega leta, vendar glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za 24 dobiček pa kar za 44 odstotkov. Med vzroki za povečanje dobička je med drugim prihodek od prodanih grafičnih kartic za prenosnike, ki se je od enakega obdobja lani povečal za kar 71 odstotkov.

Več o tem v nVidiinem finančnem poročilu.

12 komentarjev

Rekordni dobiček nVidie

Nvidia - Po rekordnem dobičku v zadnjem četrtletju lanskega leta, je nVidia v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla še višji dobiček. Po podatkih, objavljenih v poročilu za javnost sodeč, so njeni prihodki znašali 681,8 milijonov ameriških dolarjev, kar je za 17 odstotkov višja vrednost kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za kar 41 odstotkov ter je znašal 90,7 milijonov ameriških dolarjev.

Poleg tega se je po navedbah nVidie njihov delež na trgu grafičnih kartic povečal, tako naj bi imeli 83% delež prodanih t.i. High-End grafičnih kartic (prej 79%) ter 60% delež prodanih t.i. Desktop grafičnih kartic (prej 57%). Rast prihodkov naj bi se po besedah nVidiinega predsednika Jen-Hsun Huang-a nadaljevala tudi v letošnjem letu, predvsem po zaslugi konzole PlayStation 3, High-Definition Videa in predstavitve Windows Viste.

Več o tem v nVidiinem poročilu za javnost.

34 komentarjev

Kako v dveh mesecih do pol milijona ameriških dolarjev

Slo-Tech - To je namreč uspelo študentu z imenom Alex Tew s pomočjo njegove briljantne ideje. Ampak, to še ni vse, saj je njegov končni cilj zaslužiti milijon ameriških dolarjev.

Za kaj torej gre? Ideja je preprosta: Alex si je omislil stran, na kateri ponuja milijon pikslov, ki jih namerava prodati. Cena enega piksla je en ameriški dolar. Kupci pikslov lahko nato po svoji želji v kupljen prostor naložijo sliko/logo, ki lahko vsebuje tudi povezavo do poljubne strani.

Ideja se je tako prijela, da je v času od nastanka ideje, 26. avgusta 2005, do danes prodal več kot 600 000 pikslov.

Ob obisku njegove strani ne pozabite prebrati najpogosteje zastavljenih vprašanj ter njegovega bloga.

40 komentarjev

"Umiranje" analognih fotoaparatov?

golem.de - Malce zatem, ko je Kodak objavil nov CCD senzor KAF-39000 s kar 39 milijoni pikslov, ter KAF-31600 s 31,6 milijoni pikslov, se je že pojavila napoved kamer s tem senzorjem. PhaseOne bo svoji dve novi kameri P-45 (39 milijonov pikslov) in P-30 (31,6 milijonov pikslov) začel prodajati naslednji mesec.

Izumiranje analognega se bo očitno nadaljevalo še v zadnjih profesionalnih utrdbah analognega. Umiranje da, izumrtje ne. Analogno bo verjetno ostalo v domeni ljubiteljev klasike in umetniške fotografije.

Direktna primerjava digitalnega z analognim klasičnim 35mm filmom ni možna, saj analogni nima "pikslov". Dodaten problem je zajem sivin in barv ter kontrasta, ki pri analognem fotografiranju po mnenju večine krepko prekaša digitalnega. Poenostavljeno računsko gledano, povprečna analogna fotografija dosega nekje do 16 mega pikslov, boljši tudi do 20 mega pikslov, kar ocenjuje tudi HP. Seveda obstajajo tudi trditve, da klasičen film dejansko zmore veliko več: 50 mega pisklov.

79 komentarjev

AMD poroča o izgubah

News.com - AMD se že kar nekaj časa utaplja v rdečih številkah, kar potrjujejo tudi danes objavljeni poslovni rezultati. V tretjem četrtletju so izgube znašale 31 milijonov zelencev. Do 28. septembra je podjetje imelo dobrih 950 milijonov ameriških dolarjev prometa. Obdobje se je sicer končalo veliko bolje, kot so napovedovali mnogi analitiki, saj se je prodaja čipov povečala. Izvirna novica in ostale zanimive informacije.

12 komentarjev

Microsoft in varnost

ZDNet - Microsoft je namero o izboljšanju varnosti programov očitno vzel zelo resno. Če gre verjeti navedbam na ZDNetu, je MS porabil, reci in beri, 100 milijonov ameriških dolarjev za 2 meseca seminarjev za 5.000 programerjev, ki delajo na operacijskem sistemu .Net Server. Razvijalci naj bi bili nad idejo navdušeni, saj jim je razvijanje varne namesto kul kode v užitek. Bomo videli [>:D]. Klik! Pa naj gre dobra duša primerjati ta znesek z našim obrambnim proračunom...

1 komentar