»

Po prvih testih se je Conroe odrezal zelo dobro

AnandTech - Na tradicionalni prireditvi IDF, je Intel ob bok Athlonu FX postavil, čez pol leta dobavljiv, procesor Conroe. Ta naj bil Intelu pomagal prevzeti krono najzmogljivejšega namiznega procesorja.

Torej, iz oči v oči sta si gledala Athlon FX pri 2.8 GHz, na pološči z naborom R480 in Intel Conroe pri 2.66 GHz (1066 FSB), na naboru 975X.

Rezultati novinca so, vsaj v tem merjenju, impresivni. V Quake4 (SMP=0) Conrone doseže 184 sličic na sekundo, FX pa 143. Če je vklopljena podpora za dve jedri (SMP=1), se prednost sicer zmanjša na 15% (238 proti 207), vendar je še vedno občutna. Še večja prednost se pokaže pri F.E.A.R.

Kaj pa obdelava multimedijskih vsebin, do nedavna Intelov travnik? Tudi tu pusti Conroe FX-a zadaj, tako v aplikacijah Windows Media encoder, DivX in iTunes.

Kljub temu, da je za primerjavo služil AMD na podnožju 939, ki ga bo proti začetku poletja zamenjala nova družina na podnožju AM2, z uporabo DDR2 pomnilnika, je, vsaj po teh rezultatih, težko verjeti, da lahko AMD...

47 komentarjev

Leap Ahead

Ars Technica - Se spominjate novice, ki je napovedovala spremembo Intelove zunanje podobe? No, gigant iz Santa Clare je kot napovedano dvignil rjuho in pokazal svoj novi obraz.

Njihov logotip bo imel po novem besedo Intel napisano z malimi tiskanmi črkami, e pa sedaj ni več podpisan, kot v starem logu. Okrogla obroba zaenkrat ostaja. Geslo Intel inside bo zamenjala besedna zveza iz naslova novice - Leap Ahead, dodali pa bodo tudi nekaj novih oznak in spremenili obstoječe. Mobilni procesorji bodo tako na primer označeni z nazivom Core, oznaki Solo in Duo pa nam bosta povedali, ali v prenosniku tiktaka eno ali dve jedri. Več informacij o omenjenih spremembah lahko dobite v originalnih novicah na arstechnici ter ABC news.



Intel inside - idiot outside tako ni več aktualna zbadljivka za oboževalce procesorjev Pentium. Kaj si bomo...

37 komentarjev

Adieu Intel Inside?

vir: Neowin
Neowin - Legendarni zaščitni znak večine ohišij, v katerih tiktakajo Pentium in Celeron procesorji, Intel Inside, se po šestnajstih letih poslavlja. Govorice o tem se širijo že od novembra, govorijo pa, da Intel za začetek januarja pripravlja novo oglaševalsko kampanjo, v sklopu katere bodo spremenili svojo zunanjo podobo. Pa počakajmo še en teden.



Bo Intel uporabil že predstavljene logotipe ali so naredili popolnoma nove? Bomo videli.

19 komentarjev

Procesorske novice

Slo-Tech - V zadnjih nekaj dnevih dobre in slabe novice dežujejo iz taborov obeh največjih proizvajalcev procesorjev, AMDja in Intela.

Če začnemo z AMDjem, lahko povemo, da za leto 2007 načrtujejo štirijedrne procesorje Opteron. Opremljeni bodo z za zdaj še neuporabljeno vrsto pomnilnika, DDR3. Jedra bodo med sabo komunicirala z novo verzijo HyperTransport vodila, dodatna, tretja, stopnja predpomnilnika pa bo omogočila kar 16 oziroma 32 procesorske strežnike. Do sedaj so bili sistemi omejeni na le 8 fizičnih procesorjev, saj je zelo težko koordinirati podatke med procesorji in pomnilnikom, nova stopnja predpomnilnika pa izključuje zahtevo po dodatnem koordinacijskem čipu.

Dokaj stabilna rast prodaje AMDjevih procesorjev je botrovala vedno večjemu tržnemu deležu in s tem tudi vedno večjemu zaslužku. Namizni procesorji se že dolgo prodajajo zelo dobro, a do prihoda Opteronov AMD ni in ni mogel konkurirati Xeonom. Za leto 2006 tako napovedujejo precejšen skok v zaslužku in številu prodanih...

34 komentarjev

Intel predstavil 975X

Tom's Hardware - Pri Intelu so predstavili novo vezno čipovje 975X, ki ima kot prvo Intelovo čipovje dve 8x Pci-express razširitveni mesti in bo kot tako neposredno konkuriralo ATI-jevim ter Nvidinim rešitvam. Razen tega čipovje ne ponuja nobene prave novosti glede na predhodnika 955X. Pri Tom's hardware so si kot ponavadi prvi izborili v test Gigabytovo ploščo s tem čipovjem, ki so jo primerjali s predhodnikom 955X, približno 2% boljše rezultate pa gre pripisati le dejstvu, da je bil FSB na testni plošči malenkost višji. Preizkusili so tudi dva X850 XT v Crossfire načinu, novice o podpori SLI pa so se zaenkrat izkazale za lažne. Vsekakor pa bi plošče s tem čipovjem v primeru podpore obema standardoma znale biti resen konkurent tako ATI-ju kot Nvidii, saj bi tistim, ki dejansko potrebujejo dve grafični kartici, ponujale večjo fleksibilnost od konkurentov, seveda le na Intel platformi. Več o tem...

19 komentarjev

Intel bo podprl CrossFire in SLI

DigiTimes - Intel za naslednje leto pripravlja novo vezno čipovje, s katerim bo ponudil podporo za SLI tehnologijo Nvidie in CrossFire tehnologijo podjetja ATI. Podprt bo PCIe x16 vmesnik, kar bo omogočalo izdelovalcem matičnih plošč uporabo dveh PCIe x8 rež za grafične kartice.
Vezno čipovje bo namenjeno zahtevnejšim uporabnikom, o čemer priča tudi cena, ki naj bi znašala 50$ za količine po 10.000 čipov. Izvirno novico si lahko ogledate tukaj.

3 komentarji

Intel napoveduje nove procesorje in vezna čipovja

The inquirer - Že 13. novembra naj bi dobili prva 65-nanometrska predstavnika, 672 in 662 (3,8 in 3,6GHZ, 2MB L2 predpomnilnika ter 800MHz sistemsko vodilo), stala pa naj bi nekaj čez 600 in 400 dolarjev. Vse to so priprave na leto 2006, ki bo prineslo veliko novosti, na primer pentium D 9xx serijo (950 - 920), ki bo v celoti narejena z uporabo 65 nanometerskega procesa, vsi procesorji pa bodo podpirali Vanderpool tehnologijo (uradno Virtualisation Technology oz. VT), ki omogoča uporabo in hkratno poganjanje dveh operacijskih sistemov.

Podobni enojedrniki, torej 65 nm Pentium 4 z VT, bodo na trg prišli v januarju 2006, označeni pa bodo tako kot zdaj, na koncu pa bo številka 1 (torej 6x1).

Do sprememb bo prišlo tudi na področju veznih čipovij, saj Intel svoje OEM partnerje že svari, da so celotne serije 925, 915 in 910 čipovij že zastarele. Tako so trenutna čipovja 955X, 945P (v zadnji četrtini leta mu pride delat družbo PL izvedba) ter 845G. V začetku leta 2006 dobimo še 965X ter 945GZ, v drugi...

7 komentarjev

Intelov i845G čipset

X-Bit Labs - Če bo šlo vse po sreči, bomo kmalu deležni matičnih plošč s tem čipovjem. In zakaj je zanimivo? Zato, ker:

- Bo na ploščah s tem čipovjem podnožje za Pentium IV, točneje Socket478.
- Podpira DDR SDRAM.
- Bo vodilo drvelo pri 400 ali 533 Mhz.
- Ima integriran zvok in mrežno kartico.
- V južni most (south bridge:D ) je vgrajena podpora USB 2.0.
- Vanj je vgrajena grafika, ki naj bi bila na ravni GeForce - a 2 MX.

Kar veliko stvari, ki govorijo v prid te plošče. Najboljša bo kakopak cena: za ploščo, ki ji manjkajo RAM, CPE in disk bo treba odšteti od 140 do 150 $, kar znese na oko okoli 37.000 SIT.

1 komentar