»

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev

Hulu se širi v glasbo

HotHardware - Hulu je nadvse zanimiv servis ki brezplačno omogoča ogled popularnih serij in filmov, a kot ponavadi, le v ZDA. Čeprav sčasoma načrtujejo, da bodo gledljivi tudi drugod po svetu, točnih datumov oz. oprijemljivih načrtov za to še ni. Vseeno pa redno dodajajo vsebine ter se s tem pripravljajo na pohod na svet.

Svoje oči so zdaj uperili v glasbeno industrijo, saj so že prejšnji mesec podpisali dogovor z EMI Music, zdaj pa so isto naredili tudi z Warner Music Group. V sklopu dogovora bo Hulu predvajal glasbene videe skupin, ki so pod okriljem Warnerja, intervjuje z njimi ter celo v živo prenašal njihove koncerte. V prihodnosti bodo zagnali tudi podstrani, namenjene posameznim izvajalcem, medtem ko je stran skupine Muse že postavljena.

Pri Warner Music so povedali, da so navdušeni nad sodelovanjem s Hulujem, saj bodo s tem razširili oglaševanje (in služenje) z glasbo, podprto z oglasi. S skupino Warner je Hulu dobil pomembnega partnerja, saj je skupina edina izmed večjih založb, ki ne...

10 komentarjev

HULU – nadomestek za vašo TV?

Slo-Tech - Nov internetni video portal Hulu bi lahko pretresel spletni trg digitalne video vsebine. Podjetji News Corp. in NBC Universal sta se namreč odločili, da bosta spletnim uporabnikom ponudili novo različico brezplačne storitve videa na zahtevo (serije, filme itd.), ki naj bi po njihovem prepričanju zamenjala vašo televizijo. O 100 milijonov ameriških dolarjev vrednem projektu se je sicer že govorilo kar nekaj časa, predvsem pa je spletna skupnost kritično sprejela ime projekta – HULU.

Storitev je trenutno še v beta fazi (od ponedeljka 29. oktobra) in zaenkrat zgolj gostuje TV oddaje Foxa in NBC; ponudba pa naj bi se v kratkem povečala (seznam trenutnih videov na programu)....

22 komentarjev

Google agresivneje proti Microsoftu

Google News - Larry Page, soustanovitelj Googla, je na CES-u nakazal, kam pes taco moli.

Za začetek so si za zgled vzeli Apple in njihove storitve, saj Google načrtuje spremeniti pogled na internetno televizijo in video na zahtevo. Pripravljajo nam internetno trgovino, kjer bo vsakdo lahko objavil svojo video vsebino ter ji določil ceno, pravice uporabe in stopnjo zaščite. Vsebino bomo lahko predvajali v njihovem lastnem prihajajočem predvajalniku, ki bo opremljen z novim sistemom zaščite vsebine (DRM). To je resna grožnja ne le za Microsoftov načrt dominacije internetne televizije, temveč tudi za Apple. Prvi korak je ponudba iz televizijskih programov produkcijske hiše CBS, za začetek bodo na ogled ponudili tri svoje trenutno nastajujoče nadaljevanke (ena izmed njih bo CSI). Podobno kot v Jabolčni trgovini bo nova epizoda na voljo dan za rednim predvajanjem, cena pa bo 2 dolarja. Poleg tega imajo v rokavu še enega izredno močnega asa, ki se imenuje NBA.

Napad na Microsoft pa je na drugi...

69 komentarjev

Epizode po en dolar

Slashdot - CBS in NBC sta sporočila, da bosta proti plačilu 99 centov na epizodo, uporabnikom omogočila ogled ponovitve epizod, ki so večinoma predvajane v glavnem predvajalnem času. S tem se tudi TV industrija približuje temu, kar je Apple začel v industriji glasbe. Sistem bo začel delovati v januarju 2006 uporabniku bodo omogočili ogled tudi pri nas popularnih serij kot so: Na kraju zločina, Zakon in red, Survivor. Storitev bo mogoča le preko sistema Comcast.

Walt Disneyjev ABS pa že sedaj omogoča ogled nadaljevank, ki pa je za razliko od CBSja in NBSja mogoča preko Applove storitve iTunes. Cena njihovih serij pa je 1.99 USD. Med njimi pa najdemo tudi Razočarane gospodinje.

Mislim, da ni potrebno poudarjati, da storitev ne bo mogoča v Sloveniji, je pa še en korak naprej v razvoju videa na zahtevo.

10 komentarjev

Jon Johansen: decembra zopet na sedišče

The Register - Jon Johansen, fante, ki si je onega dne zaželel ogleda DVD filma na neposvečenem Linuxu, nakar je razvil DeCSS, s čimer je omogočil ogled varnostnih kopij filmov sebi -- ter ostalemu svetu. To seveda ni všeč Hollywoodu in filmarski industriji nasploh, zaradi česar so ga tožili, vendar na sodišču niso uspeli. Tožilci so marca tako napovedali pritožbo na odločitev sodišča, včeraj pa je bil določen datum nadaljevanja sojenja: 2. december.

2 komentarja