»

Vroče v ljubljanskem podzemlju |

Kiberpipa - V novem tednu bo v Kiberpipi pestro, saj se imajo zgoditi kar štirje dogodki. Danes, 19.10., bo ob 18.30 potekal drugi Mobile Monday Slovenija v drugi sezoni, tokrat na temo Location Based Services. Priložnost boste imeli pobliže spoznati aplikacijo LPPbus, ki je kot strela z jasnega pred dvema tednoma presenetil slovensko twitter sceno (projekt bo predstavil avtor Matej Bukovinski), ter Odpiralni časi, "lep in uporaben lokalni iskalnik za Slovenijo, ki že od vsega začetka posluša odziv uporabnikov in se vedno trudi upoštevati želje vsakega izmed njih, pripravljenih pa je tudi nekaj novosti...", kot je povedal avtor David. Po predavanjih bo kot vedno čas za druženje, kjer boste lahko pobliže spoznali in poklepetali z avtorji in ostali razvijalci in ljubitelji vsega, povezanega z (mobilnimi) tehnologijami.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu potekala okrogla miza na temo politizacije spleta. Da je splet vse bolj vpet v politično sfero, je že dolgo znano. Od e-demokratičnega...

0 komentarjev

Iskanje informacij na spletu sprošča dopamin

Slashdot - Na Slate lahko preberemo zanimiv prispevek, zakaj ljudi tako močno privlači brskanje za novimi informacijami po spletu, uporaba Twitterja in komuniciranje prek SMS-ov. Prve raziskave na področju mapiranja možganov je leta 1954 opravila ekipa Jamesa Oldsa na McGill University, ko so podganam v možgane zatlačili elektrode, ki so dovedle električni sunek, ko so se podgane zbrale v določenem kotu kletke. Ko so kasneje elektrode zasadili v lateralni hipotalamus, so podgane prožile sunke, dokler niso omedlele. Prva teorija je bila, da so odkrili center ugodnja v možganih, a so...

9 komentarjev

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Pipin odprti termin: Zakaj Python?

Slo-Tech - V torek, 25. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo imel Sebastjan Trepča predavanje z naslovom Zakaj Python?

Python je s svojo edinstveno sintakso in praktičnostjo nekaj posebnega med programskimi jeziki. Deluje na skoraj vseh platformah ter ima ogromno standardno knjižnico. Na predavanju bomo skušal prikazati njegove posebnosti ter zakaj je tako všečen in osupljiv.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

15 komentarjev

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek, 25. oktobra ob 19.00, bomo na Pipinem odprtem terminu spregovorili o Demokratičnem potencialu organizacije informacij v spletu:
Izgubljena priložnost?, predava dr. Gregor Petrič.

O demokratičnem potencialu interneta obstaja že nemalo razprav in raziskav, vendar te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije - neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo, ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče izoliranih...

3 komentarji

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek 31. maja (danes!) ob 19.00 bo na Pipinem odprtem terminu predaval Gregor Petrič. Naslov tokratne teme je Demokratični potencial organizacije informacij v spletu: Izgubljena priložnost?

O demokratičnem potencialu interneta obstaja sicer že nemalo razprav in raziskav, vendar pa te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije – neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče...

5 komentarjev

POT: Kožuharjenje

Kiberpipa - V torek, 25. januarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na POT: Kožuharjenje. Predava Matija Šuklje.

"Kožuharjenje" bo predavanje o tem, kako se da Linux okrasiti in prilagoditi posameznemu uporabniku. Vključevalo bo osnovno prilagajanje Bash, spreminjanje videza in občutka KDE ter Fluxbox in nekaterih drugih programov. V predavanje bo vključeno precej primerov in povezav do raznih strani s temami.

"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana.

7 komentarjev