»

Opera izdala Unite

Opera Unite

vir: CNet
CNet - Opera je izdala predogledno verzijo svoje nove stvaritve, ki se imenuje Opera Unite in bo del prihajajočega brskalnika Opera 10. Program, za katerega so pompozno napovedovali, da bo spremenil naše dojemanje interneta, je aplikacijska platforma, ki omogoča hipno preobrazbo vašega računalnika v spletni strežnik. Tako lahko delite datoteke, fotografije, klepetate in gostite spletne strani. Opera Unite bo tekla na vseh računalnikih, ki zmorejo poganjati Opero 10, to pa so za zdaj operacijski sistemi Windows, Mac OS in Linux.

Želja norveškega podjetja je ustvariti platformo, ki bo omogočila nove možnost mreženja na internetu, pri katerem ljudje ne bodo potrebovali posrednikov,...

24 komentarjev

Opera 9.5 prihaja

Opera Web Browser - Pri Operi so na svojem blogu predstavili nekaj izmed novosti, ki jih lahko pričakujemo v prihajajoči verziji spletnega brskalnika Opera 9.5 s kodnim imenom Kestrel.

Od nove različice lahko pričakujemo kar nekaj novosti, začenši z boljšo CSS3 in SVG podporo. Kljub dobri podpori standardov pa obljubljajo še boljši prikaz strani, ki se le-teh ne držijo.

Vmesnik je s pomočjo študij o uporabi, v kateri so lahko sodelovali uporabniki prejšnjih beta različic, posodobljen. Prinaša hitrejši dostop do nekaterih funkcij in večjo konsistentnost v primerjavi z ostalimi brskalniki.

Na uporabnike alternativnih operacijskih sistemov niso pozabili: Mac uporabniki lahko pričakujejo...

51 komentarjev

Opera Mini 4 beta

Opera software - Vsi verjetno poznate internetni brskalnik Opera, le manjšina pa ve, da je norveško podjetje Opera Software ASA poleg namizne različice med drugim razvilo tudi brskalnik za igralno konzolo Nintendo Wii in najbolj razširjeno java aplikacijo za mobilne telefone – Opera Mini.

Za vse tiste, ki še ne veste, kaj Opera Mini je, naj omenim le, da gre za brezplačni mobilni internetni brskalnik, ki omogoča prikaz klasičnih strani na mobilnem telefonu. Pri tem pretok podatkov poteka preko...

28 komentarjev

Opera 9

Opera software - Norveška Opera Software je v torek izdala deveto različico svojega spletnega brskalnika, Opere.

Najzanimivejše novosti (nekatere od njih ste si lahko ogledali v Tehnical Preview različicah) so:

  • Podpora za BitTorrent prenose

  • Content blocker za učinkovito blokiranje vsebin

  • Vmesnik za preprosto dodajanje spletnih iskalnikov

  • Grafični predogled vsebine zavihkov

  • Nastavitve za vsako stran posebej (piškotki, JavaScript, vsebina, CSS, ...)

  • Widgeti

  • Izboljšano urejanje bogatega besedila (Rich text editing)



Brskalnik Opera je priljubljen predvsem zaradi svoje majhnosti, hitrosti in varnosti. Trenutno je na voljo različica za operacijski sistem Windows, različice za ostale sisteme (Mac OS, UNIX, ...) lahko pričakujemo v kratkem. Klik.

236 komentarjev

Opera 9 Preview 1

Opera software - Opera je danes izdala prvo javno predogledno verzijo bodočega spletnega brskalnika Opera 9 (kodno ime Merlin), ki je namenjena predvsem prikazu novih tehnologij in (boljši) podpori standardov, čemur so razvijalci posvetili veliko pozornosti.

Med mnogimi spremembami so tudi spremenjene bližnjice, ki po novem ne bodo več motile uporabnikov, ki so k Operi migrirali iz katerega od drugih brskalnikov.

Pred preizkusom si preberite zvrhan spisek novosti, na voljo pa sta tudi različici za operacijske sisteme Unix in Mac.

40 komentarjev

Opera po novem brez oglasov

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je objavilo novo različico priljubljenega alternativnega brskalnika . Opera 8.50 načeloma ne bi bila deležna naše posebne pozornosti saj ne prinaša večjih sprememb funkcionalnosti in odpravlja le varnostne napake in manjše hrošče.

Glavna novost je popolna odstranitev reklam in nasploh možnosti registracije. Avtorji so se popolnoma odrekli tako imenovanemu ad-ware modelu in naredili brskalnik freeware. Seveda je prva stvar, ki se jo vsi sprašujemo, kje bodo razvijalci dobili sredstva za nadaljni razvoj. Tu pa pride na plan njihov nov poslovni model, ki se zanaša na plačljivo tehnično pomoč, ki smo jo bili deleženi že prej, kot registrirani uporabniki. Za 30 dolarjev na leto tako dobimo profesionalno pomoč in topel občutek v sebi, da pomagamo pri financiranju razvoja brskalnika. Poteza je najverjetneje tudi...

76 komentarjev

BitTorrent klient v Operi

Opera Web Browser - Danes je Opera izdala testno verzijo spletnega brskalnika Opera 8.02 Technical Preview 1, ki je le namenjena prikazu nekaterih novih funkcij, ki bodo v končni verziji produkta.

Načeloma takšne verzije niso nič posebnega, pri tej verziji pa je posebej zanimivo to, da vsebuje odjemalec za protokol BitTorrent, ki v zadnjem času postaja zelo popularen. Zaenkrat ga sicer ni moč konfigurirati, a se bo to spremenilo v naslednji verziji.
Te funkcionalnosti v ostalih brskalnikih (tudi z vtičniki) trenutno ni mogoče doseči, naj pa le še omenim, da je kljub temu dodatku velikost namestitvenega paketa Opere ostala praktično enaka.

Na voljo za pre(do)gled so verzije za Windows, Mac OS in Linux, dobite pa jih lahko tukaj

(Spet) je čas za kopiranje.

51 komentarjev

Sveže programje

OSNews - Izšel je Service Pack 3 za Microsoftov Office XP. Paket popravkov prinaša varnostne popravke in tudi pohitritve ter večjo stabilnost.

Kmalu bo izšla Opera 7.50, norveško podjetje pa je že izdalo različico Opera 7.50 Preview 3, ki je sočasno na voljo tako za Windows, kot tudi Linux, Solaris in FreeBSD. Nova različica omogoča prenos datotek pri klepetu, boljše nitenje v poštnem odjemalcu in drugo.

KDE 3.2 je doživel prvo prenovitev, saj je izšla različica 3.2.1, ki prinaša najnujnejše popravke.

6 komentarjev