»

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Čeprav so računalniki na Kubi legalni, posebej razširjeni niso. Povprečna plača namreč znaša 20 dolarjev, računalnik pa stane 800 dolarjev.

Guardian - Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih...

38 komentarjev

V Španiji univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

PC Magazine - Španija je sledila finskemu zgledu in bo vsem svojim državljanom omogočila pridobitev širokopasovnega dostopa do interneta. Od leta 2011 bodo vsi Španci lahko kupili vsaj megabiten dostop do interneta, ne glede na to kje živijo. Že sedaj sicer na Iberskem polotoku obstaja univerzalna pravica dostopa do interneta, ki jo nudi Telefonica, in preprečuje, da bi zaradi krčenja stroškov prebivalce odročnih predelov odrezali od dostopa do interneta. Operaterje je leta 2006 to stalo 75 milijonov evrov. Potrošniška organizacija FACUA pozdravlja takšno odločitev, dodajajo pa, da en megabit ni dovolj in da je leto 2011 preveč oddaljeno.

43 komentarjev

Plinovod za dostop do interneta?

Yahoo News - Pri Nethercomm-u pravijo, da so razvili novo tehnologijo za dostop do interneta -- da nam za internetno cesto služi kabelski priključek, telefonska parica, zrak (wireless) ali celo električno omrežje, smo se že nekako navadili, a sedaj se jim je pridružil nov prenosnik -- plinovod. Med drugim trdijo tudi, da je z njihovo tehnologijo moč pošiljati celo TV signal, zadevo pa naj bi omogočali ultraširokopasovni oddajniki, ki naj bi bili celo cenejši od trenutno najbolj uveljavljenih na bakreni parici oz. koaksialnem kablu. Testiranje nove tehnologije naj bi se začelo v določenih delih ZDA naslednje leto.

Upamo lahko, da bodo svoje trditve uresničili in z zamikom tudi k nam pripeljali prepotrebno konkurenco domačemu Telekomu. Nenazadnje lahko tudi toplarne v naših mestih začno razmišljati o razširitvi svoje ponudbe, mojo babico pa že skrbi, da se bo njen štedilnik nalezel virusov.

26 komentarjev

T-2 s TV sporedi

T-2 - Uporabniki IP televizije T-2 lahko od včeraj naprej spremljate nadgrajeni vmesnik. Z vmesnikom lahko sedaj ob vsakem preklopu programa vidite, kaj je na sporedu. Obenem lahko s pritiskom na eno tipko vidite naslednji dve oddaji, ki sledita, v meniju pa lahko spremljate spored za sedem dni nazaj ter naprej in na časovni osi primerjate sporede petih programov.

Trenutno je na voljo 29 programov, za katere lahko gledate spored, na nekaterih drugih forumih se pa šušlja tudi to, da naj bi v prihodnosti ponujali spored za še večje število programov.

Slike novega vmesnika si lahko ogledate v PDF dokumentu z navodili.

Definitivno korak v pravo smer! Čakamo na odgovor pionirja IPTV v Sloveniji, SiOL, ki svojega vmesnika za IPTV sprejemnike ni nadgradil že dve leti. Od vsakega koraka v pravo smer profitiramo mi, uporabniki.

31 komentarjev

Kako dolgo bo še zamujal T-2?

Delo - T-2 se je pritožil na Apek, ker mu Telekom Slovenije neupravičeno (tako pravijo) zavrača ali zavlačuje priklop uporabnikov, ki želijo obdržati Telekomov telefonski priključek in pri T-2 vzeti le internetno povezavo vdsl. Ti bodo morda morali na priklop interneta počakati še nekaj mesecev! Odvisno od tega, kako dolgo bo Apek rabila za odločbo, kaj bodo odločili in koliko časa si bo vzel Telekom, da njihovo odločbo uresniči ...

Očitno so na T-2 krivi tudi sami, saj Telekomovci pravijo, da so prepozno podpisovali pogodbe.

Tiskano Delo, elektronska izdaja.

92 komentarjev