»

Novosti s področja trdih diskov

TweakNews.net - Seagate in Maxtor sta danes naznanila, da se bosta podjetji združili. Hlače v tej združitvi nosi Seagate. Po končani združitvi bo skupno podjetja 84% v lasti Seagateovih delničarjev in 16% Maxtorjevih. Skupna vrednost transakcije je skoraj 2 miljardi ameriških zelencev, ki bo v gotovini potekala le v malce manj kot sedmini te vrednosti. Veseli dogodek se bo zaključil v prvi polovici naslednjega leta.

Vodeči Seagata, Bill Watkins, ob tem najavlja, da bodo s sinergijo obeh podjetij lahko znižali proizvodne stroške, ustvarjali še bolj inovativne proizvode in tako ponudili še bolj konkurenčne cene svojih proizvodov.

Tretji proizvajalec računalnikov na svetu, kitajski Lenovo (pred tem IBM), si je za nadaljno rast na tržišču izborilo Williama Amelia, dosedanjega vodjo Della za območje Azije in Pacifika. Vodilni v prodaji PC-jev tako ostaja Dell z 18% tržišča, HP mu sledi s 16%, Lenovo pa s 7,7%.

26 komentarjev

Veliki test trdih diskov

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so testirali kar 22 trdih diskov različnih kapacitet, proizvajalcev in vmesnikov. SerialATA vmesnik je zastopalo 14 trdih diskov štirih proizvajalcev (Hitachi, Maxtor, Seagate ter Western Digital), zastareli, a še vedno razširjeni UltraATA pa 8 trdih diskov iz istih tovarn (manjkal je zgolj Maxtor). Vsem zagrizencem željnim svežih informacij priporočamo branje testa, za ostale pa lahko povemo, da je najboljši disk za svojo ceno 320 gigabajtni Western Digitalov WD3200JB, ki uporablja UltraATA vmesnik.

16 komentarjev

Nedoslednost prodajalcev rabljenih trdih diskov in pomnilniških kartic pri brisanju podatkov

BBC - Kot poročajo na BBC, večina prodajalcev različnih vrst pomnilniških medijev zelo površno, če sploh, briše občutljive podatke iz svojih, za prodajo prek spleta namenjenih medijev. Kupcem so tako lahko na voljo (e-)pisma in dnevniki, finančne kalkulacije, telefonske številke, elektronski naslovi, skratka informacije, za katere običajno želimo, da niso na voljo drugim.

Namesto prodaje trdih diskov se raje odločite za spremembo namembnosti. Trde diske se da uporabiti za brusilke ali izvrstne obtežilnike papirja.

Tudi v naši prelepi državi poznamo primer, ko so bile iz (kvazi) digitalnih nebes pomnilniške kartice obujene zelo občutljive fotografije nekih mladenk. Previdnost ni odveč. ;)

34 komentarjev

Enoten standard naslednje generacije optičnih diskov še vedno daleč

Kdo bo zmagovalec?

Daily Yomiuri - Tako kot so CDje zamenjali DVDji, bo tudi slednjim kmalu odklenkalo in na trg bo prišel nov, boljši optični disk. Ali pa bosta prišla dva? Situacija je znana že od začetka leta - Sony vneto oglašuje Blu-ray, zelo napredno izvedbo spominskega medija, ki je na Japonskem že dobavljiv, medtem ko Toshiba izkazuje podporo HD-DVD.

Slednji je sicer tehnološko inferioren, je pa zato prehod nanj z obstoječih tekočih trakov, na katerih se proizvajajo DVDji, občutno cenejši. Tako Sony kot Toshiba imata za sabo približno 120 podjetij (od izdelovalcev elektronskih delov do filmskih založb), iz česar lahko razberemo, da gre za precej obsežen in izenačen boj.



Oba tabora imata na srečo v mislih končne uporabnike, ki bi...

16 komentarjev

USB zmešnjava

več strani - Če ste bili v preteklosti zmedeni, ko ste pri diskih naleteli na kratice UATA, ATA, UltraATA in podobne, ki so pravzaprav pomenile eno in isto, potem boste ob vsej zmešnjavi, ki je nastala okrog standarda USB, še bolj zmedeni. O standardu USB je bilo povedanega že marsikaj, zato o njem ne nameravam izgubljati besed. Standard je svojo inkarnacijo doživel v različici 1.0, kasneje pa sta sledili še posodobljena različica 1.1 in dolgo pričakovana inačica 2.0. Vse lepo in prav, dokler ni decembra USB forum preimenoval različice USB 1.1 v USB 2.0, različica USB 2.0 pa je ostala USB 2.0. Zakaj? Po poročanju Slashdota je do tega prišlo, ker so uporabniki želeli, da imajo računalniki, ki jih kupijo, vodilo USB 2.0. "Stari" USB 2.0 (prej USB 1.1) naj bi imel dodatek Full Speed, medtem ko naj bi "novi" USB 2.0 (prej prav tako USB 2.0) imel zraven dodatek Hi-Speed. Na strani USB.org so se pojavile po poročanju Bangkok Post še naslednje izjave:

The correct nomenclature for high-speed USB...

6 komentarjev

Maxtor najavil diske z 80 GB ploščami

Storage Review - Na strani StorageReview, ki smo jo imeli za mrtvo, a še vedno živi, pravijo, da je Maxtor najavil nove diske, ki bodo vsebovali kar 80 GB plošče. Maxtor zaenkrat načrtuje diske, na katere bomo lahko zapisali do 160 GB podatkov. Proizvajalec bo poskrbel tako za uporabnike s krmilniki UltraATA, kot tudi tiste, ki bodo že posedovali ustrezno čipovje, ki bo zmoglo ravnati tudi z diski SerialATA.

Maxtor namerava obuditi tudi že rahlo pozabljeno ime Fireball, ki je včasih krasilo diske Quantuma in je sedaj v lasti Maxtorja. Novi diski naj bi se na prodajnih policah znašli že v kratkem.

In jaz sem mislil, da sem kupil ogromen disk, ko sem si pred letom dni omislil IBM-movega 40 gigabajtaša. Ah, ta napredek ... [:D]

2 komentarja

Western Digitalov malček velikanček

The Register - Pred nedavnim se je govorilo o WDjevem disku z osmimi megazlogi 'bufferja'. Disk, ki pa me je presenetil danes, pa se ne ponaša ravno s količino medpomnilnika (2 MB), ampak s količino podatkov, ki jih lahko sprejme: 120 GB, s sistemom pa se pogovarja po ATA/100 protokolu

Če si ne morete predstavljati, kaj to pomeni -- WDjevi predstavniki nam ponujajo posrečeno primerjavo: na tri magnetne plošče (40 GB vsaka), ki tvorijo ta disk, lahko spravimo 2,000 fotografij, 45 ur glasbe, 5 ur digitalnega videa, 22 iger in 35 programov.

3 komentarji

IBM-ova 60 GB pošast

Technoyard - IBM je že od nekdaj veljal kot proizvajalec dobrih in kvalitetnih trdih diskov, pa tudi po manjših težavah mu ne kaže nič slabše. Njegovi diski ostajajo eni izmed najboljših, kar jih lahko dobite za svoj denar. Temu ne oporekajo niti na Technoyardu, kjer so stestirali IBM 60GXP disk, ki ima kapaciteto 60 GB in vsebuje 2MB 100MHz SDRAM predpomnilnika in deluje s 7200 obrati na minuto, ter podpira UltraATA 100 vmesnik. Disk so primerjali z Maxtorjevim DiamondMax Plus 60GB. Rezultati? IBM-ov disk je dobil rekordnih 98 %, kar daje vedeti, da se IBM ne bo odrekel tradiciji. Preden pa odletite v trgovino, pa naj dodam, da se disk kar precej greje, zato boste (tukaj mislim predvsem na overclcokerje) potrebovali posebno hladilno ležišče.

1 komentar

UltraATA/133 standard rojen

X-Bit Labs - Imate radi hitre diske? Od danes naprej jih boste imeli še raje, kajti Maxtor je postavil temelje novemu UltraATA/133 standardu, ki teoretično omogoča 133 MB/s prenose. Trenutno so lastniki licenc že VIA, SiS, Promise in Silicon Image, ki bodo nov standard uporabili v svojih krmilnikih in chipsetih. Maxtor pričakuje, da bo asimilacija celotnega trga trdih diskov z novim standardom končana zgodaj leta 2002. Glavne lastnosti novega standarda so sledeče:
  • teoretično 33% večji prenosi kot pri UtraATA/100 standardu

  • Združljivost s standardi Ultra ATA/33, ATA/66 in ATA/100

  • Nov standard uporablja isti 40-pinski kabel, kot pri UltraATA/100

Novorojeni standard izgleda obetaven, vprašanje pa je, kako se bo obnesel v praksi (primer: prehod iz UltraATA/33 na UltraATA/66 ni bil ravno bleščeč). Spet: počakajmo na prve teste.

5 komentarjev

Serial ATA specifikacije končno začrtane

Serial ATA - Voditelji računalniške industrije so danes najavili, da so končali pripravo prvih specifikacij za Serial ATA protokol. Šlo bo za napreden vmesnik za povezavo različnih pomnilniških pogonov (trdi diski, CD/DVD enote...) z matično ploščo računalnika. Novi vmesnik bo na začetku zagotavljal prepustnost 1.5Gbps, pozneje jo bodo povečali na 2x in 4x vrednost. Ultra SATA/1500 bo predstavil povsem nove priključke za diske, ki bodo bolj pripravni od trenutnih ploščatih kablov, naprave pa bodo porabile manj energije. Če vas o tej tehnologiji zanima več, obiščite http://www.serialata.org/.

0 komentarjev