»

Ericsson testiral VDSL2 in dosegel 0,5 Gbps

Slashdot - Ericsson poroča, da so v prvi demonstraciji delovanja VDSL2 na svetu dosegli hitrost prenosa podatkov več kot 500 Mbps prek bakrenih paric. Za ta dosežek so hkrati uporabili šest vodnikov, podatke pa so z načinom vektoriziranega VDSL2 prenašali pol kilometra daleč. Nova tehnologija vektorizacije, ki zmanjša presluhe, omogoča sočasno uporabo več paric in zmanjša porabo energije, še ni standardizirana, a naj bi jo uskladili do konca tega leta. Žal kakšnih hudih revolucij ni pričakovati, saj že pri razdaljah, ki so večje od 1 km, ADSL2+ deluje občutno bolje. Kot pravijo, je uporabnost tega dosežka predvsem povezava optičnih vodnikov, ki vodijo od DSLAM-ov, do končnih uporabnikov. Če imajo ti seveda več bakrenih paric, kar prav tako ni ravno pogost slučaj.

12 komentarjev

Siolov ADSL 2+

SiOL - Kot verjetno že veste, načrtujejo PRI SiOL-u za konec letošnjega leta nadgradnjo njihove komunikacijske tehnologije ADSL z ADSL 2+. In sicer bo ob uvedbi podpirala standard ITU G.992.5 (dl 24 Mbit/s, ul 1.0 Mbit/s) in ne standarda ITU G.992.5 Annex L (dl 24 Mbit/s, ul 3.5 Mbit/s), ki bi omogočal hitrejši upload. Storitvam pa naj bi dodali tudi možnost gledanja več TV programov hkrati in ostale multimedijske storitve, ki jih pa niso našteli.

Sicer pa je sama tehnologija ADSL 2+ še v testni fazi, pravijo na SiOL-u, ter da se bodo na podlagi testiranj odločili, kakšne vrste paketov bodo ponudili končnim uporabnikom.

Na vprašanje, ali bodo uporabnikom ponudili prijazen prehod na storitve preko ADSL2+, pa odgovarjajo pritrdilno ter dodajajo, da je to tudi bil njihov cilj ob izbiri naprav, ki so združljive z ADSL2+.

91 komentarjev

Modri ADSL

SiOL - V svetu telefonskih oz. 'dial-up' povezav ni prav nič nenavadno, da lahko sami prključite modem ter si na računalniku namestite internet. Če pa ste želeli imeti širokopasoven internet, ste ga morali naročiti, pa naj bo to kableski (Telemach, Triera, Arnes, itd.) ali ADSL (SiOL, Volja,...), pri enem od ponudnikov, ki so potem na vaš dom poslali serviserje, ki so vam vso zadevo tudi zmontirali.

Pred kratkim je SiOL 'odprl' ADSL za vse, torej tudi za uporabnike navadnih telefonskih linij, torej tiste, ki nimajo ISDNja. Zdaj pa predstavlja novi paket, za katerega pravijo, da ga skoraj dobesedno kupite v škatli. Če si namreč ne lastite ISDN paketa, si lahko ADSL priključite kar sami, v nasprotnem primeru pa bodo k vam na dom prišli tehniki in to (proti plačilu seveda) opravili namesto vas. Sam paket dosega hitrosti do 1 Mbit/s, torej je osnovni SiOL ADSL paket.

Cena je ugodna, paket namreč stane 1+1 SIT, torej 2 slovenska tolarja, akcija pa traja do 15. oktobra.

126 komentarjev

Dražji ADSL pri SiOLu

SiOL - SiOL se je poleg klicnih dostopov odločil povišati tudi mesečne naročnine za ADSL uporabnike. Tako študentski paketi ponovno stanejo skoraj enako kot pred "pocenitvijo" zaradi znižanja pasovne širine od uporabnika v internet.

Še nekaj takih pocenitev in posledičnih podražitev in srečni bomo morali biti, če nam bodo za "borih" 10540 SIT na mesec prodali SuperNajhitrejšiInŠeVednoNajcenejšiPodSoncem 64/16kbit ADSL paket.

176 komentarjev

Pocenitev dostopa do ADSL za ponudnike

Finance - Kot poročajo Finance (članek je plačljiv), bo Telekom z jutrišnim dnem znižal cene za ponudnike dostopa do ADSL. Cene se bodo znižale za cca 15% pri hitrosti 512/128 kbit/s (iz 5880 na 4992 SIT) oz za cca 33% pri hitrosti 4096/512 kbit/s (iz 12600 na 8438 SIT za zakup do 1499 paketov). Upam, da to pomeni razširitev ponudbe ADSL na trgu in s tem še nižje cene za končne uporabnike. (Čeprav resnici na ljubo tudi sedaj niso previsoke). Kot kaže, nas čaka kar pestra jesen na področju širokopasovnih povezav, še posebej, če bo res možen ADSL brez ISDN.

109 komentarjev

Prenovljena Telemachova ponudba

Telemach - Izgleda, da se je tudi Telemach odločil konkurirati prihodu tehnologije ADSL na naš trg. Njegove prenovljene cene lahko vidite na tem naslovu. Cene dostopa za fizične osebe izgledajo takole:

Telemachov cenik
Ime paketaHitrostCena z DDV
Oranžni dirkač512/1287.300,00 SIT
Družina dirkač512/1288.100,00 SIT
Oranžni števecneomejeno 100 MB3.700,00 SIT
Priključnina12.000,00 SIT


V primerjavi z njihovim prejšnjim cenikom je to zagotovo en velik korak naprej. Še nekaj opomb: Razlika med paketom Oranžni dirkač ter Družina dirkač je v številu dodeljenih elektronskih naslovov - pri prvem paketu dobimo enega, pri drugem pa štiri. Priključnina je enkratni strošek. Glede na to, da se pri kabelskem internetu, za razliko od ADSLja, dodeli statičen IP naslov menim, da se nakup izplača. Da bi le Telemach več časa posvetil delu s strankami...

21 komentarjev