»

Resnična Resničnost, 15.12.2008

RTV Slovenija - Tokrat se bomo sprehodili čez skoraj dvanajst let ustvarjanja naše in vaše oddaje.
Ogledali si boste izbor najboljših vsebin iz Linux kotička in pregled nekaterih tujih računalniških oddaj. V internet kotičku vas bomo napotili k računalniškim oddajam na spletu. Seveda ne bodo manjkale niti igre. V studiu pa se nam bosta pridružila dva človeka, ki sta najbolj zaznamovala Resnično resničnost, Zvezdan Martič in Andraž Tori.

Resnična resničnost bo še zadnjič na sporedu v ponedeljek, 15. 12. 2008, ob 22.15 na 2. programu Televizije Slovenija.

27 komentarjev

Resnicna resnicnost 129.: Varnost

Slo-Tech - Danes (torek) bo na malih ekratnih zopet razsajala Resnična resničnost. Tokrat izjemoma na drugem programu TVS ob 17.35 (zasluga za prestavitev gre bodočim županom).

Nesreča pač nikoli ne počiva. Vprašanje ni ali nas bo katastrofa doletela, temveč kdaj. Virusi, eksplozije prenosnikov (na sliki), naravne ujme, kraje in še kaj. Govorili bomo o varnosti varnostnih kopij in razložili zakaj baterije eksplodirajo. Gašper pa bo podatke na disku brisal z metodo, ki ji niso kos niti tajne službe (a tega nikar ne posnemajte doma).

Za tiste, ki pa že imajo svojo mladež in jih skrbi kaj ta počne na internetu, bomo govorili o starševskih filtrih, ki mladež obvarujejo grešnih...

14 komentarjev

Resnična resničnost, 128.

Slo-Tech - Štirinajst dni je naokoli in Resnična resničnost zopet prihaja na male ekrane. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija!

Zaslišali bomo mariborsko ekipo študentov, ki se je na zaključku tekmovanja ImagineCup v Indiji uvrstila med 12 najboljših. Z njihovo rešitvijo Sparco.net računalnik postane pripomoček za rehabilitacijo in rekreacijo. Da pa bi se razgibali tudi resničniki, smo si pripravili tekmovanje v strojnem plesu - vse zgolj za užitek gledalcev seveda (mmg. stvar je zasvojljiva :).

Za tiste, ki na gibanje dajo bore malo, pa smo odšli na znanstveno konferenco o semantičnih tehnologijah, ki je potekala v Črni gori. Prihaja sematični splet. Edini problem...

15 komentarjev

Resničnost 126.

Slo-Tech - Danes (torek) ob 18.05 vas vabimo k ogledu oddaje Resnična resničnost, še vedno edine prave računalniške oddaje na sončni strani alp, v deželi raznolikosti.

Tokrat bomo predstavili kaj se je dogajalo v Mariboru na regionalnem tekmovanju ImagineCup, razložili kako nam lahko koristijo elektronski nosovi in se mimogrede povprašali še kakšne karierne možnosti imajo mladi v računalništvu. Seveda ne bomo spregledali bližajoče se vojne za internet med bivšim in novim lubljencem new yorkše borze, pa ugotavljali kaj se dogaja na računalniško-glasbenem področju. Med drugim so nekateri kanadski glasbeniki zavpili "Ne v mojem imenu" kot odgovor založbam, ki tožarijo glasbene...

82 komentarjev

Resnična resničnost 114.

Slo-Tech - Referendumi gor ali dol, resničniki se ne damo. Jutri (ponedeljek) ob 20:30 bomo zopet na drugem programu TVS.

Tokrat si bomo na dolgo in široko pogledali kako na internetu komunicirati eden na enega, vse od običajnega trenutnega sporočanja, preko strojnih dodatkov za telefonijo in video telefonijo preko IP, do zloglasnega Skype, ki v internetno telefonijo zopet uvaja klasične telefonske slušalke. Edino vprašanje bo le še s kom se sploh pogovarjati, a pri tem vam ne moremo pomagati.

Slo-techerji že veste, preostala vesoljna Slovenija pa še ne, da se je v Kopru odvijal bistven dogodek za nadalnji razvoj pisarniškega paketa OpenOffice.org. Seveda smo ob tej priložnosti zaslišali razvijalce, Marko pa bo v trikih in nasvetih predstavil nekaj novosti, ki jih prinaša različica 2.

Manjkale ne bodo niti igre, niti Linux kotiček v katerem se bo Gašper spominjal svojih šolskih let in nepozabnih miselnih vzorcev, na katere uporabnost smo itak že vsi pozabili. Se gledamo!

27 komentarjev

Brezplačne oddaje na internetu

Slashdot - Počasi, a vendar se svari premikajo naprej tudi na področju brezplačnih oddaj, ki so na voljo preko interneta.
Tale povezava predstavlja najboljše oddaje trenutno - večina jih je namenjana pravim geekom in igričarjem, obravnavajo pa najrazličnejše tematike - od računalništva na splošno, preko varnostnih zagat do iger in ostale tehnologije.

Vse oddaje je možno tudi prenesti na računalnik, nekatere pa je dovoljeno celo spreminjati po lastnih željah. V kolikor ste željni novih spoznaj, odsurfajte semle in se naglejte.

8 komentarjev

Resničnost 113

Slo-Tech - Najbolj pričakovana, najbolj gledana in najbolj navita izmed vseh slovenskih računalniških oddaj je spet tu (nenagradno vprašanje: koliko jih je?), Resnična resničnost, 113. del.

Blagodejne fotone iz svojih malih zaslonov boste lahko lovili v ponedeljek (danes) na drugem programu TV Slovenija ob 20.30. Govorili bomo o vsem in še marsičem. No, v bistvu ne čisto vsem, ker smo na sporedu le pol ure, a zato smo vse sodelujoče v oddaji overclockali in jim dvignili voltažo. Slednje je sicer povzročilo štrlenje las, a saj je važno kaj povemo in ne kako izgledamo (čeprav tudi to ne slabo)!

Sergej si je pogledal kako je dandanes z DVD pekači in se spominjal svoje mladosti, ko je programje zavzemalo svet še peš (beri: na disketah). V trikih in nasvetih smo razgalili Googlovo zemljo, ki je vsaj v naši pisarni zaustavila delo za nekaj ur. Pogovorili smo se tudi z domačegornim listjem - mariborskimi študenti, ki so se preko številnih kvalifikacij prebili na svetovni ImagineCup v japonski...

28 komentarjev

Resničnost, 112. del

Slo-Tech - Resnična resničnost vas bo zadnjič pred poletjem razveselila 9. maja, to je v ponedeljek ob 20.30 na drugem programu TVS.

Podali se bomo na sled skrivnostnim žarkom, ki naj bi vodili v bodočnost 3D grafike in obetali razsvetlenje. No, bolj prav bi bilo reči, da bomo molili za prihod dobre razsvetljave v virtualne svetove. Nočemo kupa lažnih prerokov in vnaprej preračunanih učinkov temveč fizikalno dosledno odbijanje in lomljenje!


Da pa nenadno razsvetljevanje ne bi povzročilo zakuhavanja mlinčkov, je Sergej preučil kakšne so možnosti za njihovo klimatiziranje. Takšne in drugačne metode na žalost ne bodo kaj prida uporabne poleti, ko bomo namesto mlinčkov...

12 komentarjev

Resnična resničnost, part 110

Slo-Tech - Kolo časa se vrti in mesec je naokoli z njim pa žajfasta limonada Resnična resničnost. Družine se bodo lahko teple za daljinca v ponedeljek 14. marca ob 20.30, ko bodo vsi člani hkrati poskušali pritisniti gumb za drugi program TVS.

Tokrat se Domen spusti v divji zahod slovenske bloggerske scene, brez pištole, a s kamero in mikrofonom. Ima boljše ali slabše možnosti za preživetje od Sergeja, ki razmišlja o napeljavi kablov za domače brezžično omrežje? Odgovor išče Tilen, ki od tava od modreca preko modrice do modreca, da bi ugotovil ali se bomo utopili v brezžičnih sevanjih ali pa jih bomo pojedli za zajtrk.

Seveda ne manjkajo igre, triki in spletne strani, piko na...

104 komentarji

Resnična resničnost, 109 del.

Slo-Tech - Zopet je mesec naokoli in z njim nov, 109. del žajfaste nadaljevanke Resnična resničnost. Predvajan bo danes (ponedeljek) na drugem kanalu TV Slovenija ob 20:30.

Tokrat TV ekipa nepričakovano odkrije, da so avtorji predvajalnika BS Player naše gore listje, zato se jih nemudoma odpravi zaslišat neposredno v njihov brlog. Medtem Gašper razglablja o tem kako procesor izvaja ukaze, drug novinar pa odkrije, da skoraj na skrivaj procesorje načrtujejo tudi v Sloveniji, v krajevni veji podjetja Flextronics. In to ne kakršnihkoli, temveč takšne, ki naj bi kmalu skrbeli za nadzor fotografiranja v mobilnih telefonih.

Sergejevo zapestje zaradi čudežnih vzrokov okreva. A kot se za žajfasto nadaljevanko spodobi je konec odprt - razvname se namreč debata ali so programski patenti dobri ali ne. O tem nekaj povedo bistri evropejci, prekaljeni urad za intelektualno lastnino in seveda predstavnik domače programske industrije.

Zakaj je ozdravelo Sergejevo zapestje? Kaj imajo s tem orjaške pande?...

50 komentarjev