»

Avtomatsko hlajenje s suhim ledom

VR - Zone - Vsak, ki ekstremno navija svoje komponente, pozna pomen zmogljivega hlajenja in nemalokrat poseže po načinih hlajenja, ki omogoča ohladitev najbolj vročih komponent pod ledišče. Nadvse popularno je hlajenje s suhim ledom, pri čemer se v t.i. kontejnerjih, pritrjenih na procesor oziroma grafično kartico, nahaja suhi led, ki tako hladi komponento. Slabost tega hlajenja je v tem, da je potrebno...

16 komentarjev

Pentium 4 631 malo drugače

Xtreme Systems - Prescott, famozno 90 nm jedro, je znano predvsem po precejšnjem segrevanju. Kljub temu so Japonci z najhitrejšim, 3,8 GHz čipom dosegli 100% navitje, kar 7,6 GHz. A Prescott se počasi poslavlja, saj prihaja Cedar Mill, sicer le pomanjšani brat, a še vedno precej hladnejši. To dokazuje tudi 3,0 GHz primerek, ki je, zopet v rokah Japoncev, dosegel zavidljivih 4,8 GHz.

Sam dosežek po eni strani ni prav nič zavidljiv, saj je bilo mnogo 3 GHz čipov navitih prek 6 GHz, a tukaj ni bil uporabljen tekoči dušik, suhi led ali kaka podobna ekstremna oblika hlajenja. Da se čip ne bi preveč spotil je skrbel Scythe-ov Ninja hladilnik, prvotno namenjen tihim, fanless sistemom. Pri takšnih hitrostih seveda ne gre brez ventilatorjev, tukaj so bili uporabljeni kar trije.

Ta dosežek je lep vpogled v bližnjo prihodnost izdelkov modrega tabora, zdaj pa je vse, kar potrebujemo za 8 GHz, Intel Pentium 4 671.

Akiba PC ter XtremeSystmes.org.

28 komentarjev

Navijanje ATI Radeon X800XT

Akiba PC-Tuning - Ne davno tega je ATI izdal svoje najnovejše in najhitrejše kartice. Serija X800 obeta veliko hitrosti in surovo moč. Vendar pa tudi ta moč in hitrost ni zadovoljila vseh uporabnikov.

Na tej strani najdete posnetke extremnega navijanja Radeona X800pro in X800XT. Na Intelovem sistemu, navitem na 4Ghz jim je upelo spraviti jedro Radeona X800TX na 717MHz, jedro Radeona X800PRO pa na 696Mhz, tako da so dosegli 15738 točk v 3Dmarku 2003 oziroma 33484 točk v 3Dmarku 2001. Vse kar za tak podvig potrebujete je nekaj suhega ledu in stekleničko etanola, ter seveda živce.

19 komentarjev

FX-51 že navijajo

več strani - Athloni-64 FX-51 so šele prišli dobro na prodajne police, a Japonci jih že veselo navijajo. Na VR Zone so tako objavili dosežek Katsumija z Japonske, ki je najmočnejšo različico FX-51, ki tovarniško tiktaka pri 2,2 GHz, uspel naviti na dobre tri gigahertze, seveda hlajeno s suhim ledom in pri močno zvišani napetosti 1, 739 V. SuperPI je na tem računalniku izračunal prvih milijon korakov v 29 sekundah. Klik!

Drugo navitje, na katerega je opozoril monster-x, so opravili na Ace's Hardware, kjer so dobili v mrcvarjenje taisti procesor. Bili so nekoliko manj zagnani ali srečni (kakor vam je ljubše), saj so ga navili na zgolj 2,8 GHz, so pa bili bolj pridni od Japoncev...

13 komentarjev

Sublimacijski projekt

Xoverclocker - Sublimacija je proces, v katerem se neka trdna snov spremeni v plin, brez vmesne stopnje, torej izpusti tekoče stanje. Mejna temperatura suhega ledu je -78,9°C, suhi led pa je trdna oblika ogljikovega dioksida. Ja, zakaj vam o kemiji in fiziki razlagam na računalniški strani? Zaradi hlajenja, seveda. Xoverclockerji so naredili prototip hlajenja z suhim ledom. Za to so uporabili bakreno posodo velikosti 5×5×10 cm. Stvar zgleda res hudo, njen uporabnik pa se pritožuje, da ne ve resnične temperature procesorja, saj mu plošča očitno ne meri temperatur pod -50°C.

4 komentarji