»

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev

Mozilla Firefox praznuje prvo leto obstoja.

News.com - Od prvega izida Firefoxa 1.0, lanskega novembra, je bilo zabeleženih 106,4 miljonov dolpotegov brskalnika iz Mozilline domače strani. V začetku tega meseca je izšel Firefox 1.5 release candidate 1, ki ga trenutno testira okoli pol miljona uporabnikov in bo v par tednih doživel uradno izdajo. Med glavnimi novostmi tako nova različica prinaša avtomatske posodobitve in hitrejše brskanje po straneh.

Chris Beard, predsednik Mozille, je še dejal, da bodo po izidu različice 1.5 začeli z agresivnejšim razvojem. Tako bi naj Firefox 2 izšel v sredini prihodnjega leta, Firefox 3 pa v prvi četrtini 2007. Prav tako pa bodo pri Mozilli z novim letom začeli z rednimi posodobitvami varnosti in stabilnosti vsakih 6-8 tednov. Nujni varnostni popravki pa bodo izhajali po potrebi tudi med rednimi popravki.

Vse najboljše in kar tako naprej!

39 komentarjev

FireFox izgublja svoj delež

Information Week - Kljub velikemu številu prenosov (100 milijonov) je Firefox v primerjavi s konkurenco v mesecu septembru izgubil tri četrtinke odstotka deleža (z 8,27 odstotka na 7,55 odstotka).

Kot eden izmed možnih razlogov naj bi bil tudi ta, da se je spletni brskalnik Netscape, ki v različi 8 uporablja tudi Firefoxov pogon, privzeto identificiral kot Firefox, kar je povzročilo, da so uporabniki Netscapa v spletnih statistikah dejansko bili zabeleženi kot uporabniki Firefoxa. Julija so omenjen hrošč odpravili, kar je najverjetneje razlog za upad (navideznega) deleža Firefoxa.

Drugi razlog pa je verjetno izdaja nove, brezplačne različice spletnega brskalnika Opera, ki vztrajno pridobiva nove uporabnike.

83 komentarjev

Blogi kot terapija

Slashdot - Blogi oziroma spletni dnevniki, žnevniki, kakor jih je poimenoval Jonas - sami presodite, če bi ta izraz sprejeli - so postali v zadnjem času pravi hit, pišejo pa jih tudi mnogi Slo-Techovci. Ukvarjajo se z različnimi zadevami, od aktualnopolitičnega dogajanja, znanosti, športa do povsem osebnih stvari. In prav slednjih naj bi bilo največ.

Rezultati AOL-ove raziskave kažejo, da več kot polovica piscev piše o zasebnih stvareh in ne toliko o politiki. Na vprašanje, zakaj vztrajajo pri pisanju, jih je skoraj 49 odstotkov odgovorilo, da ker služi kot neke vrste terapija, ventil pri spopadanju s težavami. Razlogi za branje drugih blogov pa so zabava, druga perspektiva o dogajanju, komuniciranje z ostalimi bralci pri komentiranju in opravljanje. Slashdot.

Čemu pa vi pišete svoj blog?

33 komentarjev

Firefox 1.5 Beta1 izšel!

Warp2Search - Končno imamo prvo beta javno verzijo Firefox 1.5. Na Warp2Search tako najdete novico o prvih slikah, ki pa se nahajajo na strani Phoronix.

Na Warp2Search najdete tudi novico, ki je bila objavljena manj kot 10 minut po prvi, omenjeni zgoraj, v njej pa se nahajajo povezave do namestitvenih datotek prvih beta verzij. V času pisanja novice je FTP strežnik, ki se očitno šibi pod pritiskom, deloval precej počasi.

V zadnji novici od dveh na Warp2Search priporočajo tudi uporabo beta verzije kot glavni brskalnik, tako da boste lahko pomagali pri dolgotrajnem procesu razhroščevanja.

Če bi mapa z OS X ter Windows namestitvenimi datotekami delovala, bi bilo tole najbrž spisano v Firefox 1.5 Beta brskalniku

64 komentarjev

Yahoojevo hvalisanje na trhlih nogah

Slo-Tech - Yahoojevi strokovnjaki so nedavno objavili, da so krepko povečali Yahoojevo bazo podatkov in da tako lahko išče po 20 milijardah spletnih strani, kar se zdi v primerjavi z Googlovimi osmimi relativno veliko. Kljub temu ostaja občutek, da Google najde več.

Pri NCSA so se odločili preveriti to trditev. Spisali so skripto v PERL-u, ki je izbrala dobrih deset tisoč besed iz angleškega slovarja in preverila, koliko zadetkov najdeta Google in Yahoo, s čimer so poskušali nekako oceniti velikost njune baze podatkov. Rezultati so pokazali, da Google povprečno najde 167 % več strani kot Yahoo, tako da je v 97 % vseh iskanj Google učinkovitejši. Slashdot.

31 komentarjev

Samo Konqueror prestal varnostni test

Slo-Tech - Slashdot je objavil novico, da so odkrili novo varnostno luknjo v vseh brskalnikih. Samozavestno sem sledil povezavi v prepričanju, da se me kot uporabnika Mozille na Linuxu novica pravzaprav ne tiče. Ko se je izkazalo, da Mozilla 1.7.3 testa ni prestala, me je radovednost gnala naprej. Test sem izvedel še z naslednjimi brskalniki: 1. Firefox 1.0 za Linux - 2. Opera 7.54 za Linux - 3. Netscape 7.2 za Okna, nameščen s CrossOver v Linuxu - 4. IE 6, nameščen s CrossOver v Linuxu - 5. Firefox 1.0 za Okna, nameščen v Windows 98, ki tečejo na VmWare v Linuxu - 6. Konqueror. Od vseh naštetih je test uspešno prestal samo Konqueror.

68 komentarjev