»

EU še vedno želi omejiti glasnost MP3-predvajalnikov

BBC - Evropska komisija še vedno premleva zamisel o omejitvi glasnosti MP3-predvajalnikov, ko so jo prvikrat obelodanili septembra. Sklicujejo se na lanska poročila, ki kažejo, da v Evropi kar desetim milijonom uporabnikom grozijo poškodbe sluha zaradi poslušanja preglasne glasbe. EU bi opozorilno mejo postavila na 85 decibelov, ki bi jo uporabniki lahko presegli in glasnost navili vse do zgornje meje 100 decibelov. Preizkusi na trgu dostopnih predvajalnikov so namreč pokazali, da ti zmorejo vse do 120 decibelov, kar je tako glasno kot rjovenje letalskega motorja ob vzletu. Januarja se bo začelo dvomesečno posvetovanje evropskih teles za standardizacijo, tako da lahko končni dogovor...

40 komentarjev

G4 modifikacija za v avto

The Unofficial Apple Weblog -

Čehi presenečajo. Včasih z dobrimi firmwari s podporo za naše šumnike, tokrat nekoliko bolj. Jiří Jirout se je odločil, da v svojo češko Tatro vgradi 450 Mhz G4 PowerMac. S tem je pridobil čisto nič "češko" tehnološko udobje v vozilu:

  • MP3 predvajalnik (za zadnje potnike lahko predvaja drugačno glasbo)
  • video predvajalnik za zadnje potnike
  • navigacijo s pomočjo GPS - Garmin Route 66 in
  • dostop do interneta preko Wifi ali GPRS

Vse kar vas dodatno zanima, najdete v zgornji povezavi.

Upam, da bo začel s serijsko proizvodnjo "pimp my car" za češko ceno. Se postavljam v vrsto z mojim Kangoojem. Hmm, le koliko bi stala enakovredna dodatna oprema pri poljubnem proizvajalcu vozil?

12 komentarjev

Creative Zen Vision

PC Magazine - Creative je poslal na trg novega tekmeca. Še preden bo Apple priplezal na tržišče z iPodom, ki bo poganjal tudi premikajoče se slikice, smo dobili tole lično škatlico.

Napravica ima ohišje iz magnezija, 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 640x480, vgrajen trdi disk velikosti 30 GB, podpira USB 2.0, poleg pa dobimo še daljinski upravljalec.

Zadeva podpira formate AVI, M-JPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4-SP in WMV. Cena? Na PCmag.com, kjer so gizma testirali, pravijo, da bi se naj le-ta gibala okrog 400 zelencev.

10 komentarjev

Sam svoj mojster: prenosni MP3 predvajalnik

Slo-Tech - Ste vedno želeli imeti predvajalnik MP3? Se vam je zdel neznansko drag? Ali ste celo med tistimi, ki trdite, da so tovrstne igračke nepotrebne?

Napravite si svoj predvajalnik. Z malo truda lahko začnete serijsko proizvodnjo cenenih MP3 predvajalnikov in svet vas bo vzljubil [:D]. Potrebujete le rabljen ekran stare Nokie 3310, procesor, dekodirno enoto, spominsko kartico in bralnik, igralno paličico, baterijo in vtič za slušalke, da ne omenjamo osnov znanja elektrotehnike.

Za vse pogumne.

23 komentarjev

iPod in Mac mini članek na Jabuk.net

jabuk.net - iPod je postal svetovni fenomen in ikona glasbenih predvajalnikov. Uporabnike z belimi slušalkami v tujini srečamo na vsakem koraku, v Sloveniji pa ta trend napreduje nekoliko počasneje. Da bi to glasbeno čudo nekoliko bolj spoznali smo na Jabuku objavili članek o iPodu 4. generacije, ki ga je pisec dodobra pretestiral ter izpostavil vse njegove pomembneješe prednosti in slabosti.



Poleg tega smo stestirali tudi Applov najnovejši računalnik imenovan Mac mini o katerem ste na Slo-Techu imeli možnost že veliko prebrati. Kljub dokaj nizki ceni se je Mac mini dobro odrezal , pri tem pa ostal zelo tih.

Nenazadnje je tu tudi članek o slovenskem paketu 4.0, ki vam omogoča, da na Macu...

60 komentarjev

Nomad Muvo TX

AnandTech - AnandTech nam je tokrat postregel s preizkusom, po njihovem mnenju, najboljšega MP3 predvajalnika v svojem cenovnem razredu -- Nomad Muvo TX. Creative je pri izdelavi pazil na velikost, tako da, ko ga primemo, imamo občutek, da v roki držimo vžigalnik Zippo. Z energijo ga zalaga ena AAA baterija. Preko USB vmesnika boste nanj zlahka pretočili 512 MB MP3-jev -- no, odvisno kakšno kapaciteto si omislite. Prišli so do zaključkov, da je to najboljši MP3 predvajalnik v svojem razredu. Čeprav obstajajo nekateri še boljši, kot je na primer iPod, so Nomad Muvo TX vseeno priporočili kot odličen izdelek. Klik!

16 komentarjev

Nove baterije za iPod

Zaigrajmo in zapojmo

Slashdot - Je že res, da je Applu uspela več kot čarobna poteza z izdajo predvajalnika iPod, saj je svet obkrožil skoraj tako hitro, kot kateri izmed najnovejšoh virusov. Vendar pa se mnogi pritožujejo nad kratkotrajnostjo delovanja baterije, ki zdrži le 8 do 10 ur. Po navodilih Drewa Perryja pa potrebujete samo škatlico igralnih kart in par navadnih baterij, s katerimi si lahko sami ustvarite zanimivo rešitev, ki podvoji avtonomijo baterije.

15 komentarjev

Kenwoodov MP3 predvajalnik

The Tech Zone - Čeprav so navdušeni podporniki standarda MP3 doživeli kar precejšen udarec, ko je moral Napster, gotovo najbolj poznan servis, kjer si lahko downloadal svoj priljubljeni MP3 komad, prenehati s svojim poslom, to ni nikakor ustavilo pohoda standarda MP3, ki se iz računalnikov seli tudi v razne predvajalnike. Prvič smo MP3-je lahko poslušali v DVD enotah, kot so Yamahawa, kmalu pa se je standard razširil še na avtoradije, kot so npr. Kenwood KDC-MP8017, ki so ga testirali tukaj. Kenwoodov primerek je samo eden izmed številnih predvajalnikov, ki jih lahko kupimo na trgu. Spada med cenejše (400 $) in je dostopen širšim množicam. Vendar pa njegovo cenejše poreklo ne predstavlja nobene ovire za kakovost, saj je po testu sodeč KDC-MP8017 eden izmed najboljših MP3 predvajalnikov, ki pa nudi še nekatere druge zanimive lastnosti (zaščita proti kraji, dober LCD zaslonček ...). Test navaja, da je edina pomanjkljivost MP3 sam, saj se na dražji opremi še kako poznajo njegove slabosti. Ampak...

3 komentarji