»

Nova anketa: nadgradnja vaše strojne opreme zaradi Viste?

Slo-Tech -
Za novo leto bom:
drugje30%
(332)
doma24%
(267)
na prostem16%
(177)
v jarku15%
(168)
za računalnikom9%
(106)
v gostilni6%
(71)
Skupaj glasov: 1121


Tokrat vas sprašujemo o tem, ali boste morali zaradi novega operacijskega sistema MS Vista nadgraditi svoj računalnik.

Lahko si tudi naložite poseben program, ki vam bo pregledal vašo konfiguracjo in predlagal, katero različico Viste si kupite. Meni program svetuje nakup Windows Vista Business.

54 komentarjev

Latvijci se smejijo Microsoftovi Visti

Yahoo News - Kadarkoli kdo omeni Visto, se nas večina zgolj kislo nasmehne, ko pomislimo na vse obljubljene funkcije in datume izida, Latvijci pa niso takšni. Ob omembi novega operacijskega sistema bruhnejo v smeh - vista namreč v njihovem jeziku pomeni kuro oz. žensko, ki se jo poimenuje po tej domači, ne preveč bistri živali. Microsoft zaenkrat nima namena preimenovati operacijskega sistema in bo očitno še naprej skrbel za zdravje tega malega baltiškega naroda, nesporazum pa so sprejeli zelo optimistično. Menijo, da jim je pomagal doseči prepoznavnost brez obsežne medijske kampanje - vsekakor bolje od škandala z latinskoameriškimi Windowsi XP, v katerih sta bili opciji za spol moški in kuzla.

Enako skrb bi nam posvečal Volkswagen na področju Balkana, če bi za naslednika Lupa zadržal sprva predvideno ime -- Tupi. Sedaj ga lahko kupite pod manj zdravilnim imenom Fox. Moj email pred leti je očitno zalegel...

9 komentarjev

Windows Vista Get Ready

Slo-Tech - Te dni je Microsoft objavil še nekaj več podrobnosti o strojnih zahtevah, prihajajočega operacijskega sistema Windows Vista. Na uradni strani se je tako pojavila stran, z imenom Get Ready, kjer so specifikacije (zahteve) razdeljene na dva dela.

Prva specifikacija je poimenovana Windows Vista Capable PC, ki predpisuje računalnik, z vsaj 800MHz procesorjem, 512MB spomina in grafičnim procesorjem s podporo DirectX 9. Druga specifikacija se imenuje Windows Vista Premium Ready PC, ki postavi minimalne zahteve še nekoliko višje, saj zahteva 1 GHz procesor, 1 GB spomina, grafično kartico s podporo za Windows Aero in 128MB spomina, 40GB velik disk, z vsaj 15GB prostora, ter še nekaj malenkosti, kot so DVD pogon, avdio podpora in dostop do interneta.

Prav tako je na TechNet strani objavljen spisek proizvajalcev strojne opreme, ki ustreza zgornjim zahtevam, skupaj s povezavami do konkretnih modelov grafičnih kartic in procesorjev.

Ste pripravljeni?

104 komentarji

Naslednik Viste ima novo kodno ime

ZDNet - Microsoftov operacijski sistem, ki bo nasledil letos prihajajočo Visto, je dobil novo kodno ime - projekt, nekoč poimenovan z Blackcomb se bo odslej imenoval Vienna. Nov operacijski sistem še nima določenega uradnega datuma izida, znano je le, da bo izšel po izidu Windows Viste, vseboval pa naj bi nekaj karakteristik, ki so bile sprva predvidene kot del Viste, a so jih kasneje izvzeli, kot na primer nov datotečni sistem WinFS.

Zanimivo je, da je Vienna prav tako kodno ime za Microsoftov Live Communication Server 2005, vendar očitno Microsoftovih razvijalcev podvojeno kodno ime ne moti.

Novica izvira s strani ZDnet.

62 komentarjev

Windows Vista bo izšla v sedmih različicah

Slashdot - Naslednji operacijski sistem, ki ga namerava izdati redmondski velikan, bo izšel v sedmih različicah, ugotavlja Arstehnica. Poglejmo si jih:
  • Starter Edition bo najrevnejša edicija, v kateri boste lahko hkrati poganjali le tri aplikacije, podpirala pa bo le najosnovnejše povezovanje v omrežja s protokolom TCP/IP;
  • Home Basic Edition bo primerljiva z današnjo inačico Home Windows XP;
  • Home Premium Edition bo za razliko podpirala še večino večpredstavnostih možnosti, kamor štejemo različne standarde za DVD, HDTV in tudi famozni Windows DRM - na kratko povedano, šlo bo za ekvivalent Windows XP Professional, namenjen domači uporabi;
  • Windows Vista Professional bo namenjena uporabi v podjetjih, tako da ne bo podpirala vse šare, ki jo bodo domače različice;
  • Windows Vista Small Business Edition in
  • Windows Vista Enterprise Edition bosta prav tako usmerjeni na poslovno tržišče, le da boste podpirali še nekaj dodatnih zmožnosti;
  • Windows Vista Ultimate Edition pa bo véliki finale, čeprav ime spominja...

94 komentarjev

Windows Vista se bo nalagala hitreje

CNet - Microsoft je prišel do spoznanja, da dalj časa kot je njihov operacijski sistem naložen na računalniku, počasnejši je. Zato so sklenili, da bodo v svoj prihajajoč sistem vgradili dve novosti.

Prva bo t.i. Degunker - odmaševalnik, ki bo avtomatsko defragmentiral sistem, preverjal programe v "pladnju", ipd ... Druga stvar pa bo t.i. SuperFetch, ki naj bi poskrbel, da se bodo najpogosteje uporabljani programi zaganjali hitreje (zaradi tega bo vse ostalo delovalo počasneje).

Sistem nas baje ne bo opozarjal, da postaja počasnejši, ampak bo sam na podlagi zagonskega časa le-to ugotavljal in sprožil potrebne procese za svojo pohitritev.

Obljubljajo, da bo sistem nekaj tednov po namestitvi dejansko hitrejši kot takoj po sami namestitvi.

No, pa da vidimo...

125 komentarjev

Prvi virusi za Windows Vista

CNet - Kot poroča CNet, je avstrijski heker Mario napisal prvo generacijo virusov za Windows Vista beta. Virus izkorišča ranljivosti v novi ukazni lupini Monad (ali kratko MSH), ki bo sposobna poganjati tako kompleksne skripte, kot jih lahko že danes ženemo v Linuxovih ukaznih lupinah.

Mikko Hyppönen, glavni razvijalec pri protivirusnem podjetju F-secure, je izjavil, da so sicer pričakovali, da bodo virusi prišli hitro, bili so pa malo presenečeni, da je virus izšel nekaj dni pred izidom uradne beta izdaje Windows Vista. Pravi še, da virusi trenutno še ne delajo škode, ampak so samo t.i. "proof of concept", se pravi samo pokazatelji, kaj je možno izvesti.

Microsoft je zato začel razmišljati, da bi bil Monad privzeto izključen ali pa da sploh ne bo vključen v končni izdelek, ampak bo dosegljiv kot dodatek na njihovi domači strani.

53 komentarjev

Windows Vista beta 1

andrej - V začetku tedna smo izvedeli, da se bo nov Microsoftov operacijski sistem, ki smo ga poznali pod kodnim imenom Longhorn, imenoval Vista. Tri dni pozneje je Microsoft sklenil pokazati, kaj nam pripravlja poleg novega imena, seveda. Vsi naročniki MSDN so dobili možnost prenosa 2,4 GB težkega paketa, v katerem se skriva prva beta prihajajočega sistema, in paketa z Internet Explorerjem 7. Microsoft je že postavil uradno stran, na kateri je strnil nekaj novosti.

O beti že poroča večina spletnih strani, naprimer PC Mag, CNet, Tom's Hardware. Kakorkoli že, navadni smrtniki bomo morali na počakati na drugo beto, ki bo, če bo šlo vse po načrtih, izšla v začetku prihodnjega leta in bo vključevala bistveno več dobrot kot zdajšnja.

Iskanje v Visti

vir: Microsoft

Nov meni Start

vir: Microsoft

287 komentarjev

Windows Vista

Microsoft - Pri Microsoftu so včeraj javnosti razkrili, kako se bo imenoval operacijski sistem, ki bo na prodajne police prišel v drugi polovici leta 2006. Odočili so se, da bodo uporabili ime Windows Vista. Dostopna je že tudi uradna stran, na kateri se bodo v prihodnje nahajale dodatne informacije o samem operacijskem sistemu.

Pogledate si lahko tudi kratek enominuten video posnetek (zapis .wmv) predstavitve novega imena.

107 komentarjev

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Tako sem pred kratkim poimenoval novico, v kateri sem obrazložil zahtevek 9 držav v nam najbolj znani zadevi proti Microsoftu. Bolj pa me preseneča (no, v bitsvu sploh ne), da je Colleen Kollar-Kotelly zahtevi dejansko ugodila. Sedaj bodo torej nepristranski programerji (itak) poskusili dokazati, da je IE dejansko moč ločiti od samega operacijskega sistema -- v tem primeru gre kar za kodo oken XP!

No, MS se bo verjetno pritožil, tako da se bo zopet čakalo. Pa saj stvar ne pride nikamor že od vsega začetka...

1 komentar