»

Nov članek: Osnove elektrotehnike

Slo-Tech - Prejšnji teden so hrčki v našem strežniku tragično poginili, ko je VelikoGonilnoKolo™ prišlo v stik z visoko električno napetostjo. Po kratkem žalovanju in opravljanju formalnosti z oploditveno kliniko za glodalce okrog naročila nove delovne sile, smo se zamislili in prišli do zaključka, da nobenemu od vas ne privoščimo podobne usode. Takoj smo angažirali Friderika Backa, ki se je na forumu že večkrat izkazal s svojim znanjem o delovanju različnih elektronskih naprav - po treh urah mučenja je pristal na to, da napiše članek o osnovah elektrotehnike. Pred nekaj minutami smo ta članek tudi objavili, njega branje pa je obvezno, sicer lahko ob neprevidnem vgrajevanju modrih ledic prehitro odidete v večna lovišča.

Še neuradna objava: Pečeni hrčki, 500 SIT na porcijo. Naročite čimprej, sicer se bodo ohladili.

54 komentarjev

Nov članek: Zanimivo "strežniško" ohišje

Slo-Tech - Dva tedna po tem, ko smo vzpostavili premirje med Windows in Linux omrežjem s pomočjo Sambe, imamo za vas pripravljen nov članek. Jure Osolnik je namreč opisal mukotrpni proces izdelave lastnega strežniškega ohišja. Z golimi rokami je krivil aluminij, se boril s hudobno tipkovnico, barval komponente in rešil princeso pred zlobnim ..., ahem. Kakorkoli že - preberite celoten članek in spoznajte, kako elegantna je lahko navadna siva škatla.

44 komentarjev

Nov članek: Šablone v C++

Slo-Tech - Matjaž Depolli je spisal daljši "uvod" v šablone (kalupe) v C++. Skoraj vse kar ste (in niste) želeli vedeti o njihovi uporabi. Ta vodič je namenjen vsem, ki se že znajdete v C++, obvladate C, pa vam še na misel ni prišlo, da bi kdaj uporabili C++ in pa seveda vsem, ki vam je pri srcu kateri od enostavnejših jezikov ter se sprašujete, zakaj sploh kdo še sili v programiranje s C++. Če vam jezik ni domač bi bilo dobro začeti tukaj, drugače pa kar v napad.

17 komentarjev

Nov članek: Xeon vs. Opteron

Slo-Tech - Saj verjetno ne morete verjeti, ampak Slo-Tech ima spet nov članek. Tokrat je Jure Pečar za vas opisal bistvene razlike med na Xeonih temelječih strežnikih in tistih, ki v sebi skrivajo kup Opteronov.

O tem zakaj morda Xeoni niso ravno najboljša izbira, in to kljub temu, da po AMDjevih trditvah Intel goljufa s svojimi prevajalniki, pa o tem zakaj je štiriprocesorsko simetrično multiprocesiranje v večini primerov le metanje denarja skozi okno ter še o nekaterih drugih stvareh.

17 komentarjev

Nova članka

Za konec še vsebina škatle

Slo-Tech - Slo-Tech se počasi prebuja iz zimskega spanja. Po dolgem času imamo nov članek (pravzaprav kar dva). Prvi je včerajšnji članek o spywareu, drugi pa današnji test grafičnih kartic s 7800 GTX na čelu. Senitel se je razpisal o tem, zakaj se vam danes še ne splača utaboriti pred računalniško trgovino v čakanju na pošiljko grafičnih kartic, ki stanejo približno 140.000 SIT, pa tudi o tem zakaj starejše grafične kartice še niso za odmet. Oboje je vsekakor vredno branja.

41 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Okej, leto je okoli ([:D]) in dodan je bil nov članek. Tokrat sta se MadManMato ter Gandalfar, eden redni uporabnik našega foruma ter drugi kar sam tajni policaj v naši mali državici, spravila napisati članek, ki se dotika samih osnov brskanja po Googlu, najbolj izpopolnjenemu brskalniku pod obličjem našega Sonca. Članek je nujno branje za vse, ki umetnosti osnov spletnega iskanja še niste privzeli. Klik!

Še nagradna igra: Tisti, ki prvi v spletu najde sliko plišastega Harley Davidsona, dobi zastonjsko Milko. Na račun Gandalfarja. Da ne boste rekli, da ne spodbujamo učenja na lastno pest [:D]. Časa imate en teden, začenši sedaj. Predloge pošljite na ta naslov.

9 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Kot smo vam obljubili, se članki o tehnologijah procesorjev nadaljujejo. Nadaljevanje slycerjevega uvoda je spisal Telebajsek. Če kliknete na ta naslov, potem vam bo kar naenkrat vse o Pentium 4 procesorjih jasno, saj je v članku razloženo vse zelo podrobno. Zakaj P4 nekatere ukaze izvaja počasneje, kaj so inženirji izboljšali, zakaj je cevovod 20-stopenjski, koliko energije odda P4, in še naprej. Branje je obligatorno.

1 komentar

HP/UX in Tru64 Unix

The inquirer - Po HP-jevem nakupu Compaqa se bo zgodilo marsikaj zanimivega. Gotovo že veste, da imata obe podjetji svojo različico UNIX operacijskega sistema - HP ima HP/UX, Compaq pa Tru64 Unix. Tukaj se zato pojavlja vprašanje, kaj bo HP naredil z dvema operacijskima sistemoma. The Inquirer poroča, da bomo najverjetneje videli združitev teh dveh UNIX-ov v en sam operacijski sistem, ki bo od obeh pobral najboljše lastnosti. Seveda pa je bilo tudi nekaj govora o prihodnjih taktikah obeh podjetij: HP bo svoj HP/UX prilagodil platformi Alpha, obe podjetji pa načrtujeta še večjo podporo IA-64 in IA-32. Več o tem tukaj.

0 komentarjev