»

Novi dvojedrni Opteroni serij x85

Slo-Tech - Podjetje AMD je dan pred začetkom tradicionalne Intelove prireditve IDF, najavilo novo serijo dvojedrnih procesorjev za delovne postaje - Opteron 185, 285 in 885. Procesorske srčike tokrat bijejo z 2,6 GHz in ostajajo pri porabi okoli 95W električne energije. Dva in osem procesorski različici bosta dobavljivi v prihodnjih dneh (2149 $ za 885 in 1051$ za 285), medtem ko ostaja cena za 185 - različico, ki bo običajne smrtnike še najbolj begala, skrivnost. Opteron 185 prav tako ne bo dobavljiv vsaj še dober mesec.

Sladka smetana AMD-ejeve namizne ponudbe, trenutno najzmogljivejšega dvojedrnika AMD FX-60, bo s prihodom Opterona 185 vse bolj kisla, če bo FX vztrajal z nezanimivo ceno. Prihod Opterona 185 pa bo verjetno posebej vznemiril vse, ki še zbirajo prihranke za nakup "navijaških" sorodnikov serije 170 ali 175.

4 komentarji

Paxville na testni mizi

vir: GamePC
GamePC - Intel je že pred precej časa izgubil tekmo za prvi dvojedrni procesor za strežnike, je pa pred časom uspel poslati na trg nove dvojedrne Xeone, znane tudi pod imenom Paxville. Procesorji uporabljajo 2 MB L2 predpomnilnika, so izdelani v 90 nm tehnologiji, podpirajo HyperThreading in delujejo pri frekvenci 2,8 GHz.

Enega takih primerkov (v bistvu dva) so dobili v roke pri GamePC-ju, kjer so ga posadili v Asusovo PVL-D ploščo, zgrajeno okoli Intel E7520 veznega čipovja in vse skupaj pognali skozi lepo število testnih aplikacij. Na koncu so rezultate primerjali z dvojedrnim Opteronom in ugotovili...da Intelova stvaritev ne more konkurirati AMD-ju. Paxville je namreč energetsko precej požrešen - avtor testa pravi, da je najbolj "požrešen" procesor, kar jih je...

11 komentarjev

Nov članek: Zanimivo "strežniško" ohišje

Slo-Tech - Dva tedna po tem, ko smo vzpostavili premirje med Windows in Linux omrežjem s pomočjo Sambe, imamo za vas pripravljen nov članek. Jure Osolnik je namreč opisal mukotrpni proces izdelave lastnega strežniškega ohišja. Z golimi rokami je krivil aluminij, se boril s hudobno tipkovnico, barval komponente in rešil princeso pred zlobnim ..., ahem. Kakorkoli že - preberite celoten članek in spoznajte, kako elegantna je lahko navadna siva škatla.

44 komentarjev

Nov članek: Xeon vs. Opteron

Slo-Tech - Saj verjetno ne morete verjeti, ampak Slo-Tech ima spet nov članek. Tokrat je Jure Pečar za vas opisal bistvene razlike med na Xeonih temelječih strežnikih in tistih, ki v sebi skrivajo kup Opteronov.

O tem zakaj morda Xeoni niso ravno najboljša izbira, in to kljub temu, da po AMDjevih trditvah Intel goljufa s svojimi prevajalniki, pa o tem zakaj je štiriprocesorsko simetrično multiprocesiranje v večini primerov le metanje denarja skozi okno ter še o nekaterih drugih stvareh.

17 komentarjev

Nova članka

Za konec še vsebina škatle

Slo-Tech - Slo-Tech se počasi prebuja iz zimskega spanja. Po dolgem času imamo nov članek (pravzaprav kar dva). Prvi je včerajšnji članek o spywareu, drugi pa današnji test grafičnih kartic s 7800 GTX na čelu. Senitel se je razpisal o tem, zakaj se vam danes še ne splača utaboriti pred računalniško trgovino v čakanju na pošiljko grafičnih kartic, ki stanejo približno 140.000 SIT, pa tudi o tem zakaj starejše grafične kartice še niso za odmet. Oboje je vsekakor vredno branja.

41 komentarjev

Nov članek!

Slo-Tech - Tako, pa smo dočakali še en članek, tokrat izpod peresa našega vrlega admina ter strastnega navijalca. Alien-w je opisal pot od zapakiranega GeForce4 Ti4200 do skorajšne Ti4600 inačice, skupaj z vsemi težavami ter zapleti, ki so se mu dogodili. V kolikor je v vas vsaj malo overclockerja ter modifikatorja, klik!

2 komentarja

Nov članek

Slo-Tech - Okej, leto je okoli ([:D]) in dodan je bil nov članek. Tokrat sta se MadManMato ter Gandalfar, eden redni uporabnik našega foruma ter drugi kar sam tajni policaj v naši mali državici, spravila napisati članek, ki se dotika samih osnov brskanja po Googlu, najbolj izpopolnjenemu brskalniku pod obličjem našega Sonca. Članek je nujno branje za vse, ki umetnosti osnov spletnega iskanja še niste privzeli. Klik!

Še nagradna igra: Tisti, ki prvi v spletu najde sliko plišastega Harley Davidsona, dobi zastonjsko Milko. Na račun Gandalfarja. Da ne boste rekli, da ne spodbujamo učenja na lastno pest [:D]. Časa imate en teden, začenši sedaj. Predloge pošljite na ta naslov.

9 komentarjev

Pentium4 Xeon vs. AMD AthlonMP v igranju šaha

Slashdot - Očitno so se tudi pri nemškem Heiseju naveličali klasičnih benchmarkov, zato so se odločili, da dve najmočnejši konfiguraciji preizkusijo v igranju šaha. V enem računalniku delujeta v navezi dva AthlonaMP 2000+, v drugem računalniku pa se potita Pentium4 Xeona 2400. Računalnika poganjata dve izmed najboljših umetnih inteligenc za igranje šaha (Deep Fritz 7 in Shredder 6), s katerima bodo preizkusili samo zmogljivost procesorjev. Kako se trenutno razpleta boj, si lahko ogledate tukaj. Na hitro naj povem, da je naveza AMD/Fritz premagala navezo Intel/Shredder, trenutno pa naveza AMD/Shredder minimalno vodi pred navezo Inter/Fritz. Vendar ne pozabite, da se je testiranje šele začelo in da se lahko končni rezultat prevesi tudi na Intelovo stran. Več o samem dvoboju si lahko preberete tudi na Slashdotu.

7 komentarjev

Intel bo izdal prevajalnik za Linux

Slo-Tech - Slo-tech je nedvomno zajel Slashdotovski sindrom, saj skoraj ne najdem več urice, ko nebi prišel vsaj en mail z novico ali vsaj povezavo. Ali se bo Slo-tech odslej imenoval Slashdot-tech, ki piše novice na osnovi prispevkov bralcev? Vse je odvisno od vas, dragi bralci. Žiga nas je presenetil z zanimivo novico, ki ima nekaj malega opraviti tudi z Linuxom:

Kljub razširjenemu prevajalniku (compilerju) GCC, katerega so pred kratkim nadgradili v verzijo 3.0, slednji (še) ne omogoča boljše podpore Intelovim procesorjem Pentium4 ter Itanuimom. Pričakovati je bilo, da bo Intel izdal svoj prevajalnik, ki bo programe optimiziral za delo z njegovimi "močnejšimi" procesorji, in to se je tudi zgodilo. Prevajalnik je namenjen prevajanju jezikov Fortran ter C++, dobiti pa ga bo moč preko interneta ($399) ali na CD-ju ($499). Auč. Več o tem si lahko preberete tukaj.

2 komentarja