»

Naslednik Viste ima novo kodno ime

ZDNet - Microsoftov operacijski sistem, ki bo nasledil letos prihajajočo Visto, je dobil novo kodno ime - projekt, nekoč poimenovan z Blackcomb se bo odslej imenoval Vienna. Nov operacijski sistem še nima določenega uradnega datuma izida, znano je le, da bo izšel po izidu Windows Viste, vseboval pa naj bi nekaj karakteristik, ki so bile sprva predvidene kot del Viste, a so jih kasneje izvzeli, kot na primer nov datotečni sistem WinFS.

Zanimivo je, da je Vienna prav tako kodno ime za Microsoftov Live Communication Server 2005, vendar očitno Microsoftovih razvijalcev podvojeno kodno ime ne moti.

Novica izvira s strani ZDnet.

62 komentarjev

Novi prototipni CMOS čip obljublja veliko

engadget - Profesorja Mark Bocko in Zeljko Ignjatovic oz. njuna skupina na Rochesterski univerzi, so razvili prototip CMOS čipa, ki omogoča boljši zajem slik pri manjši porabi energije. Svoje delo nadaljujejo še na drugi tehnologiji, ki bi omogočila kompresijo podatkov z manj cikli. Prototipni čip ima tako 10x boljšo dinamiko zajema slike pri 50x manjši porabi energije.

Več na njuni univerzitetni strani.

13 komentarjev

Longhorn Beta 1

Microsoft - V teh dneh je Microsoft začel razpošiljati vabila svojim beta testerjem, ki bodo imeli čast preizkusiti prvo beto novega operacijskega sistema, ki bo na policah predvidoma konec naslednjega leta.

Gre za verzijo 5203, v kateri še ni vseh funkcij in dodatkov, saj bodo te predvidoma vključili v Beta 2 verziji. Na veselje nekaterih pa je vključen dolgo pričakovan prenovljen brskalnik Internet Explorer 7.

Poleg tega Mike Brannigan pojasnjuje, da je ime Longhorn samo kodno ime in da se ime, pod katerim bo ta operacijski sistem izšel, še ni znano. Kar pravzaprav ni novo, saj je na začetku poimenovan Whistler kasneje dobil ime XP.
Načrti za prihodnost pa govorijo, da bi naj naslednik tega operacijskega sistema izšel nekje med letoma 2010 in...

65 komentarjev

Bill Gates: Longhorn leta 2006

Slashdot - Lastnik Microsofta, Bill Gates, je ta teden na Gartnerovem jesenskem simpoziju oznanil, da naj bi Microsoft predvidoma v maju izdal novo alfa-različico operacijskega sistema prihodnosti, ki ima razvojno ime Longhorn. Dodal je, da je večina ugibanj o datumu izida končne različice Longhorna (leto 2006) precej natančna, dokončna odločitev o tem pa naj bi bila objavljena šele po izdaji različice alfa. Gates tudi priporoča, da ob nakupu novega računalnika počakate na izid Windows XP Service Pack 2. Klik!

28 komentarjev

Nova Okna že konec naslednjega leta?

Slowwwenia - Po mnenju analitikov naj bi že konec naslednjega leta ali v začetku leta 2005 Microsoft na trg poslal nov operacijski sistem s kodnim imenom Longhorn. Na spletu se je namreč pojavila preizkusna verzija Oken, imenovana Milestone 5. MaliMehki™ nas je že presenetil s svojo zadnjo serversko različico Windows Server 2003, vse pa kaže, da ni presenetil le tistih, ki sisteme uporabljajo za strežniške dejavnosti, pač pa bo poskrbel tudi za nas - namizne uporabnike računalnikov. Preizkusna različica Longhorna - MS Longhorn M6 imenovana - naj bi med ljudstvo prišla oktobra. Več poiščite tu.

10 komentarjev

Longhorn na "policah"

Cachenetworks.com -

Microsoftov opevan operacijski sistem, naslednik Windows XP, ki se zaenkrat še kodno imenuje Longhorn, je ponovno postal "širše dostopen". Dasiravno je celotna zadeva še vedno v alpha stadiju in jo do vsaj pogojno uporabne bete loči še kar nekaj časa, so naši bistroumni hekerji uspeli dobiti build 4008. Build, v Microsoftu poimenovan tudi Longhorn M4 Build, je seveda še daleč od končne različice, saj vanj ni implementiranih še kar nekaj stvari, npr. nov WinFS datotečni sistem, tako da je namenjen zgolj ogledu, kot resni uporabi. Nekaj posnetkov si lahko ogledate na BetaNews, medtem ko je izvirna novica na...

13 komentarjev

Windowsi s kodnim imenom "Longhorn"

The-Ctrl-Alt-Del - Na vsemrežju so se pojavile govorice(!) o novem operacijskem sistemu, ki ga razvija Microsoft. Novi Windowsi nosijo kodno ime "Longhorn", izšli pa naj bi leta 2004. Prav gotovo bodo vsebovali veliko novosti. Med zanimivejše, ki so že znane, gotovo spada tudi mnogo večji poudarek izgledu, saj naj bi uvedli 3D renderiranje namizja.

V dokumentaciji se je pojavila formula, s katero lahko izračunamo, kolikšno prepustnost pomnilnika bo morala imeti grafična kartica. Po tej formuli naj bi za resolucijo 1024x768x32bpp potrebovali kartico s prepustnostjo vsaj 0.93 GB/s. Te informacije s strani Microsofta seveda niso bile uradno potrjene, kar je logično, saj je sistem še v zgodnji fazi razvoja.

Na straneh MSBetas.net pa se je pojavil tudi krajši filmček izgleda novih Windowsov ter nekaj dokumentacije. Klik!

- Windows Longhorn filmček ter
- nekaj podatkov v tekstovni obliki.

12 komentarjev