»

NVIDIA predstavila 7300 GS

GeForce 7300 GS

Hartware.net - Ameriška nVidia je včeraj naznanila prihod svoje najnovejše grafične kartice nižjega cenovnega razreda, 7300 GS. Jedro vsebuje 4 pixel cevovode ter 3 vertex senčilnike ter tiktaka na frekvenci 550 MHz. Kartica ima lahko 128 (do 256 s tehnologijo TurboCache) ali 265 (do 512 TurboCache-em) MB pomnilnika, z le 64-bitno pomnilniško širino in frekvenco 405 MHz (810MHz DDR).



7300 GS podpira DirectX 9.0, Shader Model 3.0, HDR in nudi PureVideo podporo, poleg tega ima s tehnologijo TurboCache tudi možnost souporabe sistemskega pomnilnika, s čimer se lahko po potrebi razširi količino lastnega pomnilnika.

Kartica bo na tržišče v ZDA prispela najverjetneje v začetku februarja, njena cena...

53 komentarjev

Novi Forceware gonilniki

Tweak Town - Končno smo dobili tako težko pričakovano 8x.xx serijo nVidiinih gonilnikov za grafične kartice. Sicer še beta verzijo so testirali na strani TweakTown, bili pa so navdušeni, saj prinašajo mnogo novosti. Končno lahko za SLI sistem uproabite grafični kartici različnega proizvajalca (npr. Leadtek ter XFX 7800GTX), SLI vklapljate ter izklapljate kar v operacijskem sistemu, sprememba pa ne zahteva ponovnega zagona, gonilniki pa so optimizirani tudi za vedno bolj popularne dvo-jedrne procesorje. Ker so gonilniki še vedno v beta stadiju ,imajo mnogo napak, ki si jih lahko ogledate na koncu prve...

11 komentarjev

nVidia G72

AnandTech - Novo jedro (naslednik G70, ki se uporablja v sedanji GeForce seriji 7800) naj bi izšlo v začetku leta 2006 in bo prineslo nekaj zanimivih novosti - najbolj bistvena bo predvsem izdelava v 90 nm tehnologiji ter podpora SLI na eni sami kartici (več jeder skupaj, slika ASUSovega ter Gigabyte-ovega primera). G72 bo tako odgovor na ATIjeve nove proizvode, serijo RV5xx, ki je prav tako grajena v 90nm.

Izvorni novici se nahajata na Digitimes ter Anandtech-u.

20 komentarjev

G71

The inquirer - Boj med grafičnima velikanoma ATI-jem in Nvidio je oster in neusmiljen. Medtem ko se obe podjetji pripravljata na predstavitev novih grafičnih procesorjev, tu pa tam v javnost pricurlja kakšna informacija o specifikacijah novosti.

Tako nam Inquirer razkriva nekaj špekulacij na račun nove zverine iz Nvidie, ki nosi ime G71. Ker je v bitki za prestol najhitrejše grafične kartice potrebno poseči po marsikateri velikopotezni rešitvi, bo nova kartica opremljena z gromozanskim hlajenjem v stilu Radeona X850XT, ki zaseda še dve sosednji reži, poleg tega bi naj hladilniku v pomoč priskočile še štiri vroče cevi in 80 mm puhalnik. Takšno hlajenje je potrebno zaradi takta procesorja, ki bi naj na nekaterih inženirskih primerkih dosegal do 800MHz. Procesor, izdelan v 110 nm tehnologiji, bo opremljen s 512 Mb GDDR-3 Samusungovega pomnilnika, kapaciteta posameznega čipa pa še ni poznana. Špekulacije glede imena kartice namigujejo na 7800 Ultra, več podrobnosti pa zaenkrat še ni na voljo.

Bomo...

28 komentarjev

Na voljo 7800GTX grafične kartice proizvajalca Chaintech

Slo-Tech - Na TrustedReviews so sporočili, da je Chaintech danes na police trgovin postavil prvi model grafične kartice z novim nVidiinim grafilčnim srčkom G70. Chaintechov model se imenuje AE78GTX in je trenutno najzmogljivejša grafična kartica na tržišču. Ima 256 bitno pomnilniško vodilo, skupaj s 256 MB DDR3 pomnilnika. Jedro grafičnega procesorja tiktaka pri 430 MHz, pomnilnik pa pri 1200 MHz. Poleg tega lahko dve taki zverini sparimo v SLI načinu. (Kdor si to lahko privošči, seveda).


Kartica ima tudi CineFX 4.0 motor in poseduje drugo generacijo UltraShadow II tehnologije, ki še povečata zmogljivosti v najnovejših in najzahtevnejših igrah, ki vsebujejo kompleksne prizore in večkratne izvore svetlobe. Nova generacija tehnologije glajenja robov imenovane Intellisample 4.0, ki v celoti podpira DirectX 9.0c (senčilniki tretje generacije), pa poskrbi za hitrejšo in mehkejšo 3D sliko.

80 komentarjev

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATi CrossFire

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Davnega marca 1998 je 3Dfx splavil grafični pospeševalec Voodoo 2. Njegova posebnost je bila v tem, da je imel možnost dodati še eno identično kartico in jo s posebnim SLI kablom povezati v skupno delovanje, ter s tem povečati hitrost izrisa grafike, kar je zelo pospešilo igre. To tehnologijo smo nato videli še pri Voodoo 5 (kjer so bili procesorji na sami kartici povezani s SLI povezavo), in danes pri Nvidii in njeni 6600/6800 seriji grafičnih kartic.

ATi že dolga leta poskuša razviti podobno tehnologijo (Rage Fury MAXX; Radeon MAXX, ki je ostal samo pri prototipu), sedaj pa je kot odgovor na Nvidiin SLI splavil tehnologijo CrossFire.

Kot je znano, potrebujemo za delujoč SLi sistem dve popolnoma enaki grafični...

12 komentarjev

nVidia G70

X-Bit Labs - O novem čipu iz Nvidinega tabora smo že poročali. Gre ža čip s kodnim imenom G70 in naj bi bil naslednik vsem znane serije Geforce.

X-bit Labsu je uspelo prototipni model, ki ga je Nvidia razkazovala na letošnjem Computex-u, dodobra poslikati. Dovolili so jim celo odstranitev hladilnih reber iz samega GPU-ja ter RAM-a. Kartica je bila opremljena s pomnilnikom vrtse GDDR3 podjetja Samsung, ki je deklariran na 1.6 ns. Več slik je na voljo tukaj.

2 komentarja

ASUS Dual GeForce 6800 GT in G70

ASUS Dual GeForce 6800

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Gigabyte je prvi izkoristil SLi povezavo tako, da je na eno grafično kartico namestil dva aktualna grafična procesorja, GeForce 6600 GT. ASUS seveda ni mogel stati križem rok in je tako na letošnjem CeBit-u predstavil prototip grafične kartice z grafičnima procesorjema - GPU GeForce 6 6800. Kot kaže, ne bo ostalo samo pri prototipu, saj v podjetju pospešeno testirajo podobno grafično kartico, tokrat z močnejšo izvedbo zadnje serije Geforcev, 6800 GT. GPU-ja sta povezana s SLi povezavo, vsak ima na voljo 256 MB 256-bitnega GDDR3 pomnilnika. Če je verjeti novici, naj bi bila kartica 1.7× hitrejša od enoprocesorske izvedbe.



Nvidia si zagotovo mane roke ob teh predstavitvah, saj močno prispevajo k ugledu...

21 komentarjev

Do nazga

Blarg Overclocking - Ne, tukaj ne gre za film. Kaj vse pripomore k dobremu hlajenju? Dober ventilator, ventilacija celotnega ohišja, celo barva hladilnika (ne, ne zmišljujem si),... in seveda dober stik med hladilnimi rebri in procesorjem/čipom.
Ta stik izboljšamo s termalno pasto, ali, še bolj učinkovoto, z brušenjem hladilnih reber! Hladilna rebra niso nikoli popolnoma ravna, zato se mi, navdušeni Navijači, večkrat spravimo brusiti le-te. Kako, pa izveste tukaj.

5 komentarjev