»

Ubuntu zrcalni strežniki po novem tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Očitno uporabnikov Ubuntu Linuxa v Sloveniji le ni tako malo, saj je Arnes te dni v svojem omrežju postavil zrcalne strežnike programskih paketov distribucije Ubuntu, prav tako pa je Arnesov zrcalni strežnik viden tudi na seznamu strežnikov, ki omogočajo prenos slike namestitvenega CD-ja.

Mogoče je uporabljati tako http, kot tudi ftp in rsync strežnike. Vsekakor gre za pomembno pridobitev, ki bo pohitrila prenose programskih paketov.

Arnesov zrcalni strežnik je prvi uradni Ubuntu zrcalni strežnik v Sloveniji, že nekaj časa pa deluje tudi neuradni zrcalni strežnik v Kiberpipi.

Še nekaj tehničnih podatkov:
- rsync://ftp.arnes.si:873/ubuntu
- rsync://ftp.arnes.si:873/releases
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu-cdimage/
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu/
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu-...
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu/
- http://si.archive.ubuntu.com
- http://si.releases.ubuntu.com

36 komentarjev

Primerjava odprtokodnih urejevalnikov besedila

News Forge - OpenOffice.org je zadnje čase najbolj hvaljena odprtokodna alternativa komercialnim pisarniškim paketom (med katerimi dominira Microsoft Office), nikakor pa ne edina. Najbolj uporabljana (in praviloma tudi najbolj dodelana) aplikacija v tovrstnih izdelkih je gotovo urejevalnik besedila.

To je bil razlog, da se je avtor prispevka na NewsForge odločil za testiranje omenjenega tipa programov iz treh odprtokodnih paketov. Primerjal je AbiWord ( GNOME Office), KWord ( KOffice) in OOo Writer ( OpenOffice.org) ter prišel do zaključka, da je slednji še vedno v ospredju, predvsem zaradi svoje bogate opremljenosti z naprednimi funkcijami, a konkurenca nikakor ni za odmet, saj bi ga znala kmalu dohiteti in celo prehiteti. Če vas zanimajo podrobnosti, vsekakor preberite celoten prispevek.

Ta novica je bila spisana v Notepadu.

25 komentarjev

mirrors.playboy.com

News Forge - Od sedaj lahko prenašate odprtokodne programe tudi iz Playboyevega zrcalnega strežnika. Na njem najdete FreeBSD, Apacha, Mozillo, Fedoro in mnoge druge. Ta zrcalni strežnik je po besedah Tima Yocuma, ki je pri Playboyu Unix administrator, nekakšna zahvala odprtokodni skupnosti za vse dobre projekte, od katerih ima tudi Playboy koristi.

Povezava do zrcalnega strežnika: http://mirrors.playboy.com/

Končno en pameten izgovor za visenje na Playboyevih strežnikih! Zdaj pa veselo dolvlečt, karkoli že...

10 komentarjev

Proste alternative Photoshopa in Illustratorja

OSNews - Pravzaprav ni profesionalnega grafičnega oblikovalca, ki si pri delu ne bi pomagal z Adobovima Photoshopom in Illustratorjem. Izdelka sta zares superiorna, a imata eno napako: visoko ceno. Če je tudi za vas žep previsoka in če se ne želite zatekati k nelegalnim metodam pridobivanja programja, si lahko ogledate proste zamenjave. GIMP, Sodipodi in njegov brat Inkscape so čedalje bolj zreli programi, ki sicer še vedno zaostajajo za komercialo, vendar so zaradi ničelne cene in zmanjševanja zaostanka do Velikih™ vedno bolj zanimivi.

27 komentarjev