»

Google govori 41 jezikov

Slo-Tech - Google postaja iz dneva v dan boljši poliglot, saj mu inženirji in lingvisti pridno dodajajo nove jezike, ki jih razume. Z zadnjim dodatkom turščine, tajščine, madžarščine, estonščine, albanščine in galicijščine podpira prevajanje med 41 jeziki v poljubni kombinaciji (torej 1640 dvojic). Google trdi, da s tem dosega materne jezike 98 odstotkov vseh uporabnikov, kar je impresivna številka. Odveč je poudariti, da Google že od lani prevaja tudi v slovenščino in iz nje, kar so podjetni nigerijski lopovi že začeli izkoriščati.

Google ni prvi niti edini ponudnik strojnih prevodov na spletu, je pa zagotovo največji, najobširnejši in najbolj znani. Že dolgo časa je naokrog Babelfish oz. riba babilonka, ki jo je prvi odkril Arthur Dent, Slovenci pa se lahko za angleško-slovenske in obratne prevode zatečemo tudi k Amebisovi rešitvi. Prevajanje med jeziki je zahteven problem, ker jeziki uporabljajo različne načine opisa sveta, tako da ni moč postaviti bijektivne preslikave ali pa prevajati...

30 komentarjev

Ogreenizate! zmagovalci Imagine Cupa

Ekipa Ogreenizate!

Slo-Tech - Microsoft Slovenije je letošnji izbor za predstavnika na svetovnem finalu študentskega tekmovanja Imagine Cup prvič opravil v sklopu NT konference v Portorožu. Tema Imagine Cupa 2008 je ekologija, strokovno komisijo pa je prepričala skupina petih študentov z imenom Ogreenizate!, ki jo sestavljajo Martin Breskvar, Anže Furlan, Jernej Gorički, Domen Grabec in Matjaž Horvat. Ustvarili so spletno skupnost, ki uporabnikom omogoča, da se na zabaven način osveščajo o ekološkosti vsakdanjih izdelkov ter tako spodbujajo ljudi k uporabi naravi prijaznih izdelkov. Drugo mesto je zasedla ekipa River Aid, tretje pa Eco Tribe. Zmagovalci se bodo v začetku julija s svetovno konkurenco pomerili v Parizu.

16 komentarjev

Resnična resničnost, 128.

Slo-Tech - Štirinajst dni je naokoli in Resnična resničnost zopet prihaja na male ekrane. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija!

Zaslišali bomo mariborsko ekipo študentov, ki se je na zaključku tekmovanja ImagineCup v Indiji uvrstila med 12 najboljših. Z njihovo rešitvijo Sparco.net računalnik postane pripomoček za rehabilitacijo in rekreacijo. Da pa bi se razgibali tudi resničniki, smo si pripravili tekmovanje v strojnem plesu - vse zgolj za užitek gledalcev seveda (mmg. stvar je zasvojljiva :).

Za tiste, ki na gibanje dajo bore malo, pa smo odšli na znanstveno konferenco o semantičnih tehnologijah, ki je potekala v Črni gori. Prihaja sematični splet. Edini problem...

15 komentarjev

Resničnost 126.

Slo-Tech - Danes (torek) ob 18.05 vas vabimo k ogledu oddaje Resnična resničnost, še vedno edine prave računalniške oddaje na sončni strani alp, v deželi raznolikosti.

Tokrat bomo predstavili kaj se je dogajalo v Mariboru na regionalnem tekmovanju ImagineCup, razložili kako nam lahko koristijo elektronski nosovi in se mimogrede povprašali še kakšne karierne možnosti imajo mladi v računalništvu. Seveda ne bomo spregledali bližajoče se vojne za internet med bivšim in novim lubljencem new yorkše borze, pa ugotavljali kaj se dogaja na računalniško-glasbenem področju. Med drugim so nekateri kanadski glasbeniki zavpili "Ne v mojem imenu" kot odgovor založbam, ki tožarijo glasbene...

82 komentarjev

Ethnocon

Slo-Tech - V torek, 17. maja je na regionalnem tekmovanju Imagine Cup v Grčiji zmagala mariborska ekipa z zanimivo rešitvijo EthnoCon.

Gre za integriran komunikacijski sistem, ki naj bi lajšal premoščanje kulturnih, jezikovnih in drugih komunikacijskih barier. Sistem obvlada takšne cvetke kot je skeniranje jedilnega lista z dlančnikom, prepoznavanje OCR, prevod v drug jezik, vpeljavo prevoda neposredno v originalno sliko in prikaz le te nazaj na dlančniku. Na podoben način zna sestaviti tudi razpoznavo govora, strojni prevod v drug jezik in vnovično sintezo govora v drugem jeziku.

Gre večinoma za gradnike Microsoftovih mobilnih in multimedijskih platform povezane na celovit in predvsem delujoč način. Zdaj fantje odhajajo na...

20 komentarjev