»

Izšli novi Xeoni Westmere-EX

vir: ZDNet
ZDNet - Intel je včeraj izdal nove procesorje iz družine Xeon (Westmere-EX), ki prinašajo vrsto novosti in so namenjeni uporabi v strežnikih v podatkovnih centrih in drugih aplikacijah s potrebo po veliki računski moči.

Ključne izboljšave so podpora do 10 jedrom s 40 odstotkov večjim izkoristkom kot v prejšnjih verzijah, 32 nm-tehnologija izdelave, izboljšana energijska učinkovitost, 35 novih sistemov v družini E7 in 18 novih procesorjev za strežnike z dvema, štirimi in osmimi ležišči (možna razširitev vse do 256).

Procesorji iz družine E7 bodo stali od 774 dolarjev za najskromnejši model do 4616 dolarjev za Xeon E7-8870 (10 jeder, 2,4 GHz, 30 MB predpomnilnika), medtem ko se bodo cene družine...

4 komentarji

Intel zapira tovarne, razvija nove procesorje

Intel - Intel je napovedal, da bo zaradi vsesplošnega varčevanja zaprl tovarno v Šanghaju, kjer dela 2000 zaposlenih. Tovarno naj bi spet odprli čez poldrugo leto, do takrat pa bodo zaposleni lahko delali v Čengduju, kjer trenutno dela 600 ljudi, ali v Dalianu, kjer nova tovarna še ni povsem dokončana, a že zaposluje nekaj ljudi. Spomnimo, da je Intel že v začetku leta napovedal, da bo prisilno ustavil pet tovarn: dve v Maleziji, eno na Filipinih in dve v ZDA. Kasneje je še napovedal prestrukturiranje evropskega dela podjetja, saj se bodo vsi delavci v razvoju in raziskavah v Evropi združili v Intel Labs Europe.

Te novice seveda ne pomenijo, da se pri Intelu nič ne dogaja. Prav zdaj obljubljajo nove procesorje na arhitekturi Nehalem, ki bodo lahko porabili tudi manj kot 10 W energije vsled svoje modularne zgradbe. Več o njih bomo izvedeli na prihajajoči konferenci ISSCC, ki bo prihodnji teden v San Franciscu, ko jih bodo uradno predstavili. Trenutno najbolj varčen je napovedani Intel Xeon...

14 komentarjev

Nove napovedi iz AMDja

več strani - V zadnjem času smo lahko priča pravemu bombardiranju z obljubami in napovedmi AMDja, ki se bo očitno nadaljevalo z vso srditostjo. Čeprav se je Radeon HD 2000 serija grafičnih kartic komajda znašla na policah trgovin, so AMDjevci na nedavni tiskovni konferenci poudarili, da se znotraj podružnice ATI povsem osredotočajo na splavitev "DirectX10+" grafičnih kartic v letu 2008, prav tako pa bi naj v naslednjem letu okusili sadove izboljševanja multi-GPU tehnologije. Po besedah podpredsednika ATIja bi naj v letu 2008 zagotovo uzrli tudi prve štirijedrne procesorje, izdelane v 45 nm proizvodnem procesu, ter nov vezni nabor za...

55 komentarjev

Intelovo prestrukturiranje

Slo-Tech - Vse večje strani poročajo o Intelovem prestrukturiranju, ki ga zaradi slabih poslovnih rezultatov lahko pričakujemo v kratkem. Intelov generalni direktor Paul Otellini je namreč dejal, da bodo v naslednjih devetdesetih dneh opravili temeljito analizo podjetja, na podlagi katere bodo sprejeli nekatere radikalne odločitve. Cilj je znižanje stroškov za milijardo dolarjev.

Najbolj problematična odseka sta trenutno Intelova NOR Flash enota, ki je pridelala celo 108 milijonov dolarjev izgube v prvem kvartalu, in strežniški trg, kjer jim AMD odžira vedno večji tržni delež. Otellini je omenil tudi odpuščanja, a točnih številk, koliko delavcev izmed vseh 100.000 zaposlenih utegne izgubiti delo, ni navedel. Intel pričakuje, da bo slabše poslovanje nadoknadil v tretjem četrtletju z novimi procesorji za namizni (Conroe), prenosniški (Merom) in strežniški (Woodcrest) trg.

Nemški Hartware ter angleška The Register in EETimes.

17 komentarjev

Informacije o Intel Kentsfield

VR - Zone - Iz Intel-a, ki se trenutno pripravlja na predstavitev Conroe procesorjev, so pricurljale nove informacije o prihajajočih štirijedrnih procesorjih s kodnim imenom Kentsfield. Po Informacijah objavljenih na VR-Zone naj bi dotični procesor imel dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomnilnika (v bistvu gre za dve Conroe jedri). Štirijedrniki bodo predvidoma predstavljeni v prvem četrtletju naslednjega leta in bodo predstavljali protiutež AMD-jevi K8L arhitekturi. Poleg tega Intel sodeluje z razvijalci računalniških iger pri izboljšanju izkoristka večjedrnih procesorjev v igrah.

Izvorna novica na VR-Zone.

9 komentarjev

Štirijedrni AMD procesorji za Socket-M2

CRN - Advanced Micro Devices je zagotovil, da hkrati z uvedbo štirijedrnih procesorjev, predvidoma tekom leta 2007, ne bodo uvedli novega podnožja. Tako da bodo lastniki prihajajočih podnožij Socket-M2 lahko uporabili tudi štirijedrne procesorje, pri tem bo samo potrebno nadgraditi BIOS. Podoben korak so pri AMDju že storili pri izdelavi dvojedrnih procesorjev za podnožje s939.

AMD bo sredi letošnjega leta predstavil nove dvojedrne procesorje ter novo podnožje Socket-M2, ter ob tem želi tudi potrditi svoje zagotovilo, da bodo štirijedrniki delovali na tem podnožju. Trenutno AMD s partnerji dela na zagotavljanju delovanja Socket-M2 s prihajajočimi štirijedrnimi procesorji, ki bodo podpirali pomnilnik DDR2.

Obenem Hartware.net opozarja, da v nasprotju od trditev nekaterih spletnih časnikov štirijedrni procesorji ne bodo združljivi s podnožjem s939.

8 komentarjev

AMD predstavlja nove Turione

The Register - AMD je družini Turion mobilnih procesorjev dodal dva nova procesorja, ki spadata v 25W linijo proizvodov. To sta MT-37 in MT-40, ki preklapljata tranzistorje pri hitrosti 2.0 oziroma 2.2 GHz in sta opremljena s po 1Mb L2 predpomnilnika.

AMD pravi, da bo podjetje VoodooPC ponudilo dva igričarska prenosnika, zgrajena okoli novih procesorjev, cena procesorjev pa znaša 268$ za počasnejši in 359$ za hitrejši procesor, seveda za količine po 1000 procesorjev.

4 komentarji

Novi Intelovi namizni procesorji

The inquirer - Intel je svojim OEM partnerjem predstavil nov roadmap in tako opozoril na podrobnosti o procesorjih, ki bodo prišli na trg naslednje leto.

Tako je najavljena družina procesorjev s kodnim imenom Conroe, ki je napovedana za drugo polovico leta 2006 in bo nasledila procesorje s kodnim imenom Presler, ki se bodo po napovedih pojavili na trdu v prvi četrtini leta 2006. Presler družina procesorjev bo zgrajena v 65 nanometrski tehnologiji izdelave, uporabljala pa bo po 2Mb L2 predpomnilnika na jedro. Conroe procesorji pa bodo na voljo v izvedbah z 2x2Mb L2 predpomnilnika ali 2x4Mb L2 predpomnilnika. procesorji bodo označeni s številkami od 920 do 950. Za letos pa so najavljeni Pentium 4 procesorji, ki bodo nosili oznako 673, uporabljali 2Mb L2 predpomnilnika in pretikali tranzistorje pri taktu 3,8 GHz.

Intel je tudi potrdil prihod dvojedrnih Yonah procesorjev v prvi četrtini 2006, ki se bodo po njihovih besedah znašli v SFF sistemih in sistemih, namenjenih za multimedijsko rabo....

10 komentarjev

Intel napoveduje štirijedrne procesorje

X-Bit Labs - Paul Otellini je za Intel razkril načrte in tako napovedal celo štirijedrne procesorje, ki naj bi jih splavili leta 2007. V začetku bodo na voljo le strežniškim sistemom, kasneje pa tudi namiznim računalnikom. V ta namen so napovedali tudi nov procesor iz družine Xeon, s kodnim imenom Woodcrest. Pri vsem tem pa konkurenca ne počiva, saj AMD tudi dela na področju večjedrnih procesorjev. Klik!

17 komentarjev

Intel omejil Socket 478 na 3,4 GHz

X-Bit Labs - Socketu 478, podnožju, ki je preživelo že marsikaj, se počasi iztekajo dnevi v družbi elite. Novica se je v javnosti pojavila prav tedaj, ko je Intel že imel v mislih, kako bo splavil 3,6 GHz primerek. Nikakor pa ni jasno, zakaj se je gigant odločil za tako potezo, ko pa bi tudi Prescott lahko deloval na nekaterih ploščah s Socket 478 podnožjem.

Tako bo najhitrejši procesor, ki bo deloval na dotičnem podnožju, Pentium 4 3,4 GHz, 3,6 GHz primerek pa naj bi po poročanju X-Bit Labs deloval že na prenovljenem Socket 775. Klik.

17 komentarjev