»

Naslednji teden bo Document Freedom Day

vir: DFD
DFD - Osemindvajstega marca bo Free Software Foundation Europe (FSFE) organiziral že redni Document Freedom Day, dan obeležja pomena in nujnosti uporabe odprtih zapisov datotek. Promocijski in izobraževalni dogodki bodo potekali v tako rekoč vseh državah Evrope in Južne Amerike (zemljevid), kjer bodo predstavniki lokalnih fellowshipov javnost in predvsem državno upravo opozorili na pomen uporabe odprtih zapisov.

Odprti zapisi, med najbolj znanimi HTML (splet), ODF (dokumenti), PDF (dokumenti, obrazci), OOXML (Microsoftov zapis za...

16 komentarjev

OpenDocument Format (bo) sprejet kot ISO standard

Slashdot - Odprt standard za računalniški zapis dokumentov OASIS OpenDocument Format je brez negativnega glasu uspešno prestal glasovanje za sprejem med ISO standarde. Do uradne standardizacije bo potrebno počakati le še na birokratske formalnosti. Sprejetje mu med drugim odpira lažjo pot v vladne organizacije po vsem svetu.

Microsoftova noviteta na tem področju ( Microsoft Office Open XML) še čaka na glasovanje. Njegovo sprejetje bi bilo nelogično (saj je smisel standardizacije ravno v zmanjšanju števila oblik zapisov iste vrste podatkov), razen če se izkaže za bistveno superiornega pred kratkim sprejetemu standardu.

Bomo videli.

30 komentarjev

Massachusetts odslej z OpenDocument

Monitor - Ameriška zvezna država Massachusetts je že od nekdaj znana po raznih "revolucijah" z daljnosežnimi posledicami, npr. revolucionarno gibanje, ki se je pričelo tam, je pripeljalo do nastanka ZDA, Richarda Stallmana s tamkajšnjega MIT pa lahko upravičeno štejemo za enega od očetov odprtokodnega gibanja.

Glas o odprtih standardih je segel tudi do oblasti te zvezne države, ki so se tako odločile, da bodo z začetkom leta 2007 naredile red na področju preštevilnih zapisov dokumentov. Ker so se zbali pravnih posledic uporabe patentiranih rešitev, bosta od takrat na ravni državne uprave zaželjena le še zapisa OpenDocument in PDF, raznorazni zapisi Microsoftove pisarne pa bodo romali v zgodovinske kronike. Če se konkurenca ne bo zganila in ustrezno podprla omenjenega zapisa, bo posledica te odločitve najverjetneje tudi prehod na pisarniško zbirko OpenOffice.org 2, ki ga bo zagotovo podpirala.

5 komentarjev

Nvu 1.0

Slo-Tech - Izšel je Nvu (beri: envju) 1.0, prva uradna različica prosto dostopnega orodja za razvoj spletnih strani, ki je naslednik Mozilla Composerja. Ker je ubral podobno taktiko kot Firefox in Thunderbird, ima nekaj njunih značilnosti, predvsem podoben uporabniški vmesnik in zavihke za urejanje več strani hkrati. Prinaša tudi Upravitelja strani, orodje za delo s kodo PHP in mnogo drugih novosti.

Najbolje bo, da ga kar preizkusite. Na voljo je za različne operacijske sistema in v več jezikih, tudi v slovenščini!

Na izid je opozoril mathjazz

2 komentarja

"Ravnokar smo 400 milijonom ljudem predstavili XML"

Microsoft - Takšne so bile besede Jeana Paolija, enega od soavtorjev XMLja, ko je na začetku tega meseca ves vesel skakljal po Microsoftovi stavbi, kjer je zaposlen.

Microsoft je namreč odprl svoj novi format za Officeove aplikacije, ki je zgrajen okoli XML tehnologije, to pa pomeni, da ga bo lahko pisal in popravljal vsak, ki si bo le prebral referenčne sheme.

Končnicam datotek iz programov Word, Excel in Powerpoint se bo tako dodala črka X (.DOCX, .XLSX, .PPTX), cel format pa bo spravljen v ZIP datoteki, vsi novi formati pa bodo seveda podprti v sedanjih različicah Offica.

Lahko si pogledate video, preberete kaj več na uradni strani ali pa na Blogu razvijalca Briana Jonesa.

36 komentarjev

Oblika OpenDocument dobila zeleno luč

Slashdot - Skupina OASIS naznanja, da je tretji predlog (687 strani) specifikacij odprte oblike zapisa za dokumente pisarniških aplikacij (OpenDocument v1.0) sprejet kot standard OASIS.

Glede na to, da so člani skupine tudi IBM, HP, Sun, Intel, Novell, Fujitsu, Adobe, Citrix, Hitachi, CA, SAP, Oracle, Boeing in podobno zveneča imena, lahko pričakujemo, da se bo nova oblika pokončno spopadla tudi z najbolj razširjenimi: DOC, XLS in PPT.

Prednost odprtega zapisa je v tem, da uporabniki niso vezani na določenega izdelovalca, zato lahko dokumente uporabljamo v različnih aplikacijah. In seveda tudi v primeru, če ponudnik programske opreme preneha z izdelovanjem.

Za uporabnike bi bilo idealno, da tudi Microsoft začne uporabljati nov zapis, a tega (iz ekonomskega stališča povsem razumljivo) ni za pričakovati. Sicer pa bodo odločilno vlogo odigrali filtri, ki bodo pretvarjali med obema oblikama.

Omenimo še, da bo nov zapis privzet tudi v OpenOffice.org 2.

59 komentarjev

OpenOffice.org Conference 2005 morda v Sloveniji!

OpenOffice.org Slovenija - Vsako leto se člani OpenOffice.org zberejo na uradni konferenci OOoCon. Njen namen je, da se lahko člani srečajo osebno in si izmenjajo nasvete, načrte, nove tehnologije, strategije, metode in zgodbe o uspehu z namenom, da bi naredili še boljši skupni projekt in izdelek.

Za organizacijo letošnje OOo konference se borita mesti Lyon iz Francije in Koper iz Slovenije! Na tem naslovu lahko glasujete za vašo najljubšo lokacijo, prej pa se morate prijaviti kot uporabnik na stran OOo

Rok za oddajo glasov je 30. April 2005, zato pohitite! Lokacija bo objavljena kmalu po izteku roka. Več

39 komentarjev

OpenOffice 2.0 je na poti

Slashdot - V petek je izšla razvojna različica prihajajočega pisarniškega paketa Openoffice.org 2.0, ki obeta marsikatero "novost" v tem paketu. In kaj se potencialnim uporabnikom obeta?

Poleg lepšega izgleda, saj Openoffice sedaj uporablja gradnike samega operacijskega sistema, so končno upoštevali dolgotrajno prošnjo in izboljšali funkcijo štetja besed, za katero sedaj ne potrebujete kriptičnih dodatkov ali pa skoka k prijatelju, ki ima nameščen Microsoft Word. Precej je izboljšana tudi podpora konkurenčnemu paketu, od koder izvira tudi Microsoft Word, saj bo vključena polna podpora AutoShapes, ki se v Openoffice imenujejo CustomShapes, pa tudi Calc zmore od sedaj obvladati tabele s 65 tisoč vrsticami. Dodanih je bilo kar nekaj novih prehodov za predstavitve in s tem omogočena boljša podpora datotekam tipa pps.

Vsekakor pa je meni osebno najljubše dejstvo, da se različica 2.0 zažene hitreje.

Če ste po srcu avanturisti, lahko Openoffice 2.0 Beta preizkusite tudi sami. Preizkusna izdaja...

45 komentarjev

Office 2003 System Service Pack 1

OSNN - Microsoft je relativno hitro in dokaj tiho izdal prvi paket popravkov za Office 2003. Microsoft zagotavlja, da bo paket povečal varnost vašega sistema, prav tako pa naj bi prispeval k večji stabilnosti in zmogljivosti. Sprememb so deležni praktično vsi deli zbirke, posebej izpostavljen pa je InfoPath. Na Microsoftovi strani paketa popravkov so na voljo različne oblike prenosa z navodili za namestitev.

7 komentarjev