»

Čemu imeti računalniške učilnice na fakultetah

Ars Technica - Včasih je imelo dostop do računalnikov doma malo ljudi, zato so bili računalniški laboratoriji in učilnice na fakultetah valilnice dobrih idej nadebudnih mladih umov. A če so se spremenili. Na University of Virginia so ugotovili, da so se leta 2007 vpisali samo še štirje bruci (izmed 3117), ki niso imeli svojih prenosnih računalnikov. Tako so si izračunali, da nima več smisla vzdrževati računalniškega laboratorija. Deset let prej, daljnega leta 1997, je imelo svoje računalnike sicer 74 brucev, a le 16 odstotkov od teh je bilo prenosnikov.

Statistika, ki so jo izvedli na fakultetnih računalnikih, je pokazala, da študentje 95 odstotkov časa preživijo ob uporabi brezplačnih programov, kot so Firefox, IE, Adobe Acrobat Reader ali Microsoft Office (univerza je članica MSDNAA), medtem ko po dragih MatLab, Mathcad ali SPSS posežejo mnogo redkeje. Vzdrževanje tega računalniškega parka je doslej stalo 300.000 dolarjev, vprašanje pa je, koliko bodo zdaj privarčevali. Rešiti bodo morali...

69 komentarjev

MSŠD - ASP.NET delavnica "reloaded"

Kodirnica - Zaradi velikega interesa za prvo delavnico, smo se odločili, da jo ponovimo in tako ponovno priredimo:
Začetniško delavnico o tehnologiji ASP.NET 1.1. Potekala bo v računalniški učilnici LRI2 na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani v sredo, 11.5. 2005, od 17:00 do 21:00.

V slabih štirih urah si bomo ogledali:
- ustvarjanje začetnega projekta ASP.NET
- uporabo vgrajenih kontrolnikov
- branje in pisanje v podatkovno bazo MSSQL
- uporabo DataGrida
- izdelavo lastnih uporabniških kontrol
- avtentikacijo obrazcev
- …

Za lažje razumevanje snovi je zaželeno predznanje osnov:
- HTML-ja
- objekto orientiranih programskih jezikov
- sintakse SQL

Udeležba je za vse brezplačna, število mest pa žal omejeno, zato pohitite s prijavami na kodirnici.

17 komentarjev

Microsoftovi Študentski Dnevi - delavnica ASP.NET

Slo-Tech - Kot smo obljubili na predavanjih, smo pripravili začetniško delavnico o tehnologiji ASP.NET 1.1. Potekala bo v računalniški učilnici LRI2 na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani v sredo, 20. 4. 2005, od 17:00 do 21:00.

V slabih štirih urah si bomo ogledali:
- ustvarjanje začetnega projekta ASP.NET
- uporabo vgrajenih kontrolnikov
- branje in pisanje v podatkovno bazo MSSQL
- uporabo DataGrida
- izdelavo lastnih uporabniških kontrol
- avtentikacijo obrazcev
- …

Za lažje razumevanje snovi je zaželeno predznanje osnov:
- HTML-ja
- objekto orientiranih programskih jezikov
- skladnje SQL

Udeležba je za vse brezplačna, število mest pa žal omejeno, zato pohitite s prijavami na kodirnici.

13 komentarjev

Po kratkem premoru spet popravki iz Microsoftovih logov

Slo-Tech - Po dveh mesecih so spet na voljo novi popravki, kot je v navadi, jih je Microsoft izdal drugi torek v mesecu.

Tokrat je na voljo skupno 8 popravkov, od tega jih je 5 označenih kot 'Critical', 3 pa kot 'Important'. Popravki so v večini namenjeni operacijskim sistemom, brskalniku Internet Explorer, nekaterim orodjem Office in MSN Messenger 6.2.

Vse informacije o novih popravkih si lahko preberete tu, za namestitev pa obiščete windowsupdate.microsoft.com.

Ko smo že ravno pri popravkih; zlobni ljudje so začeli razpošiljati elektronsko sporočilo, ki vas hoče prepričati, da so na voljo novi popravki in vam prikladno ponudijo tudi povezavo na windowsupdate.microsoft.com, ki pa je seveda napačna. Ne nasedajte!

25 komentarjev

EU proti Microsoftu - zopet točka za EU.

Slo-Tech - Microsoft je ponovno popustil zahtevam EU. V pogajanjih med podjetjem in Evropsko Komisijo je Microsoft sprejl 20 izmed 26 zahtev, ki se nanašajo na lanskoletne odloke o razkrivanju kode OS Windows. Sprejet je bil sklep o vzpostavitvi bolj prilagodljivih licenčnih pogojev. To bi pomenilo nižje licenčnine, daljša preizkusna obdobja in možnost prilagajanja licence, tako da bi Microsoftovi tekmeci plačali samo za protokole, ki jih uporabljajo.

Sklepu se približujejo tudi v ostalih točkah, razen v najbolj kontroverzni. V eni izmed točk so razvijalci odprtokodnega programja zahtevali vpogled v kodo OS Windows, v kar pa Microsoft nikakor noče privoliti. POPRAVEK NOVICE: Microsoft noče dovoliti, da bi odprtokodni programerji odprli svojo lastno kodo (ne kodo Oken temveč tisto, ki so jo sami napisali), kadar bodo ti implementirali protokole iz tega dogovora med EU in MS.

To da se Microsoft bori za svojo kodo mi je sicer razumljivo in se mi tudi zdi pravilno. Vseeno pa me zanima ali morda...

31 komentarjev

Microsoftovi Študentski Dnevi - tokrat v Mariboru

Slo-Tech - V ponedeljek, 21.3.2005, od 18.00 naprej, bodo v predavalnici Borut Pečenko na Fakulteti za Elektrotehniko, računalništvo in Informatiko v Mariboru, potekali 2. Microsoftovi Študentski dnevi, ki so namenjeni vsem, ki jih zanimajo Microsoftove tehnologije.

Tokrat bo poudarek predvsem na osnovah platforme .NET, zato še posebej vabljeni študenti nižjih letnikov.

Program: 18.00 – 18.20: Priložnosti za študente – Zlatko Polak, Microsoft
18.30 – 19.15: Osnove .NET – Sašo Zagoranski, FRI
19.30 – 20.15: Windows Forms – Miha Lesjak, FERI
20.30 – 21.15: ASP.NET – Jernej Kržic, FRI
21.15 – wx.yz: Druženje ob pijači, picah ... v restavraciji Akademija.

Udeležba je brezplačna, prijavite se na kodirnici

5 komentarjev

Nasveti sibirijskega Psihota

Slo-Tech - Tako naj bi se prvotno glasil članek, a sem bil popolnoma izobčen, ko sem predstavil idejo. Pa še slike Dedka Mraza nisem uspel dobiti za v desni meni . Torej, kot smo obljubili, vas bomo tik pred božičnimi nakupi vodili čez komponente, ki jih je vredno kupiti. Kris Kringle je to leto poln novih ter dobrih nasvetov, katerih se je vredno držati. Nujno branje za vse, ki bi radi od svojih staršev dobili tisto pravo. Ter za starše, čigar otrok hoče dosti več, kot bi tisto pravo ponudilo .

15 komentarjev