»

Opera Mini 4 beta

Opera software - Vsi verjetno poznate internetni brskalnik Opera, le manjšina pa ve, da je norveško podjetje Opera Software ASA poleg namizne različice med drugim razvilo tudi brskalnik za igralno konzolo Nintendo Wii in najbolj razširjeno java aplikacijo za mobilne telefone – Opera Mini.

Za vse tiste, ki še ne veste, kaj Opera Mini je, naj omenim le, da gre za brezplačni mobilni internetni brskalnik, ki omogoča prikaz klasičnih strani na mobilnem telefonu. Pri tem pretok podatkov poteka preko...

28 komentarjev

Opera 9

Opera software - Norveška Opera Software je v torek izdala deveto različico svojega spletnega brskalnika, Opere.

Najzanimivejše novosti (nekatere od njih ste si lahko ogledali v Tehnical Preview različicah) so:

  • Podpora za BitTorrent prenose

  • Content blocker za učinkovito blokiranje vsebin

  • Vmesnik za preprosto dodajanje spletnih iskalnikov

  • Grafični predogled vsebine zavihkov

  • Nastavitve za vsako stran posebej (piškotki, JavaScript, vsebina, CSS, ...)

  • Widgeti

  • Izboljšano urejanje bogatega besedila (Rich text editing)



Brskalnik Opera je priljubljen predvsem zaradi svoje majhnosti, hitrosti in varnosti. Trenutno je na voljo različica za operacijski sistem Windows, različice za ostale sisteme (Mac OS, UNIX, ...) lahko pričakujemo v kratkem. Klik.

236 komentarjev

PCWorldovih 100 najboljših

Slashdot - Revija PCWorld je objavila seznam 100-tih najboljših izdelkov iz sveta računalništva v letu 2005. Aboslutni zmagovalec je brskalnik Mozilla Firefox, kar uredniki argumentirajo s preprostimi besedami: "je pač najboljši" in pa "naj se vojne brskalnikov spet začnejo".

Firefoxu sledijo Googlov Gmail, Applov OS X 10.4 Tiger in Belkinov brezžični usmerjevalnik ter kartica za prenosnike Belkin Wireless Pre-N, peterico pa zaključuje Dellov 24-palčni širokokotni zaslon LCD Ultrasharp 2405FPW. Celoten seznam veličastnih 100.

Lanski zmagovalec Opera je končal povsem na repu - na 88. mestu. Kljub temu smo na domači strani še pred kratkim zasledili, da slavijo zmago. Zdaj so napako popravili, a le na prvi strani, saj v sporočilu za javnost še vedno govorijo o zmagi, o javnem opravičilu pa Skandinavci očitno ne razmišljajo.

18 komentarjev

Brezplačna Opera za izobraževalne ustanove

Opera Web Browser - Podjetje Opera Software je 12. januarja letos objavilo, da bo odslej izobraževalnim ustanovam ponujalo brezplačno licenco svojega internetnega brskalnika Opera (brez oglasov) za vse šolske računalnike, skupaj z brezplačno tehnično podporo. Brskalnik je posebej primeren za univerzitetna okolja, saj že v osnovni obliki ponuja vse funkcije, ki jih študentje potrebujejo, možne so pa tudi prilagoditve za potrebe šol, vključno z obveščanjem študentov prek za to namenjenega prostora.

Le nekaj dni za tem so objavili prve rezultate, po katerih se je v program prijavilo že več kot 500 izobraževalnih ustanov, ki tako svojim študentom odslej ponujajo varnejše in hitrejše brskanje po internetu.

Več informacij in prijava

22 komentarjev

Opera, spletni brskalnik, ki je več kot to

Slo-Tech - Tukaj na kratko predstavljam spletni brskalnik, o katerem se na Slo-techu malokdaj piše in ga zato marsikateri obiskovalec še ne pozna.

Jon Tetzchner in Geir Ivarsøy sta pred desetletjem začela razvijati spletni brskalnik, ki je čez dve leti ugledal luč sveta z uradno verzijo 2.1. Podjetje Opera se je tako začelo profesionalno ukvarjati z razvojem brskalnika Opera. Do današnje uradne verzije 7.54 (oziroma še vroča Opera 7.60 P3) smo bili priča ogromnemu napredku, ki se najbolje odraža v konfigurabilnosti in funcionalnosti samega brskalnika, kjer Opera, po mnenju mnogih, pomete s konkurenco.

Profesionalnost Opere se kaže tudi v tem, da so na voljo različice za sedem operacijskih sistemov, za Linux kar v 15 distribucijah. Celo za naprednejše mobilne telefone si je moč prenesti prirejeno verzijo tega brskalnika.

Najbolj seveda prepričajo unikatne lastnosti Opere, ki iz nje naredijo več kot le spletni brskalnik. Po besedah avtorjev z vsem naštetim postane simply the best...

43 komentarjev

Nova Opera

Warp2Search - Po neštetih različicah beta in RC (release candidate) je naposled le izšla nova različica Opere, zagotovo, skupaj z Mozillo, največje konkurentke Microsoftovemu Internet Explorerju. Nova različica, ki nosi oznako 7.20, nudi precej izboljšav in novosti, ki si jih lahko ogledate tukaj. Če vas nova Opera mika, kliknite za prenos.

10 komentarjev

Microsoftov Nagibni Kolešček

The Register - Monopolist na področju računalniških tipkovnic in zvočnikov kani zopet pretresti trg miškonov. Po uspešni uveljavitvi koleščka in optičnega senzorja tako menijo, da bi dandanes nepogrešljiv priboljšek -- 'scrool' kolešček' -- lahko ne le vrteli naprej in nazaj, temveč tudi nagibali na stran.

Pri tem ne gre za dodajanje nove dimenzije vrtenja, česar so se pred časom radi posluževali izdelovalci precej cenenih '4D internet mišk' z dodatnim koleščkom, ampak pravzaprav za 2 dodatna 'gumba' (ali bo delovanje strogo digitalno ali morda celo zvezno, ni znano), ki uporabniku omogoči lažje (užitkarsko) sprehajanje po zapletenih dokumentih, hitrejše brskanje po internetu (nazaj/naprej) in lažje menjavanje orožij v strelskih igrah.

Zanimiv pa je Logitechov odgovor; v nasprotju z Microsoftovm, ki bo 3. septembra na ameriško tržišče plasiral 3 nagibne izvedenke (2 brezrepni), menijo, da uporabniki pravzaprav ne potrebujejo dodatnih funkcij (tudi igričarji, ahem, naj bi ostali hladni), saj so...

20 komentarjev