»

Pipin Odprti termin: Pingo 4

Slo-Tech - Tokrat v torek, 18. oktobra ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predstavljamo Pingo Linux - slovenska distribucija Linuxa. Gre za preprost, poslovenjen in uporabniku prijazen operacijski sistem, ki temelji na najbolj popularnih odprtih distribucijah podjetja Red Hat in projekta Fedora. Predstavili ga bodo sami avtorji.

Pingo Linux združuje poslovenjeni namizji KDE in GNOME, poslovenjeno pisarniško zbirko OpenOffice.org, spletni brskalnik in poštni program Mozilla, poslovenjen namestitveni program, multimedijske aplikacije in orodja za upravljanje s sistemom.

Predstavljene bodo novosti najnovejša različice Pingo 4. Poleg tega bodo razvijalci demonstrirali reševanje najbolj pogostih težav s katerimi se uporabniki srečujajo pri vsakodnevnih opravilih. Obiskovalci bodo prejeli distribucijo na medijih CD in DVD.

12 komentarjev

Kiberpipa ima novo pipco in videoposnetke

Slo-Tech - Na koncu sezone Pipinh odprtih terminov še nekaj za tiste, ki ste predaleč od Ljubljane, da bi se terminov udeleževali.

Skoraj ob vsakem dogodku se pod komentarji pojavlja vprašanje ali bo na voljo video. No, v Kiberpipi se trudimo redno objavljati videe, a poleg velikih časovnih zahtev za obdelavo je bil problem tudi v tem, da je bila naša pipa v svet le 2mbps. Do nedavnega. Zdaj je malo močnejša, zato v tej novički podajamo nekaj zanimivih videov za katera je bilo kar nekaj povpraševanja v komentarjih. Zahvala za nov uplink gre pa Kissu.

Linux on Xbox in Linux on Linksys, oboje je odpredaval Jens Kuhnel. O Kdevelop je govoril David Klasinc, Andraž Tori (znan tudi kot jaz) pa o Teoriji digitalnega videa. Nekaj lahko izveste tudi o okolju Gstreamer in orodju za pretvorbo med Flash in XML Swfmill , oboje je odpredaval Daniel Fischer, pa še Antene za brezžična omrežja WiFi o čemer nas je razsvetlil Aleš Košir.

In za poslastico še okrogla miza o programskih patentih, ki je potekala...

24 komentarjev

POT: Wikipedia - predavanje

Slo-Tech - Pipini odprti termin je ta torek zaradi praznika počival, a se že pripravlja na nov udarec! V torek 15. 2. ob 19.00 vam namerava Roman Maurer v Kiberpipi (klet Kersnikove 6, Ljubljana) razložiti vse o Wikipediji.

Vsi ste zanjo že slišali, vsi ste si v njej že pogledali pomen AYBABTU in izvedeli kako je nastal sendvič, nekateri ste že popravili kakšno geslo ali vpisali svoje, a vsi želite vedeti kakšna tehnologija stoji zadaj in kakšne motive imajo sploh njeni soustvarjalci.

Na kratko bomo pogledali zgodovino spletišč vrste Wiki in pobližje pogledali Wikipedijo, prosto enciklopedijo v nastanku. Prikazano bo urejanje strani s programsko opremo MediaWiki, omenili pa bomo tudi pravila in navade v slovenski in angleški Wikipediji ter možnosti za sodelovanje.

15 komentarjev

Pipin odprti termin: Latex

Slo-Tech - V torek, 1. februarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na Pipin Odprti termin: LaTeX. Predava Igor Kolar.

LaTeX je urejevalnik besedila, posebej pripraven za pisanje matematičnih in drugih strokovnih dokumentov. V dvournem predavanju si bomo ogledali vse potrebno za udobno delo. Pogledali si bomo vse od osnovnega oblikovanja dokumenta do tabel, matematičnih funkcij in slik.
LaTeX se veliko uporablja predvsem po tehničnih fakultetah (za besedila matematičnih izpitov na primer) in za pisanje znanstvenih člankov.


"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana. Več o legendarnemu LaTeXu pa izveste na tej strani.

35 komentarjev

POT: Kožuharjenje

Kiberpipa - V torek, 25. januarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na POT: Kožuharjenje. Predava Matija Šuklje.

"Kožuharjenje" bo predavanje o tem, kako se da Linux okrasiti in prilagoditi posameznemu uporabniku. Vključevalo bo osnovno prilagajanje Bash, spreminjanje videza in občutka KDE ter Fluxbox in nekaterih drugih programov. V predavanje bo vključeno precej primerov in povezav do raznih strani s temami.

"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana.

7 komentarjev

POT: Odprta koda - za koga in zakaj?

Slo-Tech - V torek 18. januarja ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na POT: Odprta koda - za koga in zakaj?, predava David Klasinc (na Slo-techu poznan kot BigWhale):

Džipl, fri in open surs, ... In še mali milijon podobnih besednih zvez, kratic in malo morje ostalih traparij. Kaj to sploh je? Tokrat prosto programje malo drugače, na precej bolj poljudno znanstveni način, govora bo o tem kaj je komu namenjeno in zakaj je to tako. Predstavljene bodo prednosti, slabosti in pasti prostega programja. Dejstva na eni, dejstva na drugi strani. Odgovorili bomo tudi na tista najbolj bizarna in trapasta vprašanja, ki se vam utegnejo poroditi.

"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana.

57 komentarjev

POT: Varnost, zaupnost in zanesljivost podatkov na Linuxu

Slo-Tech - Novoletni prazniki so mimo in Pipini odprti termini so spet tu. V torek 11.1 ob 19.00 bo imel Andraž Sraka predavanje z naslovom Varnost, zaupnost in zanesljivost mojih podatkov na linuxu:

Kako varni so moji podatki na mojem računalniku, kako varni so pred ostalimi uporabniki računalnika/strežnika in pa predvsem kako varni so pri komunikaciji v omrežju? Vprašanje, ki si ga vselej preredko postavljajo današnji uporabniki. Pojavi se pa seveda, ko je to že prepozno. Takrat so naši podatki že uničeni zaradi malomarnosti samih uporabnikov, strojne opreme ali pa v rokah nepooblaščene tretje osebe. Na predavanju si bomo pogledali kakšna je meja med samo zasebnostjo in zanesljivostjo/dostopnostjo (redundanco) naših podatkov na (linux) datotečnih sistemih. V ta namen bo predstavljenih nekaj metod, kot so kriptiranje podatkov/diskovnih polj in varovanjem dostopa na nivoju datotečnega sistema, za povečanje zasebnosti naših podatkov. Za povečanje zanesljivosti pa metode postavljanja zrcalnih...

17 komentarjev

POT: Ko je en strežnik premalo

Kiberpipa - Zgodi se, da naša spletna storitev postane bolj popularna, kot smo pričakovali. Naš spletni strežnik se začne dušiti pod navalom zahtevkov, uporabniki pa jamrajo in zahtevajo več, bolje in hitreje. Kaj storiti v takem primeru? Na predavanju si bomo ogledali, kje in kako iskati ozka grla v standardni LAMP (linux-apache-mysql-php/perl/python) konfiguraciji, kje lahko uberemo kako bljižnico in kako iztisnemo zadnje milisekunde procesorskega časa iz našega obstoječega strežnika.

Predavanje bo potekalo v torek v Kiberpipi. Tokrat izjemoma ob 20.00, predava Jure Pečar.

9 komentarjev

POT: Varna IP-omrežja

Kiberpipa - V torek 7. decembra, ob 19.00 vas vabimo na Pipin odprti termin (saj veste kam): Varna IP omrežja, predava Andraž Sraka:

Na predavanju bo predstavljen protokol ipsec, kot varen način komunikacije med posameznimi sistemi in tudi posameznimi omrežji v internetu. Pregledali bomo osnovna odprtokodna orodja (predvsem pod Linuxom), ki omogočajo implementacijo ipsec. Bolj kot praktični prikaz bo predavanje namenjeno osveščanju uporabnikov, kako si zagotoviti čim večjo stopnjo varnosti in zasebnosti pri komunikaciji in uporabi interneta.

11 komentarjev

Kar je preveč je pa too much!

Irontic - Novico je poslal Darko Pevec:

Hja, nekateri pa res nevejo kdaj je dovolj. Si predstavljate 21 (beri enaindvajset) ventilatorjev v enem ohišju. Najbolj bizarno pa je to, da to ohišje izdeluje firma AMK in to prodaja. Ohišje ima oznako AMK Computers PC76-1708 in je v resnici predelano ohišje Lian Li PC-76 tower. Nekaj podatkov:
- št. ventilatorjev: 21
- pretok zraka: 1708CFM
- hrup: pravijo, da približno tako, kot ogromna hotelska klima v polnem pogonu.. V glavnem - ni preveč tiho
- napajalnik: 550W
- cena: bolje da ne veste
Kakšni so pa rezultati? Kar dobri :) skoraj nobene spremembe temperature med idlanjem in full loadom. Kako pa to izgleda? Slika

3 komentarji