»

Londonska borza opušča Microsoft platformo?

ComputerWorld - Kot na Computerworld piše Steven J. Vaughan-Nichols, naj bi se Londonska borza (LSE) dokončno odločila opustiti Microsoft platformo.

Septembra 2008 je namreč Londonska borza doživela celodnevni izpad sistema in po nekaterih špekulacijah (na LSE so jih sicer zanikali, a ne preveč prepričljivo) naj bi bila za to kriva programska oprema TradElect.

TradElect, ki so ga v produkcijo pompozno uvedli junija 2007 je programska platforma pisana v C# in .NET, teče pa na Microsoft Windows Server 2003. Podatkovna baza sistema teče na Microsoft SQL Server 2000, program pa sta razvila Microsoft in Accenture.

Načrtovan odzivni čas sistema naj bi bil do 10 milisekund, vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem takšnega odzivnega časa. Stalne težave s sistemom, stroški vzdrževanja in nezanesljivost sistema pa so očitno privedli do odločitve, da LSE TradElect dokončno opusti.

Pri vsem skupaj pa je morda najbolj zanimivo to, da takšnih težav konkurenčni program za borzno trgovanje...

213 komentarjev

Linux Live Gaming Project

Slashdot - Za vse dvomljivce, ki še niste prepričani ali je pod Linuxom mogoče igrati igre ali ne, je ekipa Linux Live Game Project-a pripravila "live CD" z številnimi igrami za Linux.

CD temelji na Knoppixu, uporablja jedro 2.6.10 in ima priložene Nvidia gonilnike.

Navodilo za uporabo: sliko CD-ja potegnete iz interneta, jo zapečete na CD, ponovno zaženete računalnik iz CD-ja, in - akcija!
Odslej boste torej lahko igrali igre na očetovem računalniku brez strahu, da bi mu kaj izbrisali...

14 komentarjev

Novosti med operacijskimi sistemi

OSNews - Medtem, ko se Microsoft pripravlja na servisni popravek Windows Server 2003, so na drugem bregu spisali popravke za prihajajoče jedro 2.6.10, tako da ga lahko sedaj poganjate tudi na PowerPCjih nove generacije v Applovih iMac G5.

Medtem je francoska razvojna skupina Epita System Laboratory razvila novo nanojedro za operacijski sistem LSE/OS, njihov cilj pa je narediti jedro, ki se naj ne bi "sesipalo".

Ker Patrick Weber ni na spletu našel nobenega vodiča kako namestiti KDE na Cygwin, se je potrudil in enega preprostega, tudi za tiste, ki ne vedo točno kaj počenjajo, spisal sam.

Narediti jedro, ki ne bi kdaj pa kdaj zatajilo, zna biti dokaj težko. Predvsem iz vidika hardwarea, ker se pogosto zgodi, da nekoliko "sumljiv" cdrom ali pa grafična kartica napravita sistem nestabilen.

14 komentarjev

Microsoft Windows Server 2003 SP1 na obzorju

The Register - Microsoft je en korak bližje izdaji servisnega paketa za Windows Server 2003. Izdal je namreč Service Pack 1 Release Candidate.

Prvi paket popravkov za ta operacijski sistem bo prinesel kar nekaj novih varnostnih zmožnosti, vključno z bolj strogimi nastavitvami privilegijev, podoporo strojni opremi "no execute", požarni zid, poznan iz Windows XP SP2, ter "načičkanega" čarovnika za varnost. Poleg omenjenega paketa popravkov se lahko beta-preskuševalci poigravajo še s 64-bitnimi kandidati za izdajo operacijskih sistemov Windows XP in Windows Server 2003.

Izdajo končnih različic vseh treh kosov programske opreme načrtujejo nekje v prvi polovici leta 2005.

Izvorna novica ter 10 razlogov zakaj namestiti Windows 2003 Service Pack 1.

Namestitev na lastno odgovornost.

9 komentarjev

Primerjava varnosti: Windows vs. Linux

The Register - Pri The Register so se odločili spisati eno primerjavo operacijskih sistemov Windows in Linux s stališča varnosti. Namen je bil končno pregnati vse neresnice ter mite, ki krožijo okoli teh dveh operacijskih sistemov.

V članku se Nicholas Peterley trudi čim bolj obdelati razne trditve eno po eno, ter oceniti varnost čimbolj objektivno.

Celotno poročilo imate na voljo v HTML ali PDF obliki.
Na žalost pa avtor ne pogleda preveč drugih operacijskih sistemov (OS X je omenjen samo površno) nam še vedno preostane samo čakanje na kakšno bolj obsežno poročilo.

86 komentarjev

Brezplačni programi na Windowsih

OSNews - Ste že kdaj poskušali popolnoma presedlati na Linux, ampak se vam je vedno zameril s kakšnim čudnim problemom, ki ga niste znali rešiti? Če se vam je, potem verjetno uporabljate operacijski sistem Windows, na katerega ste navajeni in v katerem se počutite domače. Nekdo je imel podobno izkušnjo in se je zato odpravil na lov po brezplačnih programih s Freeware ali GPL licenco, ki bi služili kot alternativa komercialnim programom. Tako si je naprimer za brskanje po spletu našel MyIE2 (Mozilla naj bi imela memory leak in je porabljala preveč pomnilnika), za peko CDjev CD Burner XP ter za poslušanje glasbe Winamp. Povezava do seznama vseh alternativ z utemeljitvijo.

23 komentarjev