»

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.



Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev

Varnostna luknja v večini brskalnikov

Neowin - Pred nekaj dnevi je skupina Shmoo odkrila varnostno luknjo v večini spletnih brskalnikov, vendar na začudenje javnosti ne v Internet Explorerju. Tako so v nevarnosti vsi uporabniki, ki uporabljajo brskalnike, temelječe na motorju Gecko (Mozilla, Firefox, Camingo), Safari ali Opero. Luknja omogoča napadalcem prikriti katerokoli domeno. Vzrok za luknjo je podpora IDN (IDN med drugim omogoča nelatinske znake v URL-naslovu -- naprimer arabske), katero imajo vsi zgoraj našteti brskalniki, razen Internet Explorerja, za katerega pa obstaja vložek oziroma "plug-in", s katerim postanejo ogroženi tudi njegovi uporabniki.

Dokaz varnostne luknje.

Trenutno ni bilo uradno še nobenega odgovora s strani razvijalcev spletnih brskalnikov, je pa zelo verjetno, da bodo popravki izšli v roku enega tedna.

101 komentar

Firefoxov delež vztrajno raste

News.com - Raziskave ugotavljajo, da se delež uporabnikov, ki uporabljajo za brskanje po spletu Firefox, vztrajno povečuje. Zadnja tovrstna raziskava, ki jo je opravilo podjetje WebSideStory, kaže, da je v zadnjih dveh mesecih Firefox uporabljalo 4,78 odstotka uporabnikov, kar je za 0,88 odstotne točke več kot prej, Internet Explorer pa 92,7, kar je za 0,7 odstotne točke manj. Od junija lani je IE izgubil štiri odstotne točke.

WebSideStory so opazovali večje spletne strani - kot primer navajajo stran Walta Disneyja, Best Buy, Sony in druge, - a so se omejili le na uporabnike sistema Windows, saj naj bi novejši appli z nameščenim Safarijem "kvarili" rezultate. Verjeti gre, da je delež uporabnikov Firefox na ostalih sistemih in platformah še višji. Več o tem.

44 komentarjev

Microsoft podučuje Firefox o varnosti

Mozillazine - [>:D], [:P] in [:'(] si verjetno že majejo roke in se pripravljajo na novo besedno vojno, a naj vas kar takoj pomirim: Microsoftov predstavnik v tem članku ne naklada, ampak daje nekaj konkretnih primerov, kje ga Firefox "lomi".

Microsoftov uslužbenec Peter Torr je tako na svojem spletnem dnevniku objavil članek o (ne)varnosti Firefoxa. Kritizira predvsem dejstvo, da niti namestitveni program Firefoxa niti razširitve niso digitalno podpisane. Tako lahko namestimo npr. razširitve, ki to v resnici sploh niso, pač pa poškodujejo naš sistem.

Vsekakor bomo z zanimanjem pričakali reakcije razvijalcev.

58 komentarjev

Firefoxov oglas v The New York Times

Se najdete?

vir: Mozillazine
Mozillazine - Danes naj bi bil objavljen oglas za brskalnik Firefox v časopisu The New York Times. Dve črno-beli strani današnje izdaje sta tako v celoti posvečeni Firefoxu, kar si lahko ogledate tudi na naslednjih dveh slikah ( manjša, večja, PDF). Kot je bilo obljubjeno, so imenovani vsi darovalci prispevkov za zakup oglasnega prostora. In med njimi se lahko najde celo kakšen Slovenec, še več, celo Slo-Tecovec ;) Smo koga pozabili označiti? ;)

22 komentarjev

Firefox nad pričakovanji

Neowin - Fundacija Mozilla je oznanila, da je od izdaje končne različice Firefoxa, 9. novembra 2004, zabeležila več kot 10 milijonov prenosov njihovega najnovejšega spletnega brskalnika, kar je trikrat več kot so pričakovali. Prvotna ocena je bila, da bodo številko 10 milijonov presegli šele po 100 dneh objave končne različice.

Verjetno se vas veliko sprašuje, kaj je s Firefoxovim oglasom v ameriškem častniku, New York Times. V intervjuju, objavljenim prejšnji teden, je Mozillin prostovoljec komentiral, da se je celotna oglaševalska kampanja rahlo zavleka. Celostranski oglas naj bi bil tako objavljen nekje med sredino decembra in novim letom. Povedal je tudi, da Mozilla pripravlja novo različico Firefoxa, namenjeno prenosnim napravam, s kodnim imenom "Minimo". Minimo naj bi bil konkurenčen Operi za mobilne naprave. Izdaja končne različice izdelka je predvidena za januar 2005.

57 komentarjev

Firefox 1.0 je tu!

Firefox 1.0 v slovenščini

Mozillazine - In končno je Mozilla Foundation izdala Firefox 1.0, ki je njen prvi glavni izdelek po Mozilli 1.0, izdani junija 2002. Razvoj Firefoxa se je začel pred skoraj dvema letoma z namenom doseganja večje robustnosti in boljše uporabniške izkušnje, kot jo nudi Mozilla. Sadovi so se najlepše prikazali z uspešno predstavitveno različico, ki jo je namestilo čez 8 milijonov uporanikov.

V primerjavi s to različico, uradna odpravlja precej hroščev in prinaša izboljšano delo z zavihki. Na obleganih strežnikih Mozilla Foundation so na voljo tudi prve lokalizirane različice, med katerimi seveda ne manjka slovenska! Zaradi velike obremenitve strežnikov, smo pripravili priročnejše mesto za prenos....

127 komentarjev

Celostranski oglas Firefoxa v The New York Times?

Slashdot - Razvijalci in podporniki Mozille so se lotili najobsežnejše oglaševalske kampanije doslej. S skupnimi močmi bodo poskušali zbrati vsoto denarja, s katero bodo zakupili oglas v dobro znanem časopisu The New York Times. In to ne kar običajen oglas, pač pa oglas čez celo stran. Kampanija se je pravkar začela, namenjena pa ni le oglasu, ampak celotni splavitivi različice 1.0. Imena darovalcev bodo del oglasa. Podrobnosti!

Oglas bo seveda namenjan prihajajoči različici 1.0 brskalnika Firefox, ki je po nestrpnosti čakanja celo presegla praznovanje Mozille 1.0. Na strani Spread Firefox poleg omenjenega oglasa zbirajo tudi prijave za udeležbo na zabavah ob izidu Firefoxa 1.0, lahko pa se prijavite tudi kot organizator zabave. Na voljo so tudi številni gumbi za promocijo Firefoxa, število prenosov zadnje različice pa je že krepko preseglo 5 milijonov.

15 komentarjev