»

Konec podpore za Win98/Me - priložnost za Linux?

Slashdot - Včeraj je Microsoft napovedal, da bo 11. julija uradno opustil podporo za Windows 98 in Me.
Kljub opuščeni podpori so nekateri mnenja, da bo Microsoft v primeru večjih varnostnih ranljivosti v prihodnosti vseeno zdal varnostne popravke tudi za "opuščene" različice svojih operacijskih sistemov, saj si ne more privoščiti slabega ugleda, le da ti popravki ne bodo dostopni preko sistema Windows Update.

Kaj to pomeni za namizno računalništvo? Glede na to, da je Microsoft leta 2004 podporo za Windows 98 med drugim podaljšal zaradi grožnje Linuxa, pri ZDNetu špekulirajo, da ukinitev omenjene podpore prinaša priložnosti za razširitev Linuxa na namizje.

Po eni strani je namreč po ocenah na svetu med 50 in 70 milijoni računalnikov na katerih še vedno tečejo Windows 95, 98 ali ME, po drugi strani pa je veliko programske opreme napisane le za okolje Windows, Windows emulacija pod Linuxom, pa seveda ni popolna. Problem lahko predstavlja tudi kratka podporna doba za različne distribucije...

45 komentarjev

Microsoft IE 7.0 in https, Exchange 5.5 gre v pokoj, prihaja MSN Book Search

Slo-Tech - Microsoft namerava ob koncu leta prekiniti podporo za Exchange Server 5.5, kateremu je že dodobra zrastla brada, prav tako pa je že zdavnaj dobil (celo dva) naslednika - o mlajšem med njima, ki je te dni dobil tudi drugi servisni paket, smo nedavno pisali.

Prav tako se ukinja splošna brezplačna podpora za Exchange 2000, za katerega bo od začetka naslednjega leta na voljo še samo plačljiva različica. To v praksi pomeni, da bodo morali uporabniki plačati tako za podporo, kot tudi za popravke, ki niso varnostne narave (slednji bodo še naprej na voljo zastonj). Velja dodati še, da Microsoft namerava izdati naslednjo verzijo Exchangea pod številko 12 ob koncu naslednjega leta ali v začetku leta 2007. Več o tem lahko preberete na PCWorld.com.

Naslednja točka na seznamu je prihajajoči Internet Explorer 7.0 (IE7), ta naj bi na področju varnosti svojo nalogo opravljal bolje kot predhodnik, tudi po zaslugah privzeto vključene podpore Transport Layer Security (TLS). Trenutno IE6 privzeto...

21 komentarjev

Microsoft praznuje 30 let

Microsoft - Danes Microsoft praznuje 30 let od kar sta Bill Gates in Paul Allen ustanovila podjetje Microsoft, ki je v letih do danes prerasel v svetovnega programskega giganta s skupaj 60.000 zaposlenimi po vsem svetu. Praznovanje, na katerega so povabili približno 16.000 zaposlenih v Redmondu, se bo odvijalo v Safeco Field v Seattlu.

Vse skupaj se je začelo nekje leta 1981, ko je Microsoft začel prodajati MS-DOS za takratne IBM računalnike, kar je ustvarilo pravi imperij. Kasneje so se skozi leta spopadali z različno konkurenco, kot je to bil Netscape, s katerim so z lahkoto opravili. Se pa sedaj poraja vprašanje, kako bo z Googlom in odprto kodo, ki prav tako konkurira...

68 komentarjev

Windows pri varnosti (spet) boljši od Linuxa

Microsoft - Microsoft, softverski gigant iz Redmonda, je pri neodvisnem svetovalnem podjetju Wipro Technologies naročil raziskavo o stroških nadgradnje Microsoftovih in odprtokodnih programskih rešitev za namizne sisteme in strežnike.

Wipro je opravil raziskavo ( PDF) v kar 90 podjetjih (2.500 - 113.000 zaposlenih), kjer sočasno uporabljajo tako Windows kot tudi odprtokodne operacijske sisteme.

Rezultati so zanimivi, saj so odkrili, da so stroški nadgradenj računalnikov z nameščenim sistemom Windows precej (13-33 %) manjši kot pri Linuxu, tudi takrat, ko je število popravkov za Windows večje.

Kljub temu, da je raziskava bila naročena s strani Microsofta, se je potrebno vprašati, koliko takih raziskav iz resničnega sveta še potrebujemo, da bomo spredvideli Resnico.

78 komentarjev

Tudi podpori za Windows 2000 se počasi bliža konec

Slo-Tech - Po tem, ko je Microsoft ukinil t.i. mainstream podporo za Windows NT, jo sedaj načrtuje za operacijske sisteme Windows 2000. Predvidoma bi se naj iztekla v roku dveh mesecev, natančneje konec junija letos.

Od takrat naprej bo na voljo samo še plačljiva razširjena (extended) podpora, ki se bo iztekla 5 let kasneje, torej leta 2010.

V tem obdobju, torej do leta 2010, Microsoft načrtuje, da bo še naprej ponujal varnostne popravke za operacijski sistem Windows 2000, ampak predvsem tiste povezane z varnostjo. Ostali bodo namreč v nekaterih primerih na voljo le uporabnikom razširjene podpore.

V tem duhu je Microsoft pred kratkim začel tudi s kampanijo s sloganom Start Something, v kateru oglašujejo operacijski sistem Windows XP.

Novica, Product Lifecycle Dates, Windows 2000 Update Rollup Announcement.

90 komentarjev

Ukinja se podpora za NT 4.0 Server

Microsoft - Malo pozno, a vseeno: Microsoft bo konec letošnjega leta ukinil podporo za Windows NT 4.0 Server. Pred tem je že sredi leta ukinil podporo za Windows NT 4.0 Workstation.

Kot zamenjavo (seveda) priporočajo, da nadgradijo obstoječe serverje z operacijskim sistemom Windows 2003 Server. S tem bi naj izvišali varnostno raven, produktivnost, in zmanjšali stroške vzdrževanja. Več.

Za strežnike Exchange 5.5 pa se bo podpora končala s koncem naslednjega leta. Vir.

12 komentarjev

Začetek konca Windows 2000

The Register - Microsoft bo aprila 2004 počasi začel zmanjševati tržni delež Windows 2000 in njihovo prodajo. Ta korak je prvi v vrsti, ki se počasi odvijajo do konca prodaje in podpore določenemu operacijskemu sistemu. Takšen je predviden konec enega izmed boljših Microsoftovih operacijskih sistemov:
  • april 2004 - ustavitev prodaje preko navadnih trgovcev.
  • november 2004 - ustavitev prodaje preko OEM partnerjev.
  • november 2005 - ustavitev prodaje strežnikov.
Podpora za sistem naj bi bila na voljo še vse do leta 2007, če ne še dlje. A kljub temu, da Windows 2000 samih po letu 2004 ne bo več na voljo, bo še mogoče, da podjetja kupijo Windows 2003 in nato "nadgradijo" nazaj na 2000 (ang. downgrade), kar bo po trditvah Microsofta možno do aprila 2006. Klik! za izvirno novičko ter Klik! "urnik" Microsoftove podpore.

14 komentarjev

Amiga OS 4.0 On Tour 2003 v Sloveniji

Amiga klub - 7. junija 2003 (sobota) se bo v BOF-u (Building Of Fun v BTC Ljubljana) ustavila mednarodna turneja Amiga OS 4.0 On Tour 2003. Tu lahko iz prve roke izveste več o prihajajočem novem rodu Amig. Dogajanje se bo pričelo s tiskovno konferenco ob 10. uri, sledil pa bo ogled računalnika Amiga One PPC in predpremiernega Amiga OS 4.0 v slovenščini, ki bo možen med 11. in 19. uro. Več podrobnosti o prireditvi lahko najdete na straneh slovenskega Amiga kluba in organizatorja turneje.

10 komentarjev

Microsoft ma vas rad

Microsoft - Očitno nas radi tudi pri Microsoftu malce razvajajo, saj na svojih straneh ponujajo kar nekaj različnih orodij, ki nam lahko še kako olajšajo delo z (Microsoftovim) operacijskim sistemom. Tokrat so nas M$-jevci razveselili z orodjem, ki preskenira operacijska sistema Windows NT 4.0 Workstation in Windows 2000 Professional, ter vam poroča o morebitnih varnostnih nadgradnjah (security patches), ki bi vam utegnile koristiti, "šibkih" passwordov (tukaj Micorosoft gotovo misli na gesla, ki se jih lahko ugani - npr. besede v slovarjih), ter še o kakšnih koristnih stvareh.

3 komentarji