»

Internet se spreminja

Slashdot - Podjetje Arbor Networks bo prihodnji teden predstavilo podrobne izsledke študije o globalnem prometu po internetu, ki so jo izvajali zadnji dve leti. V tem času so analizirali več kot 256 eksabajtov (256 . 1018 bajtov) podatkov, ki so se pretočili po infrastrukturi 110 velikih in geografsko raznolikih kabelskih operaterjev, mednarodnih hrbtenic, regionalnih omrežij in ponudnikov vsebin. Obris izsledkov, ki so ga že objavili, kaže, da se je struktura interneta v tem smislu v zadnjih petih letih drastično spremenila.

Zabeležili so upad prometa po jedru 10 do 12 omrežij tier 1, ki tvorijo hrbtenico interneta. Namesto tega se dandanes večina bajtov seli neposredno od ponudnikov vsebin do uporabniških omrežij. Poleg tega je zanimiv pojav gigantov, ki posrkajo nesorazmerno velike količine pasovne širine. Če je bila ta pred petimi leti razmeroma enakomerno razdeljena med deset tisoče strani, danes 30 največjih strani (Limelight, Facebook, Google, Microsoft itd.) ustvari tretjino vsega...

52 komentarjev

HD-DVD zamuja

Yahoo News - Ravno pred kratkim smo omenjali, da je tudi Pioneer predstavil prvi BluRay pogon. Standardov največji tekmec, HD-DVD pa bo po besedah Toshibe rahlo zamudil, trenutno je napovedan izid po novoletnih počitnicah.

Sprva je bil načrt da bodo mediji, naprave in velika zbirka filmov izšli še pred novim letom, toda po besedah Toshibe sedaj raziskujejo, kdaj bi bil najugodnejši čas za izdajo novega formata. Izid na Japonskem bo ostal nespremenjen, do sprememb prihaja le v ZDA.

Podpora HD-DVD izgleda slaba, saj ga podpira predvsem Toshiba (torej tudi Nec in Sanyo), v Hollywoodu pa HD-DVD zagovarjajo trije studii, ki so dejali, da bo do izida pripravljenih 89 filmov. Vedno več filmskih studiev se odloča za BluRay, saj je le-ta oborožen z vsemi mogočimi proti-piratskimi zaščitami. Zamuda HD-DVD je tolej le voda na mlin BluRay-u, ki očitno počasi, a vztrajno zmaguje to bitko.

Še izvorna novica.

25 komentarjev

Toshiba predstavila nov prototip HD DVD-R

Slo-Tech - Skupina štirih proizvajalcev ( Hayashibara Biochemical Laboratories, Hitachi Maxell, Mitsubishi Kagaku Media in Toshiba Corporation) je danes objavila, da jim je uspelo razviti enoslojni HD DVD-R (15 GB, dvoslojni ima kapaciteto 30 GB), ki ga je mogoče masovno proizvajati na proizvodnih linijah, ki so namenjene izdelavi standardnih DVD-jev. Kot zatrjujejo pri Toshibi, bodo proizvajalci DVD-jev morali proces proizvodnje le minimalno spremeniti.



Hitachi Maxell in Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim, ki sta modifikacijo proizvodnih linij že uspešno preizkusila in potrdila njeno uspešnost, bosta prve HD DVD-R diske poslala na trg spomladi prihodnje leto. Istočasno pa bodo iz Toshibe na prodajne police prišli tudi prvi predvajalniki in zapisovalci omenjenih DVD-jev...

4 komentarji

Disney je izbral Blu-ray

Google News - Vse bolj je jasno, da bo bitka med pomnilniškimi mediji Blu-ray in HD DVD še zelo napeta. Kot smo že nekajkrat poročali, se nekateri izdelovalci enot in medijev odločajo za en, spet drugi za drug standard. Zadnji na spisku "opredeljenih" je Disney, ki bo odslej sedel v upravi združenja razvijalcev Blu-ray. S tem je seveda postalo jasno, na kakšnih medijih lahko pričakujemo vsebino, ki jo ustvarja Disney.

8 komentarjev

Toshiba izdelala dvoslojne nosilce DVD/HD DVD

Google News - Toshiba je v sodelovanju s podjetjem Memory-Tech predstavila nove nosilce. Enostranski dvoslojni nosilec na zunanjo plast, bližjo optični glavi, shranjuje podatke v obliki DVD, na spodnjo pa v obliki HD DVD. Kapaciteta plasti DVD znaša 4,7 GB, HD DVD pa 15 GB. Na srečo bodo medij z lahkoto prebirali tudi obstoječi predvajalniki DVD, seveda samo po zunanji plasti. Kombinacija obeh slojev je mikavna tudi za ponudnike vsebin, saj lahko na sloj HD DVD shranijo film, na DVD pa promocijske posnetke, glasbo ipd.

4 komentarji

Se vojna na fronti BluRay vs. HD DVD šele začenja?

Slo-Tech - Očitno se je v začetku tega tedna začelo premikati na bolje tudi za HD DVD standard, kajti kar štirje večji filmski studiji so podprli standard Toshibe, ki je bil ustvarjen kot naslednik standarda DVD. Paramount, NBC Universal, Warner Bros. and New Line Cinema so s tem podvigom zadali resen udarec Sonyevemu BluRay (za katerega je kazalo da bo iz bitke odkorakal kot zmagovalec). V skupini podpornikov standarda BluRay je sicer veliko podjetji iz področja zabavne elektronike, vendar je med njimi samo en filmski studij in še ta Sonyev - Columbia TriStar Group.

Veliko vprašanje je, če lahko BluRay-u kot standardu sploh uspe brez podpore velikih filmskih studijev - BluRay predvajalnik namreč ni vreden veliko, če ne vrti filmov. Je pa res, da bitka še ni izgubljena, Sony pravkar kupuje studio MGM, poleg tega Walt Disney in 20th Century Fox še nista stopila na nobeno stran.

Očitno je da bo boj še dolg, uporabniki pa lahko samo upamo da ne bomo spet potegnili krajše, tako kot že v...

25 komentarjev

Nov Sharpov Twin Blue Ray Disc/DVD snemalnik s trdim diskom

Slo-Tech - Na današnji dan so pri Sharpu na Japonskem tržišču lansirali snemalnik BD-HD100 Twin Blue Ray s 160 GB trdim diskom in prvi na svetu z izhodom HDMI. Snema na trdi disk ali na enoslojni BD-RE (Blue Ray Rewriteable), DVD-R in DVD-RW. Poleg omenjenih nosilcev medjskega zapisa predvaja še CD, CD-R, CD-RW (audio in JPEG). Ker Blue Ray zagovarja nadaljno podporo MPEG2 in posledično večje medije (25 GB) lahko zaman pričakujemo, da bi podpiral MPEG4 ali vsaj MP3 ;(

Na trdi disk spravi tako do 13 ur in 50 minut programa HDTV ali od 32 ur in 20 minut do 58 ur (SP) klasičnega TV-programa, oz. do 303 ure snemanja glasbe z radia. Na Blue Ray disk s 25 GB lahko posnamemo 2:15 HDTV oz. 5 do 9 (SP) ur klasičnega TV-formata.

Je prvi na svetu z izhodom HDMI (High...

3 komentarji

CD + DVD = DualDisc

Slo-Tech - Združenje vodilnih igralcev na področju izdelave nosilcev digitalnega zapisa namerava ob koncu leta predstaviti nov tip nosilca, imenovan DualDisc. EMI Music, Sony BMG Music Entertainment, Universal Music Group in Warner Music Group obljubljajo medij, ki bo na eni strani CD, na katerem bo posnet glasbeni album, na drugi pa poseben DVD, ki bo vseboval kvalitetnejše posnetke, videospote, slike, intervjuje, besedila skladb in podoben material. DualDisc bomo lahko preskusili že oktobra, brali pa ga bomo lahko z običajnimi predvajalniki plošč CD in DVD. Klik!

Huh, samo da ni že spet kak nov standard zapisovanja na DVD ...

13 komentarjev

Nižje cene DVD-R zgoščenk...

CDR-Info - ...zaenkrat še ne konkurirajo našim cenam! Podjetje Memorex je začelo s prodajo različnih pakiranj DVD-R zgoščenk, katerih cene so nadvse ugodne ( paket treh praznih 4.7 GB DVD-R tako znaša $29.99, kar je približno 7500 sit, torej manj kot damo pri nas za tako količino DVD-R zgoščenk ). Prav tako so znižali ceno enega 4.7 GB DVD-R ploščka z $19.99 na $12.99 ( cca. 3200 sit ), ki pa žal ni ugodnejša od ponudbe pri nas. Tako lahko pri nas, konkretneje v JAE d.o.o., dobimo prazen 4.7 GB DVD-R plošček že za 3000 sit. Pa naj še kdo reče, da je pri nas vse dražje . Več o Memorex-ovi pocenitvi si lahko ogledate na tem linku. Klik!

3 komentarji