»

Srebrna matična plošča

Frosty Tech - Kar takoj moram priznati, da so se proizvajalci matičnih plošč zadnje čase malce umirili in na srečo ni opaziti, da bi kakšen proizvajalec spet nameraval poslati na trg kakšen patetičen in grd primerek, na katerem so narisani beli smeški. Poleg tega pa kar nekaj časa nisem opazil kakšnih matičnih plošč, ki bi izstopale po barvi tiskanega vezja - vendar bo sedaj drugače, saj je podjetje Albatron Technology naznanilo nove matične plošče srebrne barve, ki bodo najverjetneje kar pošteno razveselile moderje. Bojda, da je plošča srebrne barve zato, ker je njena vrhnja plast prekrita s tanko plastjo srebra. Več o tem izdelku tukaj.

2 komentarja

ASUS TUSL2-C

X-Bit Labs - ASUS je poskrbel tudi za lastnike Tualatinov, ki niso zadovoljni s privzeto frekvenco procesorja. Izdal je namreč matično ploščo, ki je narejena posebej za Tualatine. Čeprav podpira Tualatine, je plošča združljiva tudi s prejšnjim generacijam Intelovih procesorjev (Coppermine, Celeron). Plošča je nekakšna izpeljanka CUSL2-C, zato ji je precej podobna. TUSL2-C bazira na i815 B-step chipsetu (posebej prirejeno za Tualatine) in je narejena v ATX formatu. Ima 3 DIMM reže (podpira maksimalno 512MB PC100/PC133 SDRAM-a), 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža in 6-kanalno CMI-8738 zvočno kartico. Ker je ASUS overclockersko podjetje, ploščo krasi nekaj že kar tradicionalnih nastavitev, kot so: Vcore, Vio in spreminjanje FSB (v korakih po 1 MHz). Pa še to: plošča je zaenkrat naprodaj le na Japonskem, njena cena pa se giblje od $128 do $144. Slike te plošče najdete tukaj.

0 komentarjev

Novi BIOSi

Overclockers Australia - Dobro jutro Slo-tech! Ker se mi danes začne šola malo bolj pozno in ker mi ni več do spanja, vam pošiljam nove novice malo bolj zgodaj:
Izšla sta dva nova BIOSa, in sicer za ASUS-ovo CUSL2-C ploščo in Epox-ovo 8K7A+ platko. Prvi BIOS (torej za ASUSa) je čisto običajna verzija (pač nadgradnja) in ni nič posebnega. Bios za CUSL2-C dobite na uradni ASUS-ovi strani.
Overclockerje, ki si lastijo Epoxovo platko, pa bo nov BIOS gotovo zanimal. Ne gre za običajen BIOS, niti za BIOS, ki bi ga uradno izdal Epox, ampak gre za nekakšno skrivno verzijo. Najpomembnejša lastnost tega BIOS-a je, da lahko po novem spreminjamo FSB tudi do 250 Mhz. BIOS je bil že tudi preizkušen in naj bi deloval brez problemov. Če se boste odločili za nadgradnjo, ga (BIOS) dobite tukaj.

0 komentarjev

ASUS BIOS-i

ASUS - Za vse tiste, ki imate ASUS matične plošče. ASUS je danes objavil nove verzije BIOS-ov za CUSL2, CUSL2-LS, CUSL2-M, CUEP2-M, CUSL2-C, CUV4X-LS in CUV4X-E. Torej le hitro odsurfajte sem in si naložite nove BIOS-e! Še pred tem pa vam predlagam, da si preberete članek o pravilnem flashanju BIOS-a. Včeraj je bil objavljen v novicah, najdete ga pa tukaj.

1 komentar

ASUS CUSL2-C Black Pearl

vir: ASUS
ASUS - Yay! Tudi ASUS misli na nas moderje! Drugače si namreč ne morem razlagati izdaje nove matične plošče, ki se od svoje "predhodnice" (popularne CUSL2-C) ne razlikuje po ničemer drugem, kot barvi tiskanega vezja, ki je- uganili ste- črno! Prava stvar za vse srečne lastnike prozornih ohišij (ki jih na žalost v Sloveniji še ni, toda pozor: naš sponzor GlobalCool bo kmalu dobil prvo pošiljko prozornih pleksi ohišij!). Seveda gre za omejeno serijo, in prav zanima me, ali bomo kakšno ugledali tudi v Sloveniji.
Aja, ko smo že pri črnih matičnih ploščah... AOpen, ki se je ravno te dni pojavil v Sloveniji, tudi rad izdaja črne matične...

0 komentarjev

Igričarski sistem za 300 tisoč tolarjev

Sharky Extreme - Še ena novica iz Sharky Extrema. Še en vodič, in tokrat o kupovanju dokaj poceni računalnika za igranje igric.
Tako kot vedno so sestavili dve konfiguraciji, eno Intelovo in drugo AMDjevo. Ohišje je midi tower z 300W napajlnikom. Intelova konfiguracija vsebuje Asus CUSL2-C matično ploščo in retail Pentiuma III 800 na 133 MHz vodilu (zakaj pa to?). AMDjeva pa Gigabytovo mama plato GA-7ZX in Thunderbirda 900. Ostale komponente so: 128MB PC133 rama, 20 GB IBMov 75GXP disk, Geforce 2 MX, Sonyev G200 zaslon, SB live! Value, neke Altec zvočnike, Pioneerjev 16/40 DVDrom. Tipkovnica je že standardno Microsoftova Natural Elite, glodalec pa je prav tako od Microsofta, Intellimouse Explorer. Hja... dobra izbira, a tistim, v katerih je vsaj malo overklokerske duše, bi jaz priporočal, da vzamejo 100 MHz verzijo Pentiuma... Klik!

4 komentarji

I815EP v Sloveniji

Jaz - Glede na to, da te dni v Forumu potekajo živčne debate okoli novih matičnih plošč, bom tukaj malo razjasnil situacijo. Če kupujete novo ploščo za Intelove procesorje, se vam res ne splača več kupovati BX platk. Res je: BX čipovje je legenda in i815E je z overclockerskega stališča samo BX+1/3 AGP delilnik, ampak sprijazniti se je treba, da se BX čipovju izteka življenje. i815E ponuja še precej drugih stvari, ki morda res niso tako pomembne, toda vseeno pripomorejo k boljšem izkoristku sistema. V bistvu je edina pomanjkljivost i815E plošč njihova visoka cena in omejitev količina RAMa na 512MB.
In kot naročeno je Intel izdal EP verzijo čipovja, kateremu so odstranili integrirano grafiko in tako precej znižali ceno čipovja in s tem matičnih plošč. Sicer omejitev 512MB RAMa še vedno ostaja, ampak se bo le malokdo sekiral zaradi tega. Zato vam v vsakem pogledu priporočam nakup kakšne i815EP plošče. V Sloveniji imate trenutno na izbiro:

2 komentarja