»

Googlov semenj znanosti za otroke in mladino

Google - Google organizira prvi globalni sejem znanosti, ki je namenjen otrokom in mladini v starosti od 13 do 18 let. Začel se je včeraj in bo trajal do 4. aprila. Do takrat lahko mladi izberejo in izvedejo projekt ter ga skupaj z dvominutnim videoposnetkom ali predstavitvijo z vsaj 20 prosojnicami, v katerih navedejo hipoteze, rezultate, metode in ostalo nujne potrebne podatke za znanstveno delo, pošljejo na Google. Vse morajo napisati v angleščini.

Maja bo Google objavil 60 polfinalistov, ki jih bodo kasneje zožili v 15 velikih finalistov. Ti bodo dobili letalske vozovnice do Kalifornije, kjer bo 11. julija zaključna prireditev. Tam bodo pred strokovno žirijo predstavili svoje projekte. Ta bo izbrala tri zmagovalce - po enega v vsaki...

4 komentarji

Začetek prodaje Wii na Japonskem in njeno raztelešenje

Reuters - Nintendo je z 2. decembrom lansiral svojo konzolo Wii tudi v svoji domovini, kjer so jo pričakali z tradicionalnimi vrstami. V primerjavi s Sonyem, je Nintendo na Japonskem poslal na tržišče štiri krat toliko konzol: 400.000. Slaba novica za ostali svet je, da bo Wii zaenkrat podpiral predvajanje DVD-jev samo v japonski izvedbi. Konzolo so najprej začeli prodajati na najpomembnejšem svetovnem tržišču: ZDA. Tudi tu so privrženci čakali po več dni v vrstah.

Nintendo, nekdanji prvak med konzolami, ima prednost pred konkurenco v nižji ceni konzole (250 ameriških dolarjev) ter v inovativnem igralnem vmesniku s senzorji za zaznavanje gibanja. Posameznike že skrbi, da se ne bodo igralci v zanosu igre poškodovali.

Skrbijo jih tudi drugi tipi profesionalnih poškodb. Poleg tega se je že našel nesrečnik, ki mu je uspelo v zanosu trenutka strgati varnostni pašček in poškodovati televizor. Podobnih nesreč sedaj že mrgoli na medmrežju.

vir: Reuters

V ZDA so se takoj našli radovedneži,...

17 komentarjev

Umetna kri boljša od prave?

Popular Science - Podjetje Northfield Laboratories je predstavilo PolyHeme, sintetično snov, ki naj bi nadomeščala hemoglobin v krvi. Snov je sposobna 40-krat večje absorpcije kisika, kar naj bi potencialno rešilo mnogo življenj poškodovancev, izgubljenih med operacijami zaradi pomanjkanja tega plina v možganih. Vse skupaj sicer ni tako svetlo, kot se sliši, saj ima visoka koncentracija kisika v telesu lahko po določenem času tudi negativne posledice, ki pa vendar niso tako izrazite kot ugodni učinki uporabe nadomestka hemoglobina. Omenjeni izdelek se po podatkih iz izvornega članka že preizkuša na ljudeh, kdaj in če sploh bomo videli njegovo široko uporabo, pa zaenkrat še ni znano.

24 komentarjev

Najslabše službe v znanosti

Slashdot - Prav gotovo nekaj bralcev Slo-Techa ne mara svoje službe iz takšnega ali drugačnega razloga. Kaj pa si mislite o ubogi duši, ki je morala celo poletje v imenu znanosti hoditi po smetišču?

Popular Science je že drugič zapovrstjo oznanil najbolj zanič službe v znanosti. Na seznam so se uspeli uvrstiti nabiralec klopov, arheolog v Iraku ter še mogoče kakšna nenavadna zadolžitev. Ogledate pa si še lahko lanske "zmagovalce".

A še vedno mislite, da je vaša služba zanič?

7 komentarjev

Optimalizacija tiskalnika

Tweak3D - Tweak3D, stran ki se ukvarja bolj ali manj s tweakanjem komponent (ma nemoj) je pripravila še en članek. Tokrat o izboljšavah vašega tiskalnika... Overclockanju, bi lahko rekli . Našli boste malodane vse, od nasvetov, da morate redno čistiti in naravnavati glave, prek tega da morate celo UPORABLJATI dodatne nastavitve, do tega kako se optimalizira spool. Kar zanimivo branje.

1 komentar