»

Anti-Spam Alliance, drugič

Slashdot - CNet News poroča, da se je Anti-Spam Alliance, združba firm, ki vključuje Microsoft, America Online, EarthLink in Yahoo, odločila dati na sodišče kup novih tožb proti raznim pošiljalcem spam pošte.

To je že drugič, da se je to združenje odločilo za boj proti spam pošti s pomočjo sodišč. Prvič so vložili tožbe že v marcu. Glavno presenečenje oz. novost v tej novi rundi tožb pa je AOLova vložitev tožbe proti spamerjem, ki pošiljajo svoje reklame po raznih Instant Messenger omrežjih. Ta spam, katerega pogosto imenujejo tudi spim, se do sedaj sicer še ni tako zelo razpasel, toda bi pa po AOLovih trditvah naj postal precej hitro zelo opazen in so zato vložili "preventivno" tožbo.

Gotovo se sedaj že vprašate, kakšno korist bomo imeli od tega. Dejansko je skupek prvih tožb že zagotovil rezultate, saj je bil prvi primer končan v začetku tega meseca in s poravanavo. Primer je prišel do zaključka v Massachusettsu, kjer se je podjetje DC Enterprices strinjalo s plačilom 25.000 $,...

12 komentarjev

Grafična zgodovina nezaželene elektronske pošte

Slashdot - Raymond Chen, sicer zaposlen v Microsoft-u, je shranil vsako nezaželjeno elektronsko sporočilo, ki ga je prejel na službeni elektronski naslov od leta 1997. Iz kopice pošte je na koncu sestavil grafični prikaz vsega spam-a ter virusov. Tu na kratko pa še nekaj superlativov:
  • Prvo arhivirano sporočilo - 22. april 1997
  • Največje sporočilo - 1,3 MB, s precej slikami in teksta
  • Najmanjše sporočilo - 372 bajtov
  • Najslabši dan glede na količino spam-a po velikosti: 8. januar 2004
  • Najslabši dan glede na količino prejetega spam-a: 22. avgust 2002
  • Najslabši dan glede na velikost in količino virusov: 24. avgust 2003 - zmagovalec tako po velikost (1,7 MB) kot tudi po količini (49)
Ko je Raymond vse skupaj seštel, je prišel do približno 19000 nezaželjenih sporočil s skupno velikostjo 227,6 MB, ter 3500 virusnih sporočil s skupno velikostjo 61,8 MB.

24 komentarjev

Množične aretacije Zloglaševalcev™

Slo-Tech - V Ameriki so v preteklih dneh aretirali in kaznovali veliko skupino pošiljateljev nezaželene elektronske pošte, tatov identitet in zločincev drugih zvrsti na informacijskem področju. Kljub temu, da je minilo že tri četrt leta odkar so v ZDA sprejeli zakonodajo, ki prepoveduje zlorabo elektronske pošte v oglaševalske namene, je delež spama iz 58 odstotkov vse njihove e-pošte narasel na 65. Klik!

15 komentarjev

Uporabniki ne ločijo spama od navadne pošte

Slashdot -

O nezaželeni elektronski pošti, o spamu, je bilo v zadnjem času prelitega že toliko črnila, da bi pričakovali, da vsak uporabnik e-pošte ve, kaj je spam. Zaplete pa se pri ločevanju. Rezultati raziskave, ki so jo vodili pri MailFrontier Inc., so šokantni. Uporabniki kar v 28 odstotkih niso prepoznali spama oz. so ga identificirali kot pristna sporočila.

Dobro pripravljen spam, ki je bil na las podoben PayPalovi pošti, je prelisičil 31 odstotkov uporabnikov. Po drugi strani je petina uporabnikov označila pristno PayPalovo potrdilo o plačilu, ki ne zahteva nobenih osebnih informacij, kot spam. Sporočilo Federal Trade Commission je polovica uporabnikov napačno označila kot spam. Rezultati so alarmantni, pravijo, vendar pričakovani. Slashdot.

Za Slo-Techovce pa še preizkus znanja. Pravilno identificirate vso pošto?

26 komentarjev

Trillian: Bejž preč!

ZDNet - Kakor sem bil vajen dokaj tolerančnih člankov na ZDNet-u, pa me je dotični nemalo presenetil -- verjetno zaradi uporabljenega ('ameriškega'?) tona.

Skratka, avtor se zgraža nad vsemi (ter nas imenuje kiberjokice), ki si upamo sploh reči besedo čez AOL, ki blokira dostop do IM omrežja preko programčka Trillian. AOLovo uradno stališče je, da v zadnjih tednih ni preprečeval dostopa z uporabo omenjenega klienta, pač pa zgolj 'odpravljal hrošče' (hehe, Trillian -- hrošč). Na drugi strani, pa je odpravljal 'hrošče' (hehe, AOLove varnostne blokade) razvijalec Trillian. Tehnično gledano, je IM programček vdiral v gigantovo omrežje. No, dejstvo pa je, da je AOLovo omrežje dejansko AOLovo in ne neko javno dobro, ki služi tudi z oddajo oglasnega prostora (katerega pa Trillian lepo ignorira -- beri: odpravi kot hrošča). Kaj čmo, Trillian je zajedalec, parazit. Klik! Kaj menite?...

11 komentarjev