»

Izšel LiVES 1.0.0

LiVES v akciji.

Slo-Tech - Prejšnji teden je po sedmih letih razvoja izšel LiVES 1.0.0. Gre za odprtokodni urejevalnik videa, ki omogoča tudi VJ-ing oziroma izdelavo in miksanje videa v realnem času.



Program je na voljo v okolju Linux, BSD, openMosix in Mac. Uporabniki okolja Windows lahko uporabijo dyne:bolic živi CD, za Ubuntu pa so na voljo že pripravljeni namestitveni programski paketi.

Mimogrede, za osnovno urejanje je v Linuxu na voljo program Kino, ki omogoča tako zajem videa iz digitalne kamere, kot tudi osnovno rezanje in lepljenje ter uporabo efektov pri prehodih. Zahtevnejši uporabniki pa lahko posežejo po Kdenlive ali Cinelerri. Poskrbljeno je tudi za vse, ji želijo izdelati video DVD (tim. DVD...

19 komentarjev

Izšel VLC 1.0.0

Slo-Tech - Po dolgih letih razvoja je danes končno izšla 1.0.0. različica programa VLC (VideoLAN Client). VLC je odprtokodni predvajalnik multimedijskih datotek, ki poleg predvajanja različnih formatov datotek omogoča tudi oddajanje preko omrežja (ang. streaming) ter snemanje na disk. Nova različica podpira številne kodeke (tudi HD codeke, vključno z Blu-Ray, Real Video 3.0 in 4.0) ter številne datotečne formate.

Program je brezplačno na voljo za okolja Linux, Windows, Mac OS X, BeOS, Syllable, BSD, MorphOS, Solaris in Zaurus. Zagnati ga je mogoče tudi iz USB ključka (kot mobilno aplikacijo).

VLC je odličen odprtokodni izdelek, ki pravzaprav nima resne konkurence, zato ga lahko le priporočamo.

116 komentarjev

Saj ni res, pa je

Slo-Tech - Eni pravijo, da je zmrznil pekel, drugi, da je gorenc sosedu posodil jurja, tretji, da zunaj čaka miljon opic, ki se hočejo pogovoriti o pravicah za Shakespeara. A za izračun neverjetnosti dogodka, o katerem je govora v tej novici, bi morali zmnožiti neverjetnosti vseh prejšnjih in dodati še najmanj dva čajnika vroče vode s pripadajočim čajnim pecivom. Pa še vedno ne bi prišli blizu!

Izšel je Debian 3.1 Sarge.

Nova različica prinaša glede na prejšnjo stabilno (Woody) boljši namestitveni program (tudi v slovenščini!) ter podporo za jedro 2.6.x.

Ostali programski paketi so - KDE 3.3, GNOME 2.8, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.1.11a, GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), Apache 2.0.54, Samba 3.0.14 ...

Dolpoteg če imate Internet dostop ob namestitvi oziroma preko Bittorenta.

P.S.: Prvič na Slo-techu so hkrati tri novice na isto temo čakale na potrditev - sporhetC, germa, najpodrobneje pa...

39 komentarjev

Pekel, pardon, Sarge je zmrznil!

Slashdot - Preskusna veja Linuxove distribucije Debian, imanovana Sarge, je zamrznjena, kar pomeni, da so možne le še ročne posodobitve izdaje. Torej bo distribucija deležna le še redkih novih zmogljivosti in v kratkem lahko pričakujemo prvo uradno izdajo Debianove stabilne veje po treh letih. Razlog za počasnost izdajanja se skriva v podpori številnim arhitekturam (11) in velikemu številu programskih paketov - 9000 (oh, kako nekoristen podatek, če ne povemo, koliko paketov ima npr. Windows; a kdo ve?).

55 komentarjev

Bo Debian izhajal pogosteje?

ZDNet - Tudi pri Debianu so končno ugotovili, da je čas med njihovimi stabilnimi izdajami (Woody ima že skoraj 3 leta staro brado) absolutno predolg, zaradi česar jim tudi najzvestejši uporabniki uhajajo na druge distribucije Linuxa. Pravzaprav tako meni večji del kandidatov za položaj Debian Project Leader, ki se bodo 11. aprila pomerili za glasove 945 razvijalcev Debiana. Ena od zavor je tudi veliko število podprtih arhitektur. Prihajajoča izdaja Sarge tako utegne biti zadnja, ki bo podpirala kar 11 arhitektur, že naslednja (s kodnim imenom Etch) bo morda podpirala le še i386, AMD64, IA64 in PowerPC.

6 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0r3

OSNews - V času pričakovanja nove stabilne različice Sarge je izšla prenovljena izvedba sedanje stabilne različice distribucije Debian, ki je znana tudi pod imenom Woody. Že tretja izvedba Debiana 3.0 odpravlja varnostne pomanjkljivosti in tudi nekatere kritične napake. Če ste sistem nadgrajevali preko security.debian.org, ne boste občutili večje razlike. Za stabilne različice Debiana je značilno, da vsebujejo starejšo programsko opremo, ki je dobro preskušena in nadvse primerna za strežnike.

Demonstracija stabilnosti: KDE 2.2.2, Mozilla 1.0.0, Evolution 1.0.5, Gimp 1.2.3 ...

In še zanimiva pot do nameščenega Debiana.

9 komentarjev

UserLinux izdal prvo javno različico

OSNews - UserLinux, na Debianu temelječa distribucija Linuxa, ki želi preprečiti pohod komercialnih distributerjev in ponuditi povsem brezplačen, odprt, stabilen, varen in zmogljiv Linux, je prvič uradno na voljo za prenos s spleta. Prva beta-različica je sicer izšla z zamudo, a na srečo z minimalno, tako da lahko že zdaj prenesete sliko ISO, ki obsega vsega 4,5 MB. Sistem zaženete z zgoščenke, tako kot pri Slo-Tech Linuxu ali običajni namestitvi operacijskega sistema. Med namestitvijo se paketi prenašajo s spleta, tako da je zagotovljena ažurnost programja. Klik!

5 komentarjev

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Kiberpipa - Delavnica Slo-tech Linux, prvi koraki, Jure Čuhalev
20.5. Četrtek ob 18:00, trajanje: 4h, v Kiberpipi

Slo-Tech Linux je prerojena slovenska distribucija Linuxa, ki je v aprilu doživela novo različico 2.0. Čeprav je po svoji zasnovi namenjena predvsem delu neposredno s CD-ja, se je je prav tako mogoče namestiti na disk kjer se prelevi v čistokrvni Linux sistem (Debian).

V predavanju o izzidu so bile orisane nekatere pomembnejše tehnične novosti in orodja, ki smo jih vgradili v distribucijo z namenom čim bolj približati svet linuxa novim uporabnikom.

Tokratna delavnica pa bo namenjena začetnikom, ki se z Linuxom srečujejo prvič, ali drugič. Ogledali si bomo kako deluje logika namiznega sistema KDE v povezavi z našim nadzornim središčem ter kako nam lahko ostale funkcije, kot so zagon iz USB diska ali pa namestitev na disk olajšajo vsakodnevni boj z računalnikom.

Delavnica je brezplačna. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti na gandalf@owca.info. Torej, Linux novinci,...

8 komentarjev

Debian, -a m.: konzervativen, počasen, preudaren

Slashdot - Razvijalci Debian GNU/Linuxa so sprejeli sklep o dopolnitvi svoje "Družbene pogodbe", ki je nekakšna definicija projekta Debian, tako da bo še bolj prost, kot je bil do zdaj. Anthony Towns, vodja izdaj najbolj proste izmed velikih distribucij, je tako sporočil, da bodo nekateri pomembni deli dokumentacije in programske opreme pred izdajo naslednje različice odstranjeni iz Debiana. Poleg tega bo sprememb deležen tudi namestitveni program in kot vse kaže bomo na naslednjo stabilno različico (Sarge) čakali do leta 2005. Klik!

1 komentar

Debian bo obdržal "non-free"

Slo-Tech - Kot smo že poročali, se je nekaj razvijalcev Debiana, priljubljene distribucije Linuxa, odločilo predložiti opustitev skupine programskih paketov "non-free", ki ji pripadajo paketi z neustrezno licenco, ki ni v skladu z načeli Debiana. Slab mesec po predlogu so na voljo rezultati volitev.

Kljub "prostosti" in "odprtosti" omenjene distribucije Linuxa, predlog ni dobil zadostne podpore. Potreboval je kar tričetrtinsko večino, dobil pa ni niti navadne. Seznam glasovalcev in rezultati glasovanja.

1 komentar

Neonke

Dan's DATA - Računalničarji so že od nekdaj radi vtikali razno razne neonke v računalnik. Te stvarce so nadvse primerne za olepšanje povprečno dolgočasnega računalnika. Tako pravi tudi Dan, ki se je malce poigral z raznobarvnimi neonkami. Njegov članek najdete tukaj.

0 komentarjev