»

Izšel je pgAdmin III 1.4.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica programa pgAdmin III, zelo zmogljivega odprtokodnega orodja za delo z PostgreSQL podatkovnimi zbirkami. V inkarnaciji 1.4.0 program, ki teče na sistemih Windows, Linux, FreeBSD, Mac OS X ter Solaris, prinaša naslednje izboljšave in bonbončke:
  • podpora za Slony-I
  • podpora izvajanju opravil glede na urnik
  • podpora prihajajočemu PostgreSQLu 8.1:
    • nadzor autovacuuma
    • vloge
    • shranjeni postopki (oz. funkcije brez parametrov)
    • pripravljene transakcije
  • omogoča dodajanje strežnika, ne da bi se bilo potrebno nanj povezati
  • omogoča izbiro povezave v orodju za ročno delo s poizvedbami
  • podpora unix domenskim vtičnicam (po domače unix domain socket)
  • popolnoma nov grafični izgled
  • obvesti uporabnika, ko se v neaktivnem oknu v orodju za delo s poizvedbami konča izvajanje poizvedbe
  • grafičen prikaz rezultatov, ki jih izpljune EXPLAIN
  • in še mnogo drugega...
Prenos izvorne kode in pripravljenih paketov je na voljo na domači strani PostgreSQL.

1 komentar

Pipin Odprti termin: Pingo 4

Slo-Tech - Tokrat v torek, 18. oktobra ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predstavljamo Pingo Linux - slovenska distribucija Linuxa. Gre za preprost, poslovenjen in uporabniku prijazen operacijski sistem, ki temelji na najbolj popularnih odprtih distribucijah podjetja Red Hat in projekta Fedora. Predstavili ga bodo sami avtorji.

Pingo Linux združuje poslovenjeni namizji KDE in GNOME, poslovenjeno pisarniško zbirko OpenOffice.org, spletni brskalnik in poštni program Mozilla, poslovenjen namestitveni program, multimedijske aplikacije in orodja za upravljanje s sistemom.

Predstavljene bodo novosti najnovejša različice Pingo 4. Poleg tega bodo razvijalci demonstrirali reševanje najbolj pogostih težav s katerimi se uporabniki srečujajo pri vsakodnevnih opravilih. Obiskovalci bodo prejeli distribucijo na medijih CD in DVD.

12 komentarjev

POT: Brezžična omrežja

Slo-Tech - V torek, 26. aprila, na predvečer dneva upora, bo na Pipinem Odprtem Terminu ob 19.00 predstavljena ena bolj odmevajočih družbenobuditeljskih tehnologij zadnjih let - brezžična omrežja wi-fi. Predaval bo Rok Papež:

Dandanes mrežni kabli niso več v modi. K prenosniku obvezno sodi brezžični vmesnik, ki se skozi množico standardov povezuje na dostopne točke. K zahtevnosti povezave še dodatno pripomorejo različni varnostni standardi, ki jih redno zamenjujejo varnejše različice. Predavanje bo odgovorilo na pogosta vprašanja začetnikov glede izbire brezžične mrežne kartice, na podporo katerih protokolov morajo pazit in kako vse skupaj usposobiti pod prostim operacijskim sistemom Linux. Vabljeni!

11 komentarjev

Predstavitev novega Pinga - 3.1

Slo-Tech - Torej kot verjetno večina ve, je Linux distribucij malo morje, nekatere pa ustvarja celo naše gore listje ... Slo-tech Linux, Slix in seveda Pingo!

Pingo je tisti, ki ste ga morda že srečali na nekaterih računalnikih v slovenskih osnovnih šolah. Pingo je pred kratkim dočakal svoj 3.1 rojstni dan in ob tej priložnosti bo eden od njegovih očetov - Aleš Košir, predstavil kaj se s Pingom dogaja, kje je in kam gre.

To se bo zgodilo v sredo 12. januarja ob 19.00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Preden kdo vpraša, predstavitev je seveda brezplačna, vsak udeleženec pa prejme tudi komplet CDjev ali DVD te distribucije (tudi to brezplačno).

Pingo ima med slovenskimi distribucijami Linuxa najdaljšo tradicijo, a se večkrat letno pomladi z novostmi, ki jih prinasajo nove izvirne različice paketov in posodobljeni stabilni prevodi v slovenščino. Pingo ponuja predvsem celovit sistem za domačo uporabo. Njegovi paketi so medsebojno usklajeni in večinoma poslovenjeni. Združuje tako orodja za...

8 komentarjev

POT: Ureditev datotečnega sistema v Linuxu

Slo-Tech - V torek, 30. novembra, ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin. Tokrat se predavanje vrača nazaj v odprtokodne vode in sicer naravnost v skrivnosti in pasti ureditve datotek znotraj datotečnega sistema v Linuxu.

Uporabniki se pri prvem srečanju z Linuxom pogosto sprašujejo čemu je datotečni sistem razdeljen na mnogo ločenih delov, ki jih je na prvi pogled zelo težko upravljati. V predavanju bodo predstavljeni zgodovinski razlogi za takšno razdelitev ter kratek povzetek vsebine vsakega imenika. Predava Jure Čuhalev v tem spletnem brlogu bolj poznan kot Gandalf, ata Slo-tech Linuxa.

22 komentarjev

Dva Linuxa na en mah

Kiberpipa - V prihajajočem tednu gostimo v Kiberpipi izida in predstavitvi kar dveh slovenskih distribucij Linuxa, ki sta "živi", saj se zaženeta kar iz pogona CD in namestitev na disk ni potrebna.

Najprej bo na Pipinem Odprtem Terminu v torek 26.10 ob 19.00 predstavljena nova različica Slo-tech Linux 2.1:
Ekipa Slo-Tech Linuxa bo predstavila novo različico te priljubljene slovenske žive distribucije. Tako si bomo ogledali posodobljen uporabniški vmesnik in novo programje. Predstavljena pa bo njegova uporabnost kot orodje za domačega uporabnika. Obiskovalci bodo lahko dobili tudi svojo kopijo zgoščenke.

V sredo ob 19.00 pa bo ekipa Ljudmile predstavila Slix 2.0:
Bistvene novosti nove različice so:
- Shranjevanje namizja na oddaljen računalnik
- Odlična podpora za vektorsko grafiko
- Agregator novic RSS
- PostgreSQL vmesnik za OpenOffice
- Skupinski koledarji v Mozilli
- Internetni radio katalog ShoutCast
Najprej bo potekala predstavitev, potem pa bodo udeleženci imeli priložnost, da...

17 komentarjev

Predavanje: Slo-Tech Linux

Slo-Tech - V petek, 9. aprila 2004, bo ob 19.00 na Kersinkovi 6 v Kiberpipi uradna predstavitev Slo-Tech Linuxa. Jure Čuhalev bo predstavil razloge, zakaj je nova slovenska distribucija Linuxa nadvse primerna za veliko večino uporabnikov.

Sočasno bo izšla tudi predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2, ki je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke. Klik!

24 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

V vednost adminom

Slo-Tech - Koci nam sporoča sledeče:
27.09.2001 bo v Koloseju v Ljubljani predstavitev in tiskovna SLO Office XP . Kot so mi sporočili (delam kot novinar na enem izmed časopisov) bodo na predstavitvi na voljo tudi tesne različice Officov. Predlagam vam, da greste na predstavitev in poveste da boste o njih pisal na Slo-techu. Zagotovo vam bodo dali kakšno verzijo. Podobna predstavitev bo tudi februarja, ko bodo izšli Slovenski Windows XP, točne ure obeh predstavitev pa vam, če vas seveda zanima, še sporočim.
V napad na zastonjski Office XP.

9 komentarjev