»

Resnica o Suprnova.org

Slashdot - Sloncek je po enem letu molka končno razkril resnico o dogodkih, ki so vodili k zaprtju - največje strani z bittorrent povezavami Suprnova. Poroča, kako so nekega dne na njegova vrata potrkali slovenski policisti in mu zasegli 2 računalnika in kup ostale opreme. Sledilo je pol leta vlačenja po slovenskih sodiščih, dokler naši vrli organi postopka niso ustavili in mu stvari celo vrnili. Ampak najbolje, da si preberete sami.

137 komentarjev

Strežniki Indymedie vrnjeni

Slashdot - Slashdot poroča, da so ameriški pravosodni organi obvestili predstavnika podjetja Rackspace, da bodo zaplenjene strežnike vrnili. Še vedno pa ni uradno jasno, kdo je strežnike zaplenil in zakaj.

Prvo preverjanje je sicer pokazalo, da so vrnjeni trdi diski originalni (da torej niso zamenjani z drugimi), kljub temu pa jih bodo tehniki Indymedie obravnavali kot "kompromitirane", saj niso prepričani, da nanje niso bili naloženi kakšni čudni programi. Spletne strani Indymedie bodo zato dostopne z manjšo zamudo.

3 komentarji

Ameriško sodišče zaseglo Indymedijin strežnik v Veliki Britaniji

Slo-Tech - Včeraj je ameriško zvezno sodišče izdalo sodno odredbo, s katero so ponudniku dostopa do interneta Rackspace ukazali, naj jim izroči enega izmed strežnikov organizacije Indymedia.org. Indymedia je neodvisni medijski center, ki večinoma medijsko pokriva dogodke, ki jih ostali ("mainstream") mediji pogosto namerno spregledajo, kritični pa so tudi do omejevanja pravic posameznikov v ZDA (Patriot Act), v preteklosti pa so precej pozornosti namenili tudi volilnim prevaram v ZDA v zvezi s primerom Diebold.

Podjetje je sodno odredbo izpolnilo, kar pa ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi šlo za zaplembo strežnika, ki se je nahajal izven ZDA. Konkretno - v Veliki Britaniji. Podjetje Rackspace ima sicer svoje poslovne prostore tako v ZDA, kot v Veliki Britaniji.

Morda je pri vsem skupaj še najmanj nenavadno to, da Indymedia sploh ne ve zakaj so jim zaplenili strežnik, saj je bila sodna odredba izročena podjetju Rackspace, katerega predstavniki pa ne smejo nikogar obvestiti o vsebini...

33 komentarjev

Zavajanje se ne izplača, vsaj ne z Microsoftom

Slashdot - Da se zavajanje ljudi z registracijo domen, podobim Microsoftovi, ne izplača, je pred časom ugotovil še najstnik Mike Rowe, sedaj pa na podlagi skoraj 4 milijone dolarjev težke kazni še Daniel Khoshnood.

Le-ta je preko domene windowsupdate.com ponujal prenos orodne vrstice, ki mu je posledično prinašala denar od sponzorjev. Microsoft so v tem primeru bolj kot način služenja zmotila elektronska sporočila, v katerih je Khoshnood oglaševal svojo stran, poroča Slashdot.

Kot pravijo na Slashdotu, ni znano, ali je dodatek res izpolnjeval nalogo, namreč nameščanje varnostnih popravkov.

3 komentarji

Big Brother is coming?

eon.si - Eon.si poroča, da naj bi ameriški pravosodni minister John Ashcroft - ki zagovarja poostren nadzor nad vsemi tujci, ki prihajajo v ZDA - zagovarjal jemanje prstnih odtisov, fotografiranje in preverjanje preteklosti turistov, poslovnežev in drugih obiskovalcev ZDA, ko le-ti pridejo na mejo.

Ameriški liberalci, ki so proti tej ideji že protestirali, so prepričani, da se FBI ne bo omejil le na terorizem, ampak da obstaja nevarnost da bi zbirali podatke tudi o drugih zadevah. Recimo o ljudeh, ki nasprotujejo politiki ZDA ali NATU, lahko pa bi stvar zavila tudi v kakšno indutrijsko špijonažo.

Vprašanje je tudi kako je takšna zadeva sploh tehnično izvedljiva, a kljub vsemu ne smemo pozabiti da je Evropska unija na Nizozemskem letališču Shiphold poizkusno uvedla prepoznavo oseb s pomočjo skeniranja mrežnice.

4 komentarji