»

Največ lun v našem osončju ima po novem Saturn

vir: Carnegie Institution for Science

vir: Space
Space - Potem, ko so znanstveniki z novimi opazovanji našteli dvajset novih naravnih satelitov okoli Saturna, je ta v njihovem skupnem številu z 82 proti 79 premagal do sedaj vodeči Jupiter. Novoodkrite lune so precej oddaljene od površine Saturna - ena med njimi je celo njegov najoddaljenejši satelit - in imajo okoli 5 km premera. Po ocenah znanstvenikov so nastale približno štiri milijarde let nazaj, ko so se mimoleteči asteroidi in kometi ujeli v gravitacijsko polje našega drugega največjega planeta.

Odkritje je posledica ponovne obdelave fotografij, ki jih je že pred kakim desetletjem zajel teleskop Subaru na Havajih. Z algoritmi so vnovič primerjali posnetke napravljene v različnih časovnih obdobjih in na novo razločili med zvezdami in galaksijami v ozadju ter Saturnovimi sateliti. Zanimivo je, da imajo samo tri nove lune t. i. napredno oz. progradno orbito, pomeni, da okoli planeta krožijo v isti smeri kot se vrti sam, preostalih 17 pa retrogradno.

Omenjena sedemnajsterica sodi v

3 komentarji

Cassini preživel spektakularen spust skozi Saturnove obroče

NASA - Vesoljska sonda Cassini je preživela prvo izmed 22 prečkanj ravnine Saturnovih prstanov, so sporočili iz NASE. Prečrkanje s hitrostjo več kot 100.000 kilometrov na uro relativno na Saturn, je izvedla včeraj, danes ob 8.56 uri zjutraj pa se je ponovno oglasila Zemlji in že začela pošiljati prve fotografije Saturna in prstanov s tako majhne razdalje.

NASA je Cassini-Huygens izstrelila davnega leta 1997 in ga usmerila proti zunanjemu delu osončja. Plovili sta se ločil konec leta 2004, ko se je Huygens usmeril proti Saturnovi luni Titan, kjer je 14. januarja 2005 tudi uspešno pristal. Cassini je nadaljeval opazovanja Saturna, sedaj pa mu je začelo zmanjkovati goriva. NASA je zato začela sklepni del misije, ki se bo končala 15. septembra letos s kontroliranim padcem na Saturnovo površino. Zanimiv je tudi razlog zakaj -...

21 komentarjev

Gospodar prstanov

Slashdot - Slashdot je za vse "hardcore geeke" objavil zanimivo novico. Če bo šlo vse po sreči, boste namreč lako svojo zaročenko (ali zaročenca) kmalu razveselili z "brezžičnim prstanom", ki je pravzaprav Wi-Fi detektor v obliki prstana. Ko bo razvoj dokončan, naj bi ta izdelek izgledal nekako takole:

Prstan bo vseboval več barvnih diod, ki bodo ponazarjale prisotnost Wi-Fi-omrežij, ali je omrežje zaprto ter ali uporablja šifriranje. Vsekakor bo na razvoju (predvsem dizajna) potrebno še kar konkretno delati, saj prvi prototip (ki pa deluje!) trenutno izgleda takole:


Draga, bi se poročila z mano? Če boš postavil Wi-Fi samo zame, dragi ...

19 komentarjev

Cassini dosegel Titan

Slashdot - Danes, 27. 10., bo sonda Cassini-Huygens naredila prvi prelet Saturnove lune Titan - ob približno 16:30. Prvi podatki bodo zaradi zamika začeli prihajati šele okoli druge ure zjutraj, na voljo pa bodo v živo preko NASA TV.

Če si želite ogledati slike v večji ločljivosti ali za dlje, bodo le-te na voljo v neobdelani obliki takoj po prejetju. Če pa si želite lepših in že obdelanih slik pa boste morali počakati do jutri, ko bodo na voljo slike namenjene novinarjem. Na voljo so tudi že podatki o opazovanjih, ki se bodo izvedla pri tem preletu - v tej datoteki PDF ali pa v tej animaciji.

Sonda Cassini-Huygens je do sedaj odkrila že kar nekaj novih pojavov ter razkrila več zanimivosti o drugem največjem planetu našega osončja, zato se znanstveniki nadejajo še nadaljnih uspehov. Posebno takrat, ko naj bi se v decembru na površje Titana spustila sonda Huygens, ki zaenkrat še varno počiva v notranjosti Cassinija.

4 komentarji

Odkrit nov prstan okrog Saturna

Slashdot - Kot poroča BBC, naj bi znanstveniki s sondo Cassini odkrili nov prstan okrog Saturna in enega ali dva predmeta, ki krožita okrog slednjega. Kaj je neznani predmet, še ni poznano, vendar pa ima, če je luna, premer 4 do 5 km in se nahaja 1000 km od najbolj oddaljenega Saturnovega prstana. Novo odkriti prstan je širok tristo kilometrov in je na notranji strani F-prstana, najbolj oddaljenega Saturnovega prstana.

1 komentar

Se Space Shuttlom bliža konec?

Slashdot - Po tem, ko je NASA 1. februarja 2003 izgubila enega izmed svojih vesoljskih plovil, tokrat celotnemu programu grozi veliko večja nevarnost - orkan. Slednji, imenovan 'Frances', ima tako veliko možnosti, da na svoji poti prečka Kennedeyjev vesoljski center, katerega oprema je zelo ranljiva, saj strehe starejših zgradb prenesejo le 170 km/h, medtem ko novejše zgradbe zdržijo hitrosti vetra 180 km/h. Tako je nastalo precej polemik, da bo ameriški vesoljski program z 'vesoljskimi čolnički', če bodo zgradbe utrpele hujšo škodo, ukinjen. Klik!

Tako nam ostane le upanje na najboljše ...

22 komentarjev

Slika dneva

Slashdot - Po vzoru mnogih spletnih strani, časopisov in še česa tudi NASA dan za dnem objavlja sliko dneva. Seveda so se omejili na svojo stroko, tako da posnetek imenujejo kar astronomska slika dneva. Včeraj so objavil prav nenavaden posnetek, ki je pravzaprav kompozicija več fotografij Zemlje iz vesolja ponoči. Posebej zanimivo je, da se razločno vidi poseljenost in razvitost našega planeta, saj se večja mesta zaradi nočne razsvetljave lepo svetijo. Na voljo so tudi slike z visoko ločljivostjo, do velikosti celo 40 MB (tiff). Klik!

Če dobro pogledate, boste videli celo Ljubljano. Spodnjega Dupleka pa se ne vidi.

34 komentarjev

Dve novi Saturnovi luni

Plovilo Cassini-Huygens

Slashdot - Ameriška vesoljska agencija NASA je na Saturn poslala vesoljsko plovilo Cassini-Huygens, ki je 30. junija letos začelo krožiti okoli drugega največjega planeta v našem osončju. Plovilo je presenetljivo odkrilo dve novi majhni luni s premerom 3 oz. 4 kilometre. Število Saturnovih lun je tako naraslo na 33, 31. pa je bila odkrita lansko leto. Decembra bo sonda Huygens zapustila Cassini in začela raziskovati skrivnostno luno Titan, ki je večja celo od Merkurja!

2 komentarja

MP3 v surrond zvoku

Slashdot - Vsi poznamo revolucionarno tehnologijo MP3, ki je omogočila širšo distribucijo glasbe ter posledično razmah peer-to-peer (P2P) scene. S svojim "okrajšanjem" najvišjih in najnižjih delov skladbe (s tem mislim na zvočne frekvence), ki jih človeško uho ne sliši, je namreč glasba postala toliko manj megabajtno obsežna, da se je lahko prosto prenašala po internetu - a o legalnosti takšnega početja kdaj drugič [:D] ).

A večina pravih ljubiteljev glasbe še vedno prisega na različne druge metoda shranjevanja glasbe zaradi tega ali onega razloga, in verjetno je eden izmed teh razlogov tudi pomankanje prostorskega zvoka. A kot poroča BBC News, tudi to ne bo več dolgo ovira, saj so znanstveniki Fraunhoferjevega inštituta iznašli način, kako z minimalno količino dodatnih informacij računalniku dopovedati, iz katere smeri naj izvira zvok.

Tako bo zvok že med shranjevanjem v digitalno obliko opremljen z nekaj dodatnimi biti (ali bajti), v katerih bodo zapisane informacije o lokaciji zvoka v...

15 komentarjev

Japonski superračunalnik napoveduje vremenske ujme

Računalniška simulacija

vir: BBC
BBC - Največji superračunalnik, ki je sicer lociran na Japonskem, te dni predstavljajo strokovnjakom na tridnevnem simpoziju o podnebju v Cambridgeu v Veliki Britaniji, poroča BBC.

Superračunalnik, ki deluje že od marca 2002, je najzmogljivejši na svetu, uporabljajo pa ga za napovedovanje orkanov, vročinskih valov in podobnih vremenskih nevšečnosti. Zavzema površino kar štirih igrišč za tenis, znanstveniki pa pravijo, da bomo lahko z več podobnimi napravami uvedli natančnejša predvidevanja vremenskih pojavov in zaščite pred njimi.

6 komentarjev