»

Mozilla ustanovila podjetje za internetni mail in komunikacije

Slashdot - Mozilla je napovedala, da ustanavlja podjetje, ki se bo ukvarjalo z različnimi storitvami, povezanimi z internetno komunikacijo, predvsem s ponudbo računov za elektronsko pošto. Podjetje se bo imenovalo MailCo, vodil pa ga bo David Ascher. Od materinskega podjetja dobijo $3.000.000 začetnega kapitala ter izvorno kodo Mozillinega e-mail odjemalca Thunderbird, s čimer bodo začeli svojo poslovno pot.

Izvorna novica.

2 komentarja

Zbogom, Mozilla!

Mozillazine - Po leta dolgem obotavljanju in v zadnjih dneh zelo glasnih špekulacijah, se končuje razvoj zbirke internetnih programov Mozilla. Mozilla Foundation je objavila navodila za prehod iz Mozille in potrdila, da Mozille 1.8 ne bo. 1.7.x bo tako zadnja veja Mozille, v prihodnosti pa utegne doživeti še majhne popravke.

Mozilla Foundation bo ponudila infrastrukturo za razvoj zbirke internetnih aplikacij, vendar verjetno pod drugim imenom. Podrobnosti še niso znane, utegnejo pa slediti besedilu Borisa Zbarskyja. Tudi Mitchell Baker in Asa Dotzler pišeta o tem.

A sploh še kdo ni zamenjal te gmote s Firefoxom in Thunderbirdom?

45 komentarjev

Internet Explorer se izkaže pri pokvarjeni kodi

Slashdot - V spletnem dnevniku Microsoftovega programerja Larrya Ostermana, programerja pri Microsoftu že od časov DOS-a 4.0, so na Slashdotu zasledili zapis o obnašanju različnih spletnih brskalnikov, ko se le-ti spopadejo s pokvarjeno ali drugače nepravilno napisano HTML-kodo.

"Testiranje" je potekalo tako, da so brskalnikom dali različno "pokvarjeno" HTML-kodo in opazovali, kaj se zgodi. Na seznamu preizkušenih brskalnikov so se znašli Microsoft Internet Explorer, Mozilla, Opera, Lynx in Links.

Rezultati preizkusa so pokazali, da so se vsi brskalniki, razen Internet Explorerja, v takih primerih sesuvali iz večih razlogov, med katerimi so bila najpogostejši: nanašanje na neveljaven kazalec (NULL pointer reference), "buffer overflow"-napake ter splošno dolgo trajanje pri poizkusu obdelave narobe napisanega ukaza.
V primeru, da želite to poskusiti doma, je priložil tudi povezave do orodij, katera je uporabil za testiranje.

Hja, tako je, ko se Microsoft odloči testirati konkurenco.

12 komentarjev

Nove Mozille

Mozillazine - Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico...

32 komentarjev

Mozilla podvojila svoj delež v 9 mesecih

W3Schools - Iz znane strani W3schools, ki je posvečena spletnemu oblikovanju, so sporočili nove podatke o uporabi brskalnikov. Čeprav opozarjajo, da metodologija ni popolnoma zanesljiva vseeno pokaže dokaj dober približek realnemu stanju.

Tako dosegata Internet Explorerja po 70,5% (IE6) ter 7,0% (IE5) uporabe. Bolj zanimiva je statistika za Opero, ki ji je uporaba od začetka leta narasla za samo 0,2 odstotka na 2,3%. Zato pa je toliko bolj skokovita rast Mozille in njenih izpeljank (Firefox, Camino, ..). Od začetka leta jim je vsak mesec narasla popularnost za odstotek in sedaj obsegajo že skromnih 15% vseh brskalnikov.

Med platformami še vedno vodijo Windowsi XP s 53,2% ter Windowsi 2000 z 28,1%. Lepo je videti, da uporaba Windowsov 98 strmo pada in je sedaj na 7,0%. Še vedno je to več od Linux in Mac uporabnikov, ki dosegajo 3 ter 2,5% spletnih obiskovalcev.

Če se sprašujeta za katero ločljivost naj bo prirejena vaša spletna stran se boste še nekaj časa morali sprijaznit z 800x600, ki jo...

28 komentarjev

Kakšen bo Firefox 1.0?

OSNews - Verjetno je Firefox 0.9.3 najbolj vroč kos programske opreme ta hip, zato je zelo primeren brskalnik za vroče poletne dni. In seveda tudi nadvse primerna snov za pisanje novic na Slo-Techu. [:D]

Sodeč po različici brskalnika je pravzaprav nenavadno, da je kos programja že doživel tako veliko slavo. A takšna nomenklatura je povsem v skaldu s tradicijo razvoja odprtokodnih programov, kar dokazujeta tudi Mozilla in OpenOffice.org, ki sta se uveljavila še pred različico 1.0. Tej se urno približuje tudi Firefox.

Že sedaj je poln raznoraznih zmogljivosti, ki so po vrhu vsega dopolnjive še s stotinami dodatnih razširitev. A kljub temu bo Firefox 1.0 oktobra prinesel nekaj novosti, ki jih prikazuje tudi spodnja slika. V glavnem gre za spremembe uporabniškega vmesnika. Tako ni več pogovornega...

34 komentarjev

Mozilla Foundation upihnila prvo svečko

Mozilla.org - Danes mineva leto dni, odkar je bila ustanovljena Mozilla Fundation. In to zelo uspešno leto. S čim vse se lahko pohvalijo? Več kot tri milijone uporabnikov si je zadnji mesec s spleta preneslo Mozillo Firefox, njihove izdelke pa skupno pet milijonov. Več kot 300 milijonov obiskovalcev njihove spletne strani v preteklem letu in še mnogo drugega. Predlagam, da si kar sami preberete sporočilo na uradni strani. Vse najboljše, Mozilla!

11 komentarjev