»

En zaslon, tri slike

Sharp Triple Directional Viewing LCD

Slo-Tech - Sharp je predstavil Triple Directional Viewing LCD, ki glede na zorni kot sočasno prikazuje tri različne slike na enem zaslonu. Le-to mu omogoča možnost oddajanja svetlobe v kar tri smeri, tako da lahko opazovalec desno od zaslona vidi drugačno sliko, kot bi jo videl na levi strani oziroma pred zaslonom. Lani je omenjen proizvajalec že predstavil zaslon z možnostjo hkratnega prikazovanja dveh slik in z nastavljivim kotom vidljivosti.



Več o tem v Sharpovem sporočilu za javnost.

26 komentarjev

Sharp Double-Vision LCD zaslon

E-week - So vam znani prepiri ob nedeljskih večerih, ko bi mama rada gledala Maria vi pa kak dober film, televizor pa je seveda samo eden. No Za vas imamo vselo novico.

eWeek poroča, da je Sharp najavil novo tehnologijo, ki vam bo omogočala, da boste gledali dve različni sliki na enem samem LCD zaslonu. Novi Dual-Vision zasloni, kot jih je poimenoval Sharp, delujejo tako, da tisti ki sedijo na levi strani zaslona vidijo prvo sliko, gledalci na desni strani ekrana pa vidijo drugo sliko.
Seveda se bodo taki zasloni lahko uporabljali tudi v drugih aplikacijah, kot recimo oglaševanje, avtomobilska industrija in nenazadnje tudi v računalništvu.

Druga novost so pa LCD zasloni katerim lahko spreminjamo kot vidljivosti, kar je uporabno kadar hočemo malce več zasebnosti ob pregledovanju določenih vsebin.

11 komentarjev

Google kljub nasprotovanjem nadaljuje z digitalizacijo knjig

več strani - Na letošnjem Book Expo America se je založnikom, avtorjem, agentom, distributerjem in vsem ostalim, ki so kakorkoli povezani s knjigami, pridružil tudi Google. Njegov glavni namen je bila predstavitev (promocija in obenem zagovarjanje) storitve, iskalnika oz. projekta Google Print, ki pa je trenutno (že od lanskega oktobra) še vedno v beta fazi. Google si je namreč zadal cilj razširiti digitalni internetni svet z digitalizacijo tiskanih knjig. Google Print predstavljata dva projekta: Library Project in Publisher Program. Slednji je namenjen predvsem založnikom in jim omogoča delno ali celovito objavljanje knjižnih del in s tem brezplačno oglaševanje lastnih izdaj, obenem pa jim Google omogoča tudi neposreden zaslužek oz. delitev prihodka od oglasov na strani s knjižno vsebino. Kljub zagotavljanju spoštovanja avtorskih pravic pa...

25 komentarjev

Od sedaj anti-virusni programi tudi za mobilne telefone

Slashdot - Če so se začeli PC uporabniki šele dobro začeli zavedati nevarnosti virusov ter se za obrambo primerno oborožili z antivirusnimi programi, bo to z širjenjem virusov za mobilne telefone potrebno naučiti tudi uporabnike mobitelov. Tako bo F-Secure ponujal prvi antivirusni program za Nokiine telefone serije 60, ki jih poganja Symbian OS, sprva za 6670, ki izide oktobra, kasneje pa še za druge telefone iz serije 60.

Antivirusni program ne bo nameščen na telefon in ga boste lahko prenesli s F-Secure-ove spletne strani, vendar pa bo brezplačnih samo prvih trideset dni uporabe, nadalje pa boste morali plačevati približno 3.5 dolarja na mesec za posodobitve.

Boste torej, ko storitev pride tudi v Slovenijo, plačevali skoraj tisočaka za varnost, ali pa boste raje tvegali milijonski telefonski račun? Mogoče pa bi od proizvajalcev zahtevali, da se vaš mobilnik obnaša "uporabniku prijazno" ...

26 komentarjev

LCD z zakasnitvijo 8 ms

X-Bit Labs - BenQ je objavil, da bo še ta mesec začel izdelovati monitorje LCD z zakasnitvijo 8 ms, kar je mnogo bolje v primerjavi s trenutno dostopnimi modeli, a še vedno slabše od klasičnih katodnih modelov. 17-palčni model FP71E+ bo imel privzeto ločljivost 1280 x 1024, kontrast 600:1, svetilnost 300cd/m2 in najpomembnejše, 8 ms zakasnitveni čas. Trenutno najhitrejši monitorji imajo le-tega med 12 in 16 ms, medtem ko katodniki manj kot eno milisekundo. Ostalih podatkov o novem modelu BenQ še ni razkril. Pričakujemo jih lahko v začetku prihodnjega leta s ceno, primerljivo s cenami sedanjih LCD-jev. Več o tem.

24 komentarjev

Prvi trirazsežnostni zaslon LCD

Slo-Tech - Slashdot poroča, da je na tržišče prišel prvi 3D-zaslon z oznako LL-151-3D, podjetja Sharp, ki je zmožen prikazovanja 3D-grafike brez kakršnih koli dodatnih očal. Uporabljal se bo sprva v medicini in v "high-tech" znanosti, lahko pa uresniči tudi sanje marsikaterega oboževalca računalniških iger. Zameriti jim gre morda le to, da se zaenkrat lahko poslužujemo samo modelu s 15-palčnim zaslonom, ki stane 1500 USD.

Sharp's 3D monitors: Look, no glasses
Sharp Ships 3D Monitor
Sharp's 3D monitors are on the way!
Sharp's 3D LCD Technology Now Available for Desktop Computers

11 komentarjev

Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

Neowin - Do pred kratkim so tako proizvajalci kot tudi kupci trdih diskov živeli v prepričanju, da potrebuješ za hitrejše delovanje diska večje hitrosti vrtenja in večji predpomnilnik, a so se motili. Tako je Seagate razvil NCQ tehnologijo s katero trdi diski s 7200 obrati/min delujejo hitreje kot konkurenčni trdi diski z 10000 obrati/min. Kaj torej NCQ počne? V bistvu je koncept relativno preprost: Večina današnjih trdih diskov bere in piše podatke glede na vrstni red zahtevkov, kar pomeni da bralno/pisalne glave "skačejo" in iščejo zahtevan podatek po celem disku.

NCQ pa naredi isto stvar, le da vse skupaj na malenkost pametnejši način: Vsi ukazi in zahtevki so shranjeni v posebni čakalni listi, kjer je lahko shranjenih do 32 zahtevkov/ukazov in če med izvrševanjem enega ukaza bralno/pisalna glava naleti na podatek, ki je zahtevan v enem izmed preostalih 31 zahtevkov/ukazov, bo najprej prebrala ta, pravkar najdeni podatek.

Rezultat? Seagatov trdi disk z NCQ in 7200 obrati/minuto je...

14 komentarjev