»

Saleseforcov CEO Marc Benioff o tem, da potrebe po Oknih več ni

Mark Benioff, Salesforce.

Slashdot - Ob skorajšnji splavitvi Windows 8, Surface tablic, prenovljene Pisarne, Xbox Live ter verjetno še česa na prihajajoči petek šestindvajseti (= 2x13) mora biti Microsoft kar malo razočaran nad pomanjkanjem entuziazma, pričakovanja in vrst pred njihovimi trgovinami. Prednaročil za Surface sicer ne manjka, a to je več ali manj tudi to. Po drugi strani pa je dvomov in nezaupanja za izvoz, zlasti glede novih Oken.

Na tapeti je predvsem prenovljen uporabniški vmesnik, ki bi se moral imenovati Metro, pa se ne bo (ker je njihov pravni oddelek zaspal), ki odpravlja znane elemente zadnjih 15-20 let v dobro celozaslonskega start menija in drugih arhetipov z mobilnih naprav, pa čez neprepričljivo...

73 komentarjev

PostgreSQL 8.1

Slo-Tech - Vse ljubitelje PostgreSQLa je razveselila novica o izidu različice 8.1. Svež veter je prinesel preko 120 dodatkov in izboljšav, kot so vloge, IN/OUT parametri, izboljšano delovanje na večprocesorskih sistemih, vgrajen autovacuum, podpora do 2 terazlogov RAMa na 64-bitnih sistemih ter še mnogo drugega. Več o novostih najdete na njihovih spletnih straneh.

PostgreSQL 8.1 je na voljo v različnih paketih, lahko pa si postrežete z izvorno kodo.

4 komentarji

Izšel je pgAdmin III 1.4.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica programa pgAdmin III, zelo zmogljivega odprtokodnega orodja za delo z PostgreSQL podatkovnimi zbirkami. V inkarnaciji 1.4.0 program, ki teče na sistemih Windows, Linux, FreeBSD, Mac OS X ter Solaris, prinaša naslednje izboljšave in bonbončke:
  • podpora za Slony-I
  • podpora izvajanju opravil glede na urnik
  • podpora prihajajočemu PostgreSQLu 8.1:
    • nadzor autovacuuma
    • vloge
    • shranjeni postopki (oz. funkcije brez parametrov)
    • pripravljene transakcije
  • omogoča dodajanje strežnika, ne da bi se bilo potrebno nanj povezati
  • omogoča izbiro povezave v orodju za ročno delo s poizvedbami
  • podpora unix domenskim vtičnicam (po domače unix domain socket)
  • popolnoma nov grafični izgled
  • obvesti uporabnika, ko se v neaktivnem oknu v orodju za delo s poizvedbami konča izvajanje poizvedbe
  • grafičen prikaz rezultatov, ki jih izpljune EXPLAIN
  • in še mnogo drugega...
Prenos izvorne kode in pripravljenih paketov je na voljo na domači strani PostgreSQL.

1 komentar

PostgreSQL 8.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica podatkovne baze PostgreSQL, ki nosi oznako 8.0. Prinaša obilico novosti: dolgo pričakovano podporo za operacijski sistem Windows, možnost uporabe "savepointov", ki omogočajo razveljavitev samo določenega dela transakcije, na področju varovanja pred izgubo podatkov je na voljo "point-in-time recovery", za razdelitev podatkovne baze na več diskov pa podpora za podatkovne prostore. Prav tako je povečana zmogljivost ob visokih obremenitvah; precejšen del aplikacij pa je tudi poslovenjen.

Več informacij je na voljo na postgresql.org in na pg-si.com.

PS. zaradi nadgradnje bo Slo-Tech v noči iz sobote na nedeljo občasno nedosegljiv.

13 komentarjev

PostgreSQL 8.0 Beta

Slo-Tech - Po skoraj devetih mesecih razvoja je PostgreSQL Global Development Group naznanila, da je razvoj PostgreSQL 8.0.0 strežnika končan in pripravljen na množično testiranje. Za vse tiste, ki se sprašujejo, zakaj je oznaka te izdaje 8.0.0 naj povem, da so razvijalci vključili v strežnik veliko število pomembnih funkcij med katerim sta tudi Nested Transactions and Point in Time Recory ter Win32 Native Support. Tudi s to izdajo so avtorji ciljali na stabilnost, po kateri je ta podatkovni strežnik tudi znan.

Prednosti PostgreSQL strežnika
Seznam vseh novosti - Release Notes
Seznam zrcalnih strežnikov

17 komentarjev

MySQL popustil

Monitor - Podatkovna zbirka MySQL je (bila?) zelo priljubljena pri izdelavi spletnih aplikacij, zlasti v navezi s skriptnim jezikom PHP. Potem pa se je začelo zapletati z licenčnimi pogoji in vse je kazalo, da bo podpora za to podatkovno zbirko celo izpuščena iz pete generacije PHP. K sreči pa so pri podjetju MySQL vendarle popustili in bodo dovolili, da se MySQL-ove knjižnice še naprej vključujejo v PHP. Še klik na novičko v Monitorju.

Ko smo že pri podatkovnih zbirkah, v Monitorju navajajo tudi poročilo podjetja AMR Research, ki meni, da se v bližnji prihodnosti obeta razcvet tudi odprtokodnim podatkovnim zbirkam, poleg MySQL še zlasti PostgreSQL. Izboljšati se mora predvsem prilagodljivost velikim količinam podatkov, že sedaj pa so marsikoga prepričale s preprosto uporabo in vzdrževanjem, odzivnostjo, stabilnostjo in seveda tudi s ceno. Še klik na omenjeno poročilo in novičko v Monitorju.

3 komentarji