»

Izšel Inkscape 0.47

Inscape 0.47

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Vsi navdušenci nad oblikovanjem se bodo gotovo razveselili izida urejevalnika vektorske grafike Inkscape 0.47.

Nova različica Inkscapea, je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS, prinaša številne novosti. Izpostavimo lahko samodejno shranjevanje, samodejno glajena vozlišča, nove zmožnosti orodju prilagajanja ter novi učinki poti (tudi šrafiranje), izboljšan izvoz v PS in EPS format, veliko novih razširitev ter še številne druge izboljšave.

14 komentarjev

mirrors.playboy.com

News Forge - Od sedaj lahko prenašate odprtokodne programe tudi iz Playboyevega zrcalnega strežnika. Na njem najdete FreeBSD, Apacha, Mozillo, Fedoro in mnoge druge. Ta zrcalni strežnik je po besedah Tima Yocuma, ki je pri Playboyu Unix administrator, nekakšna zahvala odprtokodni skupnosti za vse dobre projekte, od katerih ima tudi Playboy koristi.

Povezava do zrcalnega strežnika: http://mirrors.playboy.com/

Končno en pameten izgovor za visenje na Playboyevih strežnikih! Zdaj pa veselo dolvlečt, karkoli že...

10 komentarjev

Inkscape 0.40

Slo-Tech - Inkscape, "Prostokodno orodje za risanje vektorske grafike (SVG) v več okoljih", je trenutno najbolj obetaven grafičen program sploh. Pred letom dni se je ločil od sorodnega projekta Sodipodi, hitro dobil več desettisoč uporabnikov in nekaj zelo prizadevnih razvijalcev.

Deluje v okoljih Linux, Windows in Machintosh, svojo različico lahko dobite na njihovi sourceforge strani. Statični paketi so precej veliki, ker so izpopolnili tudi kodo in uporabili nekaj dodatnih knjižnic.
To je doslej najbolj izpopolnjena različica, ki vsebuje tri doslej najbolj zaželjene možnosti:
- besedilo po poti,
- uporaba slojev in
- prerisovanje rastrov (tracing).

Poleg tega pa še neverjetno zmogljivo kaligrafsko pero, z možnostjo nastavljanja lege in pritiska med vlečenjem, predloge dokumentov, razširjeno delo z besedili,... Več podrobnosti se najde v njihovem Wikiju, ogledate pa si lahko tudi druge zaslonske slike.

Spisali so tri dodatne vodiče, tako da sedaj poleg programa dobite izdatno pomoč....

17 komentarjev

Proste alternative Photoshopa in Illustratorja

OSNews - Pravzaprav ni profesionalnega grafičnega oblikovalca, ki si pri delu ne bi pomagal z Adobovima Photoshopom in Illustratorjem. Izdelka sta zares superiorna, a imata eno napako: visoko ceno. Če je tudi za vas žep previsoka in če se ne želite zatekati k nelegalnim metodam pridobivanja programja, si lahko ogledate proste zamenjave. GIMP, Sodipodi in njegov brat Inkscape so čedalje bolj zreli programi, ki sicer še vedno zaostajajo za komercialo, vendar so zaradi ničelne cene in zmanjševanja zaostanka do Velikih™ vedno bolj zanimivi.

27 komentarjev

Gimp 2.0!

Slashdot - Podporniki odprtega modela razvoja programske opreme radi izpostavljajo, da prost dostop do izvorne kode omogoča hitrejši razvoj programja, ker ga lahko vsak razvija, spremembe pa mora objaviti. Kljub temu pa se je pri nekaterih ključnih izdelkih razvoj zelo zavlekel, kar smo občutili predvsem pri čakanju na Mozillo 1.0.

Nekaj podobnega pa se je zgodilo tudi pri razvoju drugega rodu programa GNU Image Manipulation Program, ki mu na kratko pravimo GIMP 2.0. Trajal je kar tri leta, zdaj pa smo končno dočakali izid nove različice, ki se z dvignjeno glavo kosa z Adobe Photoshopom in Jasc Paintshop Projem. Nova različica je prvič hkrati uradno na voljo za različne Unixe (tudi Linux), Windows in Mac OS X. Najpomembnejši novosti sta povsem prenovljen uporabniški vmesnik in podpora barvni paleti CMYK, ki jo uporabljajo tiskalniki.

Prenos z prenovljene uradne strani je zaradi preobremenjenih strežnikov trenutno skoraj nemogoč, tako da poskusite raje katerega izmed zarcalnih strežnikov....

16 komentarjev