»

Kaj bo novega v Gnome 2.8?

Evolution #2

OSNews - Po navedbah v razvojnem načrtu naj bi čez dober mesec izšel Gnome 2.8. Če vas zanima, kaj bo novega v prenovljeni različici namiznega okolja za Linux in druge Unixe, si brž oglejte prve zaslonske slike Gnoma 2.8 v razvojni stopnji. Po slikah sodeč bo nova različica prinesla minorne izboljšave, morda pa bo sočasno izšel tudi Evolution 2.0. Še vedno pa se ni polegla debata o novem načinu upravljanja z datotekami in mapami v Gnome 2.6. Mnogi podpirajo odločitev razvijalcev, nekateri pa ji ugovarjajo.

18 komentarjev

5% osebnih računalnikov prodanih z naloženim Linuxom

OSNews - Po napovedih analitične hiše Gartner bo do konca letošnjega leta med vsemi prodanimi osebnimi računalniki kar 5% imelo nameščen Linux. Odstotek je relativno visok napram prejšnjim letom in naj bi se do leta 2008 dvignil na 7,5%.

Seveda prodani delež računalnikov še ne pove ničesar o razširjenosti Linuxa, tako da Gartner ocenjuje, da bo le 2% osebnih računalnikov, prodanih letos, poganjalo Linux. Po drugi strani pa moramo upoštevati prepričanje, da večina uporabnikov Linux namesti naknadno, torej so kupili računalnik s sistemov Windows. Dokaj ironične razmere, torej ...

Je sploh že kdo kupil PC z naloženim Linuxom? Pa je kdo naložil Linux na PC, na katerem nikoli ni bil prisoten Windows?

47 komentarjev

Pestro pri namiznih okoljih

Slo-Tech - Kmalu lahko pričakujemo novo stabilno različico namiznega okolja KDE, saj je izšla že druga beta-različica KDE 3.3 (uradno šele jutri). Za neučakane je na voljo pregled različice Beta 1, prenesete pa si lahko tudi distribucijo OnebaseGo-2.0, ki že vsebuje KDE 3.3 Beta 1. Seveda je to tudi ravno pravšnji čas, da se lotimo prevajanja.

Zelo živo pa je dogajanje tudi na drugi strani reke, pa ne le zato ker je nova spletna stran user instinct v enem izmed prvih člankov pod drobnogled vzela prav Gnome 2.6. Ali Akcaagac se je namreč lotil projekta GoneME, ki želi popeljati Gnome v drugo smer in ga bolj približati navadnim uporabnikom.

Medtem ko se paradani namizni okolji za Linux grebeta za primat, pa se nekateri sprašujejo, kdaj bosta okolji dosegli skupno podobo, tako da uporabnik ne bo zmeden, ko bo ime opravka z aplikacijami, ki uporabljajo Gtk+ in Qt.

17 komentarjev

Želje za Gnome 3.0

OSNews - Eugenia Loli-Queru, verjetno najuglednejša ocenjevalka odprtokodnega programja, je s svojimi prispevki že nekajkrat vplivala na odločitve razvijalcev. Tokrat je spisala seznam programov, ki jih predlaga za Gnome 3.0, ki bo predvidoma izšel čez slabo leto. Članek je že obrodil prve sadove, saj so na dan priplavale prve podrobnejše informacije o projektu gaim-vv. Ta želi priljubljenemu večprotokolnemu orodju za klepet, Gaimu, dodati možnosti za prenos zvoka in slike preko spletne kamere.

25 komentarjev

KDE 3.2.2 -- še bolj slovenski

KBabel v akciji!

OSNews - Izšla je druga prenova najnovejše različice prvega namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.2.2. Kot že običajno velja za tovrstne izdaje, je KDE 3.2.2 predvsem različica popravkov, ki prispevajo k večji stabilnosti, varnosti in hitrosti namiznega "evropskega" okolja. Prav tako pa je izid nove različice pomemben zaradi novih prevodov, ki jih prevajalci veliko lažje dodajajo po izidu prve končne različice, saj se v razvojni stopnji pojavljajo tudi besedilni nizi, ki pred končno različico izginejo. V slovenščino je prevedeno dobrih 85% okolja KDE 3.2.2, med neprevednimi programi pa so večinoma razvojna orodja.

In ker smo ravno pri prevajanju -- KDE 3.2 je med mnogimi...

9 komentarjev