»

Novi Forceware gonilniki

Nvidia - Včeraj je nVidia izdala novo verzijo svojih gonilnikov ForceWare za grafične kartice. Verzija 81.95 sicer ne prinaša dramatičnih sprememb, saj jih večino že poznamo.

Gonilniki tako podpirajo novo verzijo kartice 7800GTX s 512 MB pomnilnika, okrnjeno verzijo kartice 6800GT, 6800GS, podpirajo različne proizavajalce kartic v SLI načinu (npr. ASUS in Leadtek), boljši izkoristek dvojedrnih procesorjev, ter še mnogo drugih bombončkov, najpomembneje pa je, da so potrjeni s strani Microsofta skozi njegov WHQL program.

8 komentarjev

Nvidiini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-bit labs, je azijska stran MyHard.com objavila Nvidiin načrt izdajanja grafičnih procesorjev v drugi polovici tega in prvi polovici naslednjega leta.

Tako naj bi na osnovi serije GeForce 6800 izšli procesorji NV48, NV48e, NV43 in NV44, ki bodo od predhodnice prevzeli večino lastnosti, med drugim tudi podporo tehnologiji Shader Model 3.0, ki je vključena v zadnji DirectX. Kot je že iz imena razvidno, bosta obe inačici NV48 namenjeni višjemu cenovnemu rangu, saj bosta nasledili obstoječi NV45 in NV40, medtem ko bosta NV43 in NV44 namenjena vstopnim karticam.

Kot poročajo, naj bi nove kartice z omenjimi čipi prišle na trg še letos. Pri Nvidii navedb še niso komentirali.

1 komentar

Nvidia izdala nove gonilnike za Linux

Nvidia - Podjetje Nvidia je izdalo nove gonilnike za operacijski sistem Linux in sicer za platformi IA32 (x86) in AMD64. In kaj je posebnost različice 1.0-6106? Poleg podpore vsem novim karticam in vodilom so končno vključili podporo za 4k stack v jedrih 2.6 (pohitritev sistema), podporo 32-bitnim OpenGL-aplikacijam v 64-bitnem okolju, skripto za pošiljanje poročil o hroščih in aplikacijo nvidia-settings, ki je nekakšen grafični vmesnik za upravljanje grafične kartice in vseh njenih funkcij. Tako smo končno dobili celovito orodje za izkoriščanje naših grafikulj in se otresli kriptičnih™ konfiguracijskih datotek, raztresenih po celem računalniku.

12 komentarjev

Preporod čipovja nForce2: Ultra 400Gb

Overclockers Australia - Na več internetnih straneh so se pojavili prvi preskusi nVidiinega novega veznega čipovja za AMD-jeve procesorje Athlon XP. Sprememb je kar nekaj, predvsem v južnem delu čipovja (MCP). V njem po novem najdemo podproro za Gigabitni LAN, vgrajen je nVidiin "strojni" požarni zid, ki ga poznamo že iz nForce 3, dodana pa je tudi podpora SATA-diskom ter RAID-poljem, v katera lahko priklopimo tako diske PATA kot SATA. S tem so predvsem razbremenili promet preko zastarelega vodila PCI.

Vendar pa so na veliko žalost vseh iz južnega mostu umaknili podporo zvočnemu kodeku Soundstorm, tako da zdaj lahko uporabljamo samo navaden kodek, AC97. Prav tako ni podpore za težko pričakovani PCI Express, vendar se že širijo govorice, da je podpora za ta standard na poti in da bo nVidia izdala še eno različico Southbridgea, ki bo to podpiral.

Zdaj pa veselo na branje:
Hot Hardware
OC Club
PC Perspective
NV News
Tech Report
Sudhian

10 komentarjev

Specifikacije Geforce-a FX 6800

X-Bit Labs - Geforce FX 6800 Ultra je v tem trenutku najhitrejša grafična kartica za navadne potrošniške PC računalnike, vendar, ker vsi ne potrebujejo tako hitre grafikulje, se je nVidia odločila izdelati malo oskubljeno verzijo dotične grafične kartice. X-Bit Labs so objavili specifikacije Geforce-a FX 6800.

Za razliko od hitrejšega brata naj bi oslabljena različica vsebovala 12 cevovodov, grafično jedro naj bi delovalo pri 375 MHz, na sebi pa naj bi nosila 128 oziroma 256 MB DDR pomnilnika. Inačica Ultra stane 499, medtem ko naj bi šibkejša različica stala "le" 299 čezlužnih zelencev. Prve grafikulje osnovane na hitrejšem procesorju naj bi prišle na trg maja oziroma v začetku junija, "ne-Ultra" pa bo luč sveta ugledala junija. Klik!

8 komentarjev

Zgodovina GeForcev

HardOCP - NVidia, vodilni proizvajalec grafičnih čipov, je končno predstavil novi grafični čip NV40. Na HardOCP so predstavili celotno zgodovino GeForce grafičnih kartic, od prvega NV10 (GeForce 256) pa vse do današnjega NV40. V članku je opisana tudi vsa tehnologija, katero poseduje NV40 (od že vsem znanega T&L pogona do NVIDIA HPDR Technology). Drugi del članka pa obsega nekaj slikic same kartice ter grafičnega procesorja.

7 komentarjev