»

Radeon 9500

Tom's Hardware - Napredek grafičnih kartic je v zadnjem času gromozanski. V roku enega leta smo videli vse od "ubogega" GeForca 2 pa do kralja današnjih grafičnih prikazovalnikov - ATI Radeona 9700 Pro (kateremu bo krona kmalu spet odvzeta z novimi izdelki). ATI je pred kratkim na trg poslal še kartico srednjega cenovnega razreda - Radeona 9500 Pro - in prav o njem so govorili na Tomovi trdnini. Ima zelo podobne lastnost konkurenčnemu GeForce4 Ti4200 in tako so bili rezultati med karticama skoraj izenačeni, a ATIjevka je vseeno imela rahlo prednost. Klik!

2 komentarja

Leak rezultatov Radeona 9700

HardOCP - No, pa smo zopet tam. Spet se je zgodilo tisto, kar proizvajalci najbolj sovražijo - na internet so predčasno prišli rezultati dolgo opevane grafične kartice - v tem primeru Radeona 9700. Ker gre za zelo zgodnje teste (leaked), je kartica stestirana le v 3D Marku 2001SE in primerjana s konkurenčnim GeForcem 4 Ti4600. Iz testov je razvidno, da Radeon 9700 povsem deklasira trenutno najmočnejšega GeForca in to z najbrž ne povsem dodelanimi gonilniki. Če se bo kartica tako dobro obnesla tudi v igrah in ne samo v sintetičnih testih ter bodo ATI-jevci naredili dobre gonilnike in kartice ponudili po dokaj normalni ceni, potem bodo igričarji najbrž doživeli svoja sedma igričarska nebesa [:D]. Rezultate si lahko ogledate na HardOCP

9 komentarjev

Ali končno prihaja Kyro 2 Ultra?

Guru 3D - Kyro 2 je bil za časa vladavine GeForcev 2 MX odličen grafični čip, ki pa ga je trenutno že povozil čas, saj so ATI-jevci predstavili konkurenco v obliki Radeona 7500, Nvidia pa v obliki GeForca 2 Ti in GeForca 3 Ti200. Navdušenci so bili tako prisiljeni, da počakajo na posodobljenega Kyrota 2, ali Kyro 2 Ultra, ki pa ga, na razočaranje številnih častilcev Kyra, kar ni in ni hotelo biti v trgovine. Številni so nad čakanjem že obupali, ko so se na internetu spet pojavile govorice o izidu pohitrenega čipa. No, da novice niso iz trte zvite priča tale nemška on-line trgovina, ki ima kartice s čipom Kyro 2 Ultra že na ceniku. Na cenik je vključena kartica HERCULES 3D Prophet 4800 Kyro II Ultra 64MB TV-Out Retail, ki ima 64 MB pomnilnika, TV-Out in grafični čip, ki deluje s frekvenco 200 MHz. Cena znaša 136 €, kar je malenkost višje od normalnih Kyro 2 kartic.
P.S. Na svoj seznam je to kartico (OEM in Retail izvedbo) vtaknila tudi ta stran. ...

1 komentar

Minuta molka za GF2 Ultra

3D Concept - Na 3D Concept strani se je pojavila zanimiva novička, po kateri sodeč je Nvidia že prenehala z dobavo GF2 Ultra čipov proizvajalcem. Namesto njih sedaj forsira GeForce3. Moram priznati, da gre za popolnoma logično potezo: število renderirnih cevovodov in teksturirnih enot je pri obeh čipih enako, GF2 Ultra pa teče na višji frekvenci, kot GF3. Ker današnje igre še ne znajo dobro izkoriščati naprednih funkcij GeForca3, se je dogajalo, da je Ultra prehitela trojko. To seveda pomeni, da je Ultra pomenila direktno konkurenco GeForcu3 in Nvidia je morala ukrepati.
Tako se je izkazalo, da je GeForce2 Ultra dejansko čip z najkrajšo življenjsko dobo v zgodovini Nvidiinih pogruntavščin: trajal je le 6 mesecev. Sedaj je jasno, da je šlo le za vmesno rešitev, ki jo je Nvidia izdala, ker je morala potrditi, da je trenutno vodilna na trgu.

3 komentarji

Kitajci razkrivajo skrivnosti

PC Pop - S tem naslovom ne mislim trenutno aktualne politične teme v zvezi z ameriškim letalom in kitajsko zemljo. Kitajska stran PCPOP je namreč prva objavila fotografijo skrivnostnega ATI Radeon-a SE. Ta čip naj bi bil navit Radeon DDR64MB VIVO. ATI (iz meni neznanih razlogov) podrobnosti o čipu skrbno skriva. No, Kitajčki so se do informacij uspeli dokopati. Čip naj bi deloval pri frekvenci 230MHz, pomnilnik pa pri 200MHz. ATI naj bi začel s prodajo Radeon-a SE še v tej četrtini leta! Torej v Q2.

1 komentar

ATI Radeon SE

več strani - ATI bo v bližnji prihodnosti najbrž predstavil še eno kartico v sedaj precej veliki Radeon družini. Šlo bo za v govoricah že nekaj časa omenjani Radeon SE, ali, po domače, Radeon Ultra. Gre namreč za navito različio navadmega Radeona. Procesor bo tako deloval pri 240-250MHz (in bo izdelan v 0.15 mikronski tehnologiji), pomnilnik pa pri 440MHz. Kartica bo po performansah zelo blizu GeForcu2 Ultra, GeForcu3 pa ne bo mogla konkurirati (ATI pripravlja druge grafikulje, ki bodo namenjene temu), poleg tega pa bo na njej še TV-Out in Video-In. Kako in kdaj bo kartica izšla še ni znano, toda na kitajski PCPOP strani se je že pojavila prva slikica:...

2 komentarja

LeadTekov GF2 MX

PC Pop - Očitno je LeadTek pripravil pravo ofenzivo na področju grafičnih pospeševalnikov. Kot je povedal že TESKAn, so prenovili GTSja, prenove pa bo deležen tudi MX. Tako je Leadtek najavil verjetno najhitrejšo GF2 MX kartico, WinFast GeForce2 MX SH Pro. Na dotični karturini se bo svaljkal ElotronTechov 5ns SDRAM, pomnilnik pa bo že v osnovi navit na 200MHz. Seveda to ni nobena meja za ta pomnilnika, saj ga bomo po vsej verjetnosti lahko overclockali na 240-250MHz. Zraven tako hitrega pomnilnika sodi tudi hiter procesor in LeadTekovci so se spravili navijat tudi tega. Tako je čip na novem WinFast MXu klokan na 190MHz, skriva pa se pod kar obilnim hladilnikom. Poleg tega bo kartici priloženo tudi nekaj drugih bonbončkov, recimo tehnologija za nadziranje temperature in voltže na čipu ter števila vrtljajev ventilatorja na hladilniku grafične kartice. Zanimivo .

2 komentarja