»

Nova različica jedra 2.6

OSNews - Danes dopoldan je bila izdana nova različica jedra za Linux z oznako 2.6.8. Seveda izdaja ne bi bila nič posebnega, če ne bi takoj po objavi našli napake v delu jedra, ki je zadolžen za podporo NFS (network file system). Čeprav se še vedno najdejo zagovorniki stabilnega 2.4 jedra, vedno več ljudi in distribucij prehaja na novo, hitrejšo različico Linuxa (2.6). Povezava do 2.6.8.1 različice jedra, ki ima odpravljeno napako v NFSju. Seznam sprememb za 2.6.8 različico ter seznam sprememb za 2.6.8.1 različico Linux jedra.

24 komentarjev

Izdano Linux jedro 2.6.7

Slo-Tech - Na domači strani Linux jedra je na voljo najnovejša različica le-tega in sicer verzija 2.6.7, ki prinaša kar precej posodobitev, med drugimi tudi popravek za pred nedavnim odkrito luknjo, ki zamrzne sistem že ob izvedbi preprostega C programa. Ranljivi so vsi sistemi z nepatchanimi 2.6.x ter tudi 2.4.x jedri. Pravtako so ranljive tudi 64-bitna inačice zgoraj omenjenih jeder. Na srečo sta na voljo že popravka za 2.4.x ter 2.6.x jedro.

Vsem Linuxašem, ki ste na 2.6.x jedru, priporočamo posodobitev. Ne pozabite uporabiti slovenskega zrcalnega strežnika.

Omenimo še veselo novico, da se bo razvoj varnostnih dodatkov za jedro grsecurity nadaljeval. Avtorju je namreč uspelo dobiti sponzorje, ki bodo poskrbeli za njegov vsakdanji kruh in mleko.

4 komentarji

Konec razvoja grsecurity popravkov za Linux jedro

grsecurity - Avtor obče znanih varnostnih dodatkov ter popravkov za Linux jedro, znanih pod imenom "grsecurity", bo prenehal z razvojem in izdajo le-teh. Kot pravi na njegovi spletni strani, je razlog za prenehanje izdaj grsecurity patchev predvsem v financah, saj zatrjuje, da je sponzor, ki je projekt do sedaj sponzoriral, nepričakovano prenehal s sponzoriranjem ter podporo omenjenemu projektu.

Avtor sicer pravi, da bi projekt lahko prevzel kdo drug, a se sam s tem ne strinja, ker bi najverjetneje kvaliteta projekta padla in projekt ne bi imel več istega cilja, kot si ga je avtor zastavil na začetku.

Na koncu članka je zapisal še "povabilo", da če želi kakšno podjetje prevzeti sponzorstvo nad grsecurity projektom, naj ga kontaktira prek e-pošte, sicer bo za vedno zaprl spletno stran, forum, mailing listo ter CVS.

Čeprav obstaja velika možnost, da bo projekt nadaljevala kakšna druga skupina razvijalcev pa se vseeno moramo vprašati kakšna bo kvaliteta kode, ki bo prišla iz njihovih rok....

9 komentarjev

Izšel Linux 2.6.4

Slashdot - Pred približno dvema tednoma je Linux svet precej prestrašila varnostna luknja v funkciji mremap(), ki pa jo je jedro 2.6.3 popravilo. V sledečih dveh tednih pa so razvijalci vse prej kot lenarili in tako se je pred nami znašla nova različica Linux jedra, tokrat, presenetljivo, poimenovana 2.6.4. Najpomembnejše novosti? Izboljšana XFS podpora ter USB in IEEE1394 povezljivost. Vse bonbončke si lahko ogledate tu, prenesite pa ga kar iz slovenskega zrcalnega strežnika.

Morda bi bilo zanimivo narediti primerjavo in napredek Linux jedra od leta 1994, saj ta mesec mineva deset let od različice 1.0.

12 komentarjev

Nova razpoka v jedru Linux

isec - V nekaj kratkih urah bo panika ponovno preplavila deželo Linuxaško. Odkrili so namreč novo varnostno razpoko v jedru, ki neposvečenemu procesu omogoča, da dobi popoln nadzor nad sistemom. Napaka se skriva v sistemski funkciji mremap(2), ki ne preverja vrednosti rezultata določenih klicanih funkcij. Najditelji so avtorjem poleg samega obvestila o varnostni luknji prijazno priložili še popravek. Tako so vam zdaj, skrbnim administratorjem, že na voljo nova jedra: 2.2.25, 2.4.25 (spremembe) in 2.6.3 (spremembe). Jedra vsebujejo poleg varnostnega popravka še mnoge druge izboljšave.

Glede na komentarje mnogih naših bralcev pa je edina prava zaščita seveda prehod na varne Microsoftove rešitve. Hvala za pozornost.

56 komentarjev

Izšlo jedro Linux 2.6.0!

PC Linux Online - Izšla je nova velika različica stabilnega jedra Linux. Različica 2.6 naj bi med drugim omogočila uveljavljanje Linuxa na tržnih segmentih, kjer zaenkrat še ni bil prisoten, izboljšane pa so zmogljivosti na mnogih področjih. Natančne spremembe v primerjavi z zadnjo preskusno različico Linux 2.6.0-test11 lahko najdete tukaj, izvorno kodo Linux 2.6.0 pa tu.

Veselo prevajanje kode!

16 komentarjev

Linux 2.6.0-test11

Slashdot - Te dni tako pogosto prihajajo ven nova razvojna 2.6.0 jedra, da jim uporabniki komaj sledimo (sam še vedno poganjam test9). Kljub vseemu je Linus Torvalds danes izdal 11 zaporedno različico. Popravkov ni veliko, vendar vam bo ob morebitnem nedelovanju prejšnjega razvojnega jedra tokratna različica delovala bolje.

Vendar vse zgoraj napisano bolj malo pomeni navadnim uporabnikom linux distribucij. Bolj pomembno je dejstvo, da je Linus s to različico jedra predal razvoj 2.6.x jedra Andrewu Mortonu, ki bo sedaj bedel nad njim kot dobri oče. Tako je sedaj na njem, da se odloči, kdaj bo jedro postalo stabilno. To seveda ne pomeni, da se bo razvoj zaustavil, ampak da ga spustijo v širšo javnost. Večja količina kot bo uporabnikov več napak bodo odkrili in lahko računamo na zelo hiter razvoj v naslednji polovici leta.

Ko že ravno omenjamo novo ime na Linux Kernel sceni pa še intervju z njim.

3 komentarji

Izšlo Linux jedro 2.5.75

Slo-Tech - Danes pozno ponoči je izšla nova razvojna različica Linux jedra z zaporedno številko 2.5.75 (zadnja stabilna je še vedno 2.4.21). To si samo posebi sicer še ne bi zaslužilo novice na Slo-Techu, vendar je to, po besedah Linus Torvaldsa na Linux Kernel poštnem seznamu, zadnja različica pred začetkom razvoja novega stabilnega jedra 2.6.x. Sicer to še ne pomeni, da bo kmalu dostopna navadnim smrtnikom -- a po mojih nezanesljivih napovedih bo v roku kakšnega leta stabilno jedro med nami.

Obstaja tudi zanimiv seznam stvari, ki jih bomo verjetno ugledali v jedru 2.6.

Če obstaja kakšna izredno pogumna duša, si lahko 2.5.75 sname z uradnega slovenskega zrcalnega strežnika. Osebno imam z jedrom 2.5.75 že skoraj enodneven uptime. Vsi podatki so še vedno prisotni, napak tudi še ni.

Ergo: še je upanje za razvojne in nestestirane različice srca operacijskega sistema [;)]

5 komentarjev

Cyrix 4

VIA Hardware - VIA je nedavno obljubila, da bodo njihovi procesorji do drugega četrtletja dosegli 1.2GHz hitrosti, danes pa so se pojavile prve konkretne informacije o C5X jedru, osnovi za prihajajoči Cyrix 4 čip, ki naj bi te obljubje izpolnil.Če se ob imenu Cyrix takoj začnete zmrdovati in pomislite na neuspeli Cyrix III, potem naj vas pomirim. Novo jedro bo razvito popolnoma na novo in podobnosti s starim procesorjem skoraj ni. Jedro bo razvito v 0.15 mikronski tehnologiji s tradicionalno malim jedrom ( 52 kvadratna mm ) in majhno porabo energije. Cevovod procesorja bo podaljšan na 17 enot, 3D Now! tehnologijo pa bo zamenjal SSE. Tudi velikost L1 predpomnilnika ne razočara, po prvih napovedih naj bi ga bilo zajetnih 128KB. Če vse to združimo z VIAino nizko ceno, dobimo precej privlačen procesor. Bomo videli, medtem pa tukaj najdete več informacij.

4 komentarji