»

Nove baterije iz HP

vir: Neowin
The inquirer - Hewlett-Packard bo začel ponujati nove baterije z imenom Sonata za prenosne računalnike, za katere garantira vsaj tri leta delovanja brez izgube kapacitete. Razvili so jo v podjetju Boston Power, HP pa jo je modro kupil in vgradil v svoje prenosnike Enviro. Za doplačilo 30 dolarjev dobite baterijo, ki po testiranjih HP-ja zmore 1000 ciklov polnjenja in praznjenja brez upada kapacitete, kar je nekako trikrat več od običajnih - od tod triletna garancija. Poleg tega naj bi bilo baterijo v pol ure moč napolniti na osemdeset odstotkov nazivne kapacite, kar pride prav, ko se mudi. Posebej ponosni so na zelenost baterije, pravijo, saj tako uporabnikom ne bo treba menjati baterij pred amortizacijo prenosnika, kar pomeni manj smeti.

13 komentarjev

Ocvirk tedna

AnandTech - Polnenje kartuš bo, vsaj za nekatere tiskalnike, od sedaj očitno kaznivo. Lexmarkove kartuše namreč po novem nosijo napis Single use only, (samo za enkratno uporabo). Torej če kartušo ponovno napolnite s črnilom, kršite Lexmarkova določila o enkratni uporabi kartuše, saj z odprtjem paketa z njihovim produktom namreč pristanete na pogoje, ki pa jih s polnenjem kršite.

Kaj bo sledilo? Prepoved menjavanja kartuš? Torej boste morali, ko se bodo izpraznile, kupiti kar nov tiskalnik? Ali pa DVD mediji zapečateni v pogone, ki jih boste kupovali kar skupaj? Ah ...

37 komentarjev

Inovacija na področju baterijskih celic

The Register - Toshibini inžinirji so iznašli nov tip Litij-ionskih baterijskih celic, katerih posebnost je, da se izredno hitro napolnijo. Do sedaj smo imeli za celice s hitrim polnjenjem tiste, ki so se napolnile v slabi uri ali celo v petnajstih minutah, nov japonski izum pa bo ta čas kar nekajkrat skrajšal. Obljubljajo nam polno celico v šestdesetih sekundah.

V eni minuti naj bi se celica po besedah proizvajalca napolnila do osemdeset odstotkov kapacitete, popolnoma pa že po nekaj minutah. Z uporabo nano-delcev se drastično zmanjša nivo kemičnih procesov, ki so do sedaj preprečevali tako hitro polnjenje. Tudi po ostalih karakteristikah bi naj nove celice nadkrilile stare proizvode, temelječe na tehnologiji Li-ion. Izgubljale naj bi zgolj en...

36 komentarjev

Kakšne bodo baterije prihodnosti?

Neowin - Si predstavljate prenosni računalnik, ki lahko nemoteno deluje 10 ur z uporabo baterij? Znanstvena fantastika? Morda ne več. Nova tehnologija, pri kateri se mešajo metanol, voda in zrak, obljublja tako dolgo delovanje. Tako bodo takšne baterije kandidati za zamenjavo današnjih, ki se uporabljajo v večini digitalnih prenosnih naprav.

Seveda obstaja problem, saj še vedno ni znano, kako močne bodo te baterije, saj še niso dosegli njihovih polnih zmogljivosti. V celici morata namreč biti metanol in voda z membrano ločena od katalizatorja in večje kot je razmerje metanola proti vodi, močnejša in manjša je celica. Proizvajalci pa se tudi še niso odločili, ali bo nova iznajdba polnljiva ali pa bo za enkratno uporabo. Klik!

4 komentarji

Nova NEC-ova baterija, ki je napolnjena v 30 sekundah

Neowin - NEC je razvil baterijo, ki se napolni v 30 sekundah. Organska radikalna baterija je lahko napolnjena na podobni ravni moči kakor NiMH-celice za prenosne MD-predvajalnike, digitalne fotoaparate in druge elektronske naprave. Cena bo enaka NiMH-baterijam, ker ne vsebuje dragih materialov. NEC bo prvi zvitek baterij uporabil v kot izvir energije za nadomestitev kratkotrajnih izpadov električne energije v računalnikih.

11 komentarjev

Intel z novimi procesorji za prenosnike

Google - Če uporabljate prenosnik, ga najbrž predvsem zaradi njegove lastnosti, da lahko delate kjer koli. Pred časom so sicer prenosniki bili prepočasni za kakršno koli "resno" delo, a tudi to se spreminja, nenazadnje pa tudi prenosniki postajajo dovolj sposobni za poganjanje različnih iger. A vendar poslovneži, ki rabijo prenosnik tudi po celoten delovnik, še vedno po večini prisegajo na vzdržljivost baterij ter posledično njihovo dobo delovanja z enim polnjenjem.

In kot naročeno za takšne ljudi, bo Intel izdal štiri nove procesorje, ki se resda ne morejo pohvaliti s hitrostjo delovanja, lahko pa se s svojo nizko porabo. Tako bodo na trg prišli naslednji procesorji:
  • 1,4 GHz Celeron M, s porabo 24,5 vata,
  • "Ultra Low Voltage Celeron M" z 900 MHz ter porabo sedmih vatov,
  • "Low Voltage Pentium M" z 1,3 GHz in 12 vati,
  • ter "Ultra Low Voltage Pentium M" z 1,1 GHz in porabo sedmih vatov.
Oba Pentium M procesorja imata 1 MB L2 predpomnilnika, nova predstavnika Celeron M družine pa posedujeta...

0 komentarjev

Morda konec klasičnih baterij?

mobisux - Vir električne energije zna biti precej pomembna dobrina. To so letos ugotovili čez Lužo, in to redno ugotavljamo, ko nam sredi pogovora z boljšo polovico ali med gledanjem filma na prenosniku zmanjka "elektrike". Toda, mogoče se lahko ta scenarij popravi.

Tako na Mobisuxu poročajo, da se je podjetje STMicroelectronics resno lotilo projekta gorivnih celic za mikronaprave, predvsem mobilne telefone in posledično prenosnike. Princip delovanja je preprost: tekoče gorivo katalitsko oksidiramo, nastejo voda, nekaj ogljikovega dioksida in precej toplote, ki na koncu vzpostavi potencialno razliko med elektrodama.

Prednost tega principa je predvsem v trajanju, saj lahko te baterije držijo precej dlje kot sedanje, četudi so litij-ionske, poleg tega pa so precej prijazne. Kakšna je vizija projekta, poglejte tukaj.

Hvala Todyu za namig.

Samo še na bencinsko skočim napolnit prenosnik...

19 komentarjev