»

Zasnova Maemo 6

Koncept namizja v Maemo 6

vir: engadget
engadget - Maemo Summit, ki je v Amsterdamu potekal pretekli vikend, je postregel z nekaj zanimivostmi. Predstavljen je bil koncept naslednje inačice operacijskega sistema, Maemo 6, ki bo verjetno izšel šele čez dobro leto. Za razliko od trenutno aktualnega Maemo 5, ki bo tekel na Nokii N900, bo Maemo 6 podpiral tudi portretni oz. pokončni način (običajen za mobilne telefone), saj Maemo 5 očitno prihaja le v pokrajinskem, ležečem načinu. Podprti bodo tudi kapacitivni zasloni in multi-touch, kar bo operacijski sistem postavilo še bolj v korak s časom in drugimi sistemi. Ker bo namizje telefona, v želji ponuditi več prostora, večje od zaslona, se bo po njem mogoče premikati. Koncept Nokia imenuje canvas principle (princip platna), uporabnost pa bo mogoče...

3 komentarji

Slovenci ostali praznih rok na računalniški olimpiadi

Otvoritvena slovesnost IOI 2009

Slo-Tech - Danes se v bolgarskem Plovdivu končuje 21. mednarodna računalniška olimpiada, kjer je med 83 ekipami v konkurenci sodelovala tudi slovenska. Tekmovalci so imeli dva tekmovalna dneva. Vsak dan so morali rešiti štiri algoritemske naloge, tako da napišejo program v jeziku C, C++ ali Pascal. Tekmovalce so pričakali računalniki, na katerih je bil nameščen Ubuntu 8.04, prevajalniki gcc, g++ oz. Free Pascal, razhroščevalnika gdb in ddd ter dokumentacija STL.

Slovenska ekipa v sestavi Žiga Ham (ERSŠG Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad) se je tokrat vrnila praznih rok, saj se nihče izmed njih ni uvrstil med prvo...

20 komentarjev

Ukraden prenosnik z 11 milijoni osebnih podatkov

BBC - BBC in Slashdot poročata, da so v javnost pricurljali podatki, da so uslužbencu angleške Building Society Nationwide med vlomom v stanovanje ukradli službeni prenosni računalnik, na katerem so bili osebni podatkih 11 milijonov komitentov. Odgovorni zatrjujejo, da nihče izmed prizadetih ni doslej izgubil niti penija, prav tako pa naj jim ne bi grozila nevarnost kraje identitete. Hkrati poudarjajo, da niso bila ukradena gesla, PIN-številke ali druge občutljive informacije, dočim izgubo številk računov in imen označujejo kot možno.

Problem se seveda ne skriva v vsakdanjem vlomu, temveč je alarmanten podatek, da je do njega prišlo pred tremi meseci, a so ga obelodanili šele sedaj. Prav tako se poraja vprašanje, kaj je 11 milijonov osebnih podatkov počelo na prenosniku enega uslužbenca in zakaj sploh niso bili enkriptirani.

7 komentarjev

Kako izgleda jedro Linuxa?

Slashdot - Če ste zagrizen Linuxovec in vas zanima, kako izgleda jedro (kernel) Linuxa, potem brž odklikajte na to stran in si ga oglejte. Na isti strani boste našli tudi navodila za branje načrta. Interaktivni načrt kernela je sicer namenjen razvijalcem open source in podobnih programov, kar pa ne pomeni, da si ga ne smejo ogledati tudi drugi. Namig: Linuxov kernel je precej kompleksna stvar in če boste hoteli priti do kakšne podrobnosti, se boste kar pošteno naklikali [:D].

3 komentarji

Navijanje Radeona 8500

X-Bit Labs - Ste eden izmed tistih srečnežev, ki imate Radeona 8500, a vam še vedno tiktaka pri originalno nastavljenih frekvencah, jedro z 275 MHz, pomnilnik pa prav tako z 275 MHz, le da je to po prenosu enakovredno 550 MHz pri navadnem pomnilniku? Z navijanjem ste že poskusili, a niste dosegli željenih rezultatov? Za vas bo dobrodošel tale članek na x-bit labs, kjer so se navijanja lotili zelo profesionalno. Najprej so poiskali generatorje napetosti in našli so jih kar 7. 5 od teh je odgovornih za dovajanje določene napetosti čipu in pomnilniku. Temu je sledilo cinjenje žičk in uporov za zvišanje voltaže. Naslendnji korak je bilo izboljšanje hlajenja. Za hlajenje glavnega procesorja so uporabili kar mini-copper orba za hlajenje pomnilniških modulov, ki pri originalnem Radeonu niso hlajeni, pa dva hladilnika starih pentiumov 1.

Rezultati navijanja vas zanimajo, pravite? "Skromnih" stabilnih 320 MHz na jedru in osupljivih 352 MHz na pomnilniku - to je 704 MHz DDR! S takim hlajenjem so...

5 komentarjev

Overclockanje pekačev

CDR-Info - Če ste zagrizen forumaš, potem verjetno veste, da se da s flashanjem firmwara določene pekače pripraviti do delovanja pri višjih hitrostih. Večinoma gre za starejše modele, toda verjetno se nihče izmed vas ne bi branil zastonjske 100% pohitritve pečenja CDjev. Kakorkoli, na prenovljenem CDR-Infotu se nahaja članek, ki vas bo takoj spravil na pravo pot. Mogoče ste ravno vi eden izmed srečnežev, ki posedujete flashabilen CD-R. Poglejte!

0 komentarjev