»

Microsoft izdal brezplačni WebMatrix

Ars Technica - Microsoft je včeraj izdal stabilno verzijo brezplačnega programa WebMatrix, ki je namenjen izdelavi spletnih strani. Gre za orodje, ki je namenjeno neizkušenim uporabnikom, ki bi želeli imeti na enem mestu vse potrebno za razvoj spletnih strani. Tako ima integrirano podporo za PHP in ASP.Net ter kopico odprtokodnih orodij, kot so Drupal, Joomla in WordPress. Skupno lahko uporabniki s (skoraj) enim klikom izberejo, namestijo in prilagodijo več kot 40 odprtokodnih projektov.

WebMatrix seveda ni namenjen profesionalcem, ki bodo posegli po zmogljivejših in bolj specializiranih orodij. A za povprečnega uporabnika, ki bi želel nekoliko prilagoditi videz svojega bloga, je ravno pravšnji. Komur bo to premalo, pa Microsoft seveda priporoča Visual Studio (plačljivo ali brezplačno različico), ki je tudi iz Redmonda.

12 komentarjev

Izšel Scribus 1.2

Kiberpipa - Scribus je profesionalni prostokodni program za namizno založništvo. Med njegovimi najbolj zanimivimi sposobnostmi je upravljanje prikaza barv (color managment), popolna podpora za tiskarski standard PDF/X3, risanje SVG gradnikov, hitrost, prenosljivost (deluje tudi v okolju Cygwin v Windows-ih in v okolju Fink na Applih) in seveda prostost.

Po enem letu garanja smo končno dočakali najnovejšo različico prostokodnega programa za namizno založništvo: Scribus 1.2. Hkrati z razvojem programa so intenzivno pisali tudi dokumentacijo, ki jo sedaj najdete na ločenem spletnem naslovu.

Ravno sedaj pa smo dočakali tudi prvo komercialno uporabo Scribusa -...

14 komentarjev

Cocoa# in prve slike

Mini-brskalnik

vir: OSNews
OSNews - Projekt Mono tudi po izidu Mona 1.0 ne počiva, saj je obrodil še en sad. Zbirka orodij CocoaSharp ali krajše Cocoa# je namenjena razvijalcem v okoljih .Net/Mono, ki želijo uporabnikom ponuditi aplikacije, ki delujejo domače v okolju Mac OS X. Razvijalcem omogoča, da z uporabo notacije s piko kličejo Cocoine API-je v domači kodi C#. Inženir Adhamh Findlay je predstavil tudi prve zaslonske slike rezultatov projekta. Na prvi je Cocoa# WebBrowser, ki ga je Geoff Norton spisal v 88 vrsticah kode C#, na drugi pa MonoDoc, ki teče v Cocoa#.

4 komentarji

DTP v slovenščini

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, da se je na malih računalnikih razvijalo grafične zmogljivosti, je bilo že od osemdesetih dalje namizno založništvo (DTP - DeskTop Publishing). Od letos je to mogoče početi tudi v Linuxu, z (skorajda) profesionalnim orodjem, Scribusom. Med njegovimi odlikami je perfektna podpora za izvoz v format PDF, uporaba upravljanja z barvami, možnost skriptiranja s pythonom ...

No, od tega tedna naprej je njegova lastnost tudi ta, da govori slovensko, kar je še posebej pomembno, ker je to prvi profesionalni program za namizno založništvo v slovenščini. Scribus bo sicer...

5 komentarjev

Nvu in Scribus na preizkušnji

PC Linux Online - Kljub množici prostih programov še vedno obstajajo opravila, za katera ni na razpolago odprtokodnih orodij, ki bi se enakomerno kosala z alternativo. Mednje prav gotovo sodita oblikovanje spletnih strani in namizno založništvo, a na srečo se stvari premikajo na bolje. Zelo vroča programa ta hip sta namreč oblikovalec spletnih strani Nvu in namizni založnik Scribus, ki postajata čedalje bolj zrela za resno uporabo. Prvega so si ogledali na Mad Penguin, drugega pa na OSNews.com.

2 komentarja

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

Nvu 0.2

Slashdot - Izšla je nova različica samostojnega programa za oblikovanje spletnih strani, Nvu 0.2. Nova različica se od prejšnje razlikuje po tem, da izvira iz najnovejše razvojne različice Mozille, 1.7b, in odpravlja številne pomanjkljivosti in hrošče različice 0.1. Med drugim novi Nvu vsebuje orodje za upravljanje predlog (.mzt), ki jih lahko ustvarjamo in nalagamo, izboljšav pa je bila deležna tudi podpora CSS. Klik!

13 komentarjev

Kako namestiti več Internet Explorerjev?

Slo-Tech - Oblikovalec spletnih strani Joe Maddalone je želel svojo pravkar dovršeno stran preizkusiti tudi v starem Explorerju. Toda ... kaj mu je storiti? Naj namesti VirtualPC ali VMWare in znotraj še eno kopijo Oken?

Nikar ne stopajte iz Audija v Yugota! Za vse sorodne duše (bodisi HTML programerje bodisi nostalgične IE uporabnike) je našel lažjo rešitev. Stare različice Microsoftovega brskalnika je od sedaj mogoče namestiti tudi iz zip arhivov.

Če želite o tem dosežku vedeti kaj več, potem brez naj vas nagoni povedejo k izvirni novici in na to zanimivo stran, polno uporabniških izkušenj.

33 komentarjev