»

Samsung ponuja hibridne diske

več strani - Ta teden je Samsung kot prvi proizvajalec trdih diskov začel sestavljalcem notesnikov ponujati hibridne trde diske MH80, ki prihajajo v izvedenkah z 80, 120 in 160 GB. Opremljeni so z osminko ali četrtinko gigabajta flash pomnilnika, ki po besedah proizvajalca omogoča do dvakrat hitrejši zagon diska, hitrejši dostop do pogosto uporabljenih programov ij 70 - 90 % nižjo porabo energije (ki vam prinese pol ure avtonomije). Za zdaj jih lahko nabavijo le izbrani OEM-i, kmalu pa se obeta tudi širša dostopnost. Angleško in nemško.

3 komentarji

Hitachi s Serial ATA-II diski še letos?

X-Bit Labs - X-Bit Labs poroča, da namerava izdelovalec diskov Hitachi še letos izdati novo generacijo diskov na Serial ATA-II. SATA-II je izboljšana različica prvotne tehnologije SATA, prinaša pa večjo propustnost in še nekatere novitete, ki so bile doslej v domeni SCSI-ja. Prvo čipovje, ki bo podpiralo novo tehnologijo, bo nVidiin nForce 4, ki ga pričakujemo novembra. SATA-II bodo podprli tudi izdelovalci krmilnikov RAID, kot so HighPoint, LSI Logic in Silicon Image. Hitachi navedb uradno ni komentiral. Več o tem.

0 komentarjev

Predstavljene specifikacije Serial ATA-300

Neowin - Serial ATA je čedalje bolj razširjen standard med proizvajalci trdih diskov, predvsem zaradi večje hitrosti od svojih prednikov. A kljub temu imajo njegovi razvijalci še vedno nekaj rezerve, saj bo nova različica tehnologije še hitrejša in bo celo podvojila hitrostne zmogljivosti sedanjih SATA diskov. Ti tako podpirajo do 1,5 Gb/s prenosa, njihov naslednik (Serial ATA-300) pa kar 3 Gb/s. Vsekakor je napredek hiter v obeh pomenih besede.

21 komentarjev

Dvajset trdih diskov na preizkušnji

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs so spisali gigantski test trdih diskov, ko so v WinBenchu 99, Intel IOMetru in FC-Testu preizkusili ter na šestnajstih straneh popisali dvajset diskov različnih proizvajalcev -- dva IBM-ova in dva Hitachijeva, štiri Maxtorjeve, Western Digitalove, Seagateove in Samsungove, vse kapacitete osemdeset gigabajtov.

Za primerjavo, koliko so diski resnično napredovali, so uporabili referenčni disk IBM serije DTLA. Enega samega zmagovalca ni bilo; v nekaterih testih je zmagal Western Digitalov Raptor, v drugih Maxtorjeva predstavnika z osmimi megabajti predpomnilnika (inačici SATA in ATA133). So pa diski opazno napredovali v...

13 komentarjev

Western Digital WD740GD - Raptor 2

X-Bit Labs - Če ste si kdaj ogledovali cenike slovenskih računalniških prodajaln z namenom, da pregledate cene SCSI diskov, ste verjetno ugotovili, da so le-te precej zasoljene. Ampak, ker gre tehnologija naprej in cene navzdol, so prišli na trg tudi SATA diski, ki ponujajo podobne hitrosti kot njihovi SCSI "kolegi", a za precej nižjo ceno.

Tako so na X-bit Labs spisali test novega Western Digitalovega WD740GD diska, ki s svojo podporo SATA vmesniku prinaša kar 10.000 obratov na minuto in kapaciteto 73 GB. Novinec, poimenovan tudi Raptor 2, se je na veliki večini testov proslavil kot absulutni zmagovalec, vendar pa v nekaj kategorijah izgubi prevlado v boju s konkurenčnimi aduti. Končna...

10 komentarjev

Seagatov prvak

X-Bit Labs - Pri Seagate Technology so danes predstavili nov trdi disk, ki se ponaša s titulo prvega diska velikosti 2,5'' na svetu, katerega plošče se vrtijo z 10.000 rpm. Novi disk se imenuje Savvio, na voljo pa bo v kapacitetah 36 in 73 GB in s podporo tehnologijam UltraWide SCSI, FiberChannel ali Serial Attached SCSI (SAS). Tehnične podrobnosti nam razkrijejo, da je disk za 70 odstotkov manjši od klasičnih diskov, pol kilograma lažji, porabi 40 odstotkov manj energije, 15 procentov hitrejši in zanesljivejši (1,4 milijona ur MTBF) od sedanjih 3,5'' diskov. Na prodajnih policah jih lahko pričakujemo proti koncu drugega letošnjega kvartala. Več o tem.

2 komentarja

Zunanji disk z enim terabajtom

Slashdot - Če vam vaših 250 GB ne zadostuje za shranjevanje vseh podatkov, in bi jih po možnosti radi odnesli do vašega prijatelja, potem vam LaCie ponuja rešitev - prenosni trdi disk, katerega kapaciteta je 1 TB in vam ponuja povezovanje s FireWire 800 (100 MB/s), FireWire 400 (55 MB/s), USB 1.1 ali USB 2.0 (60 MB/s). S temi hitrostmi se torej lahko primerja z običajnimi ATA diski, vendar pa se njegove dobre lastnosti tu še ne končajo. Direktno na disk namreč lahko priklopite videokamero in nanj prenesete vse svoje posnetke. Vse skupaj naj bi se od februarja prodajalo za 1.199 dolarjev. Klik za slashdotovo novico, tu in tu pa prvi vtisi medijev.

12 komentarjev