»

Slike CPU in GPU jedra Xbox 360

The inquirer - Na Team Xbox so objavili prve slike 'razgaljenih' jeder glavnih čipov Microsoftove nove igralne konzole. Zraven obeh slik čipov sta prikazana tudi dva diagrama delovanja centralnega procesorja ter komuniciranja posameznih enot. Pomemben je tudi podatek, ki je bil zraven samih slik - število tranzistorjev. CPU naj bi imel 165 milijonov le-teh, sam GPU pa 232 milijonov, k temu pa je treba dodati še 100 mlijonov tranzistorjev vgrajenega EDRAMa. Tako se torej številka tranzistorjev grafičnega procesorja ustavi na dobrih 330 milijonih.



The inquirer, Team Xbox

12 komentarjev

Še hroščev v procesorjih

The inquirer -

Skupaj z novicama o popravljenem hrošču v AMD-jevih procesorjih in hrošču v Intelovih čipovjih se je včeraj na spletu pojavila še novica o nepravilnostih v Prescottih. The Inquirer poroča o več hroščih, Intel jih je uradno priznal 31. Za nekatere rešitve obstajajo, za druge še ne. Poročila navajajo, da so opisani hrošči prisotni v prav vseh Prescottih, izdelanih v 0,09-mikronski tehnologiji. K sreči vse ni tako črno, saj Intel priznava, da bo do septembra na voljo malo Prescottov, kar jim daje nekaj časa, da opisane napake popravijo, najverjetneje v novih izdajah (steppingih).

Na novico nas je opozoril ronaldo.

9 komentarjev

Specifikacije Geforce-a FX 6800

X-Bit Labs - Geforce FX 6800 Ultra je v tem trenutku najhitrejša grafična kartica za navadne potrošniške PC računalnike, vendar, ker vsi ne potrebujejo tako hitre grafikulje, se je nVidia odločila izdelati malo oskubljeno verzijo dotične grafične kartice. X-Bit Labs so objavili specifikacije Geforce-a FX 6800.

Za razliko od hitrejšega brata naj bi oslabljena različica vsebovala 12 cevovodov, grafično jedro naj bi delovalo pri 375 MHz, na sebi pa naj bi nosila 128 oziroma 256 MB DDR pomnilnika. Inačica Ultra stane 499, medtem ko naj bi šibkejša različica stala "le" 299 čezlužnih zelencev. Prve grafikulje osnovane na hitrejšem procesorju naj bi prišle na trg maja oziroma v začetku junija, "ne-Ultra" pa bo luč sveta ugledala junija. Klik!

8 komentarjev

ATI R420 zelo blizu?

The inquirer - O ATI-jevem novem vrhunskem grafičnem čipu ki se bo letos spopadel z nVidiino novo grafično pošastjo (kodno poimenovano NV40) smo že pisali, kot pa sedaj poroča The Inquirer (seveda neuradno) pa je končna verzija R420 (A12) že pripravljena in je novi čip že pripravljen na izid.


Seveda pa je na trgu še vedno veliko "starih" čipov, kot so naprimer vsi derivati Radeona 9800, ravno zato bo ATI verjetno še malo počakal z uradno predstavitvijo, saj se je prej potrebno znebiti starih zalog. Kljub temu pa bo ATIju verjetno ponovno uspelo prehiteti nVidio, saj NV40 pričakujemo šele aprila ali pa še kasneje. ATI bo R420 najbrž predstavil na CeBITu, kot še dodaja The Inquirer

11 komentarjev