»

WinFS ne bo izšel kot samostojni dodatek za Windows Vista/XP

Slo-Tech - Razvijalci Win FS so na straneh svojega bloga objavili novico, ki jo verjetno ni pričakoval nihče : Win FS se ukinja kot samostojni produkt.

Kljub temu pa bodo določene tehnologije, ki so bile razvite za Win FS, prenešene v prihodnje izdaje ADO.NET-a ter MS SQL Serverja. Še vedno pa to pomeni, da uporabniki Viste in XP-jev ne bodo deležni ene izmed najbolj pričakovanih izboljšav, ki jo je Microsoft prvotno nameraval izdati skupaj z Visto. Vprašanje je samo, če to pomeni, da bosta sedaj ADO.NET in MS SQL Server pričela zamujati ker bo potrebno vgraditi precejšen del nove kode?

15 komentarjev

Bomo v Longhornu lahko poganjali *nix programe?

Vnunet - Na Vnunet.com pišejo, da bo Microsoft v Longhorn morda vključil dodatek Services for Unix (SFU), ki je trenutno brezplačno na voljo za prenos za Windows 2000, 2003 Server ter XP Pro, omogoča pa poganjanje programov za Unix in Linux.

Pred vključitvijo v Longhorn pa bo treba rešiti še nekaj malenkosti - predvsem vso odprto kodo zamenjati z lastniško, saj v nasprotnem primeru SFU-ja ne bi bilo mogoče distribuirati skupaj z zaprtim Longhornom. Da Microsoft razmišlja strateško pa kaže tudi podatek, da so SCO-ju že plačali licenco za uporabo Unixa!

Na Vnunet.com ocenjujejo, da bi Microsoft utegnil postati glavni distributer Unix programja. Vprašanje je sicer, kako na te načrte gledajo IBM, SUN, HP in razvijalci Linuxa, a kot kaže pri Microsoftu ne spijo in razmišljajo zelo dolgoročno.

13 komentarjev

Microsoft proti piratom

Beta News - Včeraj smo poročali o Microsoftovi nameri, da bo dovolil namestitev paketa popravkov Service Pack 2 tudi na različice Oken XP, ki so bile nameščene s serijskimi številkami, ki krožijo v piratskih krogih. Osnovno trditev Barry Goffeja, Microsoftovega vodja za izdelke, da je varnost uporabnikov bolj pomembna od dobička so hitro popravili. Po včerajšnjem poročanju večine medijev o tej nameri se je hitro zganila služba za javnost in danes izdala izjavo, da namestitev vseeno ne bo možna na računalnikih, ki so bili naloženi s pomočjo piratskih serijskih številk. Tako, da tisti, ki že sedaj niso mogli namestiti prvega paketa popravkov tega ne bodo mogli storiti niti z drugim.

Nedvomno je ta novica piscem virusov prinesla solze na oči od veselja saj ne izgleda, da se bo zmanjšalo število ranljiv sistemov.

41 komentarjev

Longhorn prihaja, odprta koda se pripravlja ...

OSNews - Nekje sredi leta 2006 se nam obeta prihod naslednje različice operacijskega sistema Windows, ki še zdaleč ne bo samo lepotni popravek obstoječega okolja, kot morda velja za nekatere prejšnje izdaje. Končna različica Longhorna bo prinesla revolucijo na trg operacijskih sistemov, predvsem po zaslugi treh novosti; povsem prenovljen bo grafični vmesnik -- Avalon, ki naj bi v senco postavil celo Applov Quartz Extreme, WinFS je verjetno datotečni sistem prihodnosti, še najpomembnejša pri vsem tem pa se utegne izkati tehnologija .Net, ki se je poslužuje čedalje več razvijalcev.

Zanimivo pa je, da se odprtokodna skupnost na "revolucijo" že pripravlja in lahko v skrajni sili celo ona poskrbi zanjo. Pripravljajo svoje rešitve za domala vse naštete Microsoftove tehnologije in po besedah Phila Crosbyja postaja tekmovalnost Windowsa in Linuxa realnost.

In če je kaj pravice na tem svetu, bo zmagal ... uporabnik.

27 komentarjev

Microsoft izdal prvi odprtokodni program

Silicon - Microsoft je izdal izvorno kodo programa Windows Installer XML (WiX). Na voljo je pod pogojih licence Common Public License, ki dovoljuje prosto uporabo programja ter spreminjanje izvorne kode, če je le-ta tudi vnaprej izdana pod enakimi pogoji. Ker vsi poznamo odnos Microsofta do odprte kode, gre verjetno za preskušanje terena, da bi videli, v kaj se lahko razvije ta program s pomočjo odprtokodne skupnosti. Klik in domača stran programa.

8 komentarjev

Posodobite svoj Windows še danes

boston.com - Če se vam je morda zazdelo, da Microsoft že dolgo ni izdal nobenega omembne vrednega varnostnega popravka, ste se danes ob pogledu na storitev Windows Update gotovo začudili. Redmondsko podjetje je namreč izdalo kar dvajset varnostnih popravkov (hotfix) za svoje sisteme Windows in poštnega odjemalca Outlook Express. Tako velikega števila popravkov v enem dnevu Microsoft še ni izdal. To je tudi rezultat napovedi, da nadaljnjega testiranja Longhorna letos ne bo, ker se bodo programerji osredotočili na varnostne izboljšave obstoječih programov. Več o tem.

51 komentarjev

Druge izdaje Windows XP ne bo

The Register - Na The Registerju poročajo, da kljub nekaterim govoricam o drugi izdaji Windows XP oz. o vmesni verziji med XP in Longhornom, le-te ne bo. Microsoft naj bi se tako popolnoma osredotočil na Longhorn, ki bo nared v prvi polovici leta 2006. Da bi bil nared v roku, Microsoft nekaterih načrtovanih novosti ne bo implementiral. WinFS bo tako že okrnjen, saj naj bi deloval z vsemi zmožnostmi le lokalno, na uporabo v omrežjih pa bomo morali počakati do naslednje verzije Blackcomb. Več o tem.

22 komentarjev

Windows XP ... Reloaded!

WinNetMag - Po poročanju winnetmag.com naj bi Microsoft, kljub zanikanju tega, pripravljal vmesno različico operacijskega sistema Windows, s katero bo zakril luknjo med izdajo originalnih XP-jev in dolgo pričakovanega Longhorna, katerga izdaja se vztrajno premika proti koncu leta 2005. Izdaja naj bi imela "izvirno" ime Windows XP Reloaded.

Šlo naj bi za nekakšen bolj obširen paket popravkov (v obliki posodobitve bo na voljo tudi vsem dosedanjim uporabnikom XP-je), med drugim vsebujoč Service Pack 2 ter Windows Media Player 10. Zaenkrat več podrobnosti še ni znanih. Vsekakor bo zadeva več kot samo navaden obliž za hrošče. Vprašanje je le, ali bo potešil uporabnike dokler Microsoft ne izda že ničkolikokrat preloženega Longhorna?

19 komentarjev