»

Kakšne bodo baterije prihodnosti?

Neowin - Si predstavljate prenosni računalnik, ki lahko nemoteno deluje 10 ur z uporabo baterij? Znanstvena fantastika? Morda ne več. Nova tehnologija, pri kateri se mešajo metanol, voda in zrak, obljublja tako dolgo delovanje. Tako bodo takšne baterije kandidati za zamenjavo današnjih, ki se uporabljajo v večini digitalnih prenosnih naprav.

Seveda obstaja problem, saj še vedno ni znano, kako močne bodo te baterije, saj še niso dosegli njihovih polnih zmogljivosti. V celici morata namreč biti metanol in voda z membrano ločena od katalizatorja in večje kot je razmerje metanola proti vodi, močnejša in manjša je celica. Proizvajalci pa se tudi še niso odločili, ali bo nova iznajdba polnljiva ali pa bo za enkratno uporabo. Klik!

4 komentarji

Naslednja generacija procesorjev za mobilne naprave

AnandTech - Intel je predstavil novo družino procesorjev, PXA27x, v katero bosta vgrajeni dve novi tehnologiji: Wireless MMX, ki izboljšuje zmogljivosti in zmanjšuje porabo energije ter SpeedStep, ki še zmanjša porabo energije, saj spreminja hitrost glede na potrebe. Poleg tega je nova družina deležna tudi različnih varnostnih izboljšav.

Procesorji PXA27x so zaenkrat dostopni samo kot vzorci, vendar so cene za kos v seriji 10.000 procesorjev že znane: PXA270 s 312 MHz bo stal 32 ameriških dolarjev, pričakovani pa so tudi procesorji s 624 MHz. Novička ter uradna Intelova izjava.

1 komentar

Intel z novimi procesorji za prenosnike

Google - Če uporabljate prenosnik, ga najbrž predvsem zaradi njegove lastnosti, da lahko delate kjer koli. Pred časom so sicer prenosniki bili prepočasni za kakršno koli "resno" delo, a tudi to se spreminja, nenazadnje pa tudi prenosniki postajajo dovolj sposobni za poganjanje različnih iger. A vendar poslovneži, ki rabijo prenosnik tudi po celoten delovnik, še vedno po večini prisegajo na vzdržljivost baterij ter posledično njihovo dobo delovanja z enim polnjenjem.

In kot naročeno za takšne ljudi, bo Intel izdal štiri nove procesorje, ki se resda ne morejo pohvaliti s hitrostjo delovanja, lahko pa se s svojo nizko porabo. Tako bodo na trg prišli naslednji procesorji:
  • 1,4 GHz Celeron M, s porabo 24,5 vata,
  • "Ultra Low Voltage Celeron M" z 900 MHz ter porabo sedmih vatov,
  • "Low Voltage Pentium M" z 1,3 GHz in 12 vati,
  • ter "Ultra Low Voltage Pentium M" z 1,1 GHz in porabo sedmih vatov.
Oba Pentium M procesorja imata 1 MB L2 predpomnilnika, nova predstavnika Celeron M družine pa posedujeta...

0 komentarjev

Alarm za prenosnike

Slashdot - Z naraščujočo priljubljenostjo prenosnih računalnikov se vse bolj veča tudi število kraj, v katerih so slednji udeleženi. In kot "odgovor" na vse večje število tatvin so se trije študentje iz univerze Simon Fraser, Chris Mitchell, Matt Brown in Hani Mehrpouyan odločili, da bodo za svojo nalogo (izdelava naprave in njena predstavitev kot član velikega podjetja) izdelali alarm za prenosnike.

Alarm, ki se pritrdi na prenosnik in začne piskati, če se oddalji 5 metrov od sprejemnika, ki ga nosi kupec, je na koncu prišel na tretje mesto, trem mladim inovatorjem pa je prinesel nagrado v vrednosti 20.000 dolarjev. Nove alarmne naprave so že bile dane določenim podjetjem in posameznikom na preizkušanjo, serijska proizvodnja pa bi se naj začela v roku dveh mesecev, na prodajnih policah pa naj bi imele cenovno nalepko okrog 95 dolarjev. Klik!

3 komentarji

IBM predstavil novega peresno lahkega prenosnika serije X40

IBM - IBM je predstavil nov zelo lahek prenosni računalnik, Thinkpad X40. Od predhodnikov se razlikuje predvsem po masi, saj tehta vsega 1, 25 kg. To pomeni, da gre za najtanjšega in najlažjega člana družine prenosnikov ThinkPad. Kljub zelo omejenim dimenzijam ima prenosnik še vedno tipkovnico standardne velikosti.

Skupaj s prenosnikom so pri IBM-u predstavili tudi povsem novo tehnologijo iz serije ThinkVantage Technology, imenovano "Rescue and Recovery with Rapid Restore". Nova tehnologija integriranemu varnostnemu sistemu omogoča, da se zažene še pred zagonom operacijskega sistema. S tem razrešuje probleme, ki so nastali v računalniku tudi tedaj, ko dostop do operacijskega sistema ni več mogoč. Tehnologija bo na voljo v vseh prenosnikih serije ThinkPad X40.

Novinci prihajajo na prodajne police v marcu. Za več informacij kliknite sem.

2 komentarja

Poslovneži stavijo na mobilnost

Gambit - Morda se sliši že klišejsko (posebej, ker prihaja izpod moje tipkovnice), ampak prenosniki so postali več kot enakovredni klasičnim računalnikom. Tudi cenovno, če pogledamo iz sončne na senčno stran Alp.

Da je temu res, priča tudi sledeča ugotovitev skupine Meta Groups, ki trdi, da bo do konca leta 2006 samo še 45 odstotkov poslovnih uporabnikov uporabljajo namizmi računalnik, oziroma, z drugimi besedami, kar 55 od stotih poslovnežev bo kot primarni sistem uporabljalo prenosnik.

Kot napovedujejo, pa zaradi tega ne bo trpela tehnična opremljenost, saj naj bi povprečen uporabnik te skupine imel v lasti še digitalni sistem za zabavo, po vsej verjetnosti domači kino in/ali igralni sistem, ter napreden mobilni telefon, ki bo do takrat že vseboval lastnosti današnjih dlančnikov. Klik.

Tudi v 21. stoletju je lahko biti jasnovidec...

2 komentarja

Dva nova mobilna procesorja iz Intelovih logov

X-Bit Labs - Intel je danes tudi uradno najavil že prej napovedana mobilna procesorja, ki sta definitivno nekakšna mejna kamna v mobilni industriji. Gre namreč za prvi procesorja, ki deluje pri manj kot enem voltu napajalne napetosti, pri tem pa porabi manj kot pol wata energije. Seveda gre za Ultra Low Voltage Pentium3. Seveda stvarca doseže reklamirano porabo le v varčevalnem načinu, kjer deluje pri 300MHz, toda koga zanimajo takšne podrobnosti, kajne ? Drugi Ultra Low Voltage procesor je Celeron, ki je namenjen sub-notebook trgu. Oba procesorja sta izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, staneta pa $208 in $118 (velikoprodajne cene, seveda).

0 komentarjev